RWA Nedir? RWA Coinleri Nelerdir?

Gerçek dünya varlıkları (RWA), kriptopara piyasasında sıkça kullanılan bir terimdir. Özellikle son yıllarda artan tokenizasyon trendiyle birlikte RWA terimini sık sık duyar hale geldik. Geleneksel finans piyasasındaki araçlar başta olmak üzere çok geniş bir kapsama alanına sahip olan RWA ne demek?, RWA’nın önemi nedir? Tokenizasyon nedir? gibi merak edilen soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

RWA (Real World Assets) Ne Demek?

Real world assets kelimelerinin kısaltması olan RWA, gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunu ifade eder. Altın, hisse senetleri, tahviller gibi geleneksel finans piyasasında uzun yıllardır işlem gören, yüksek talep gören varlıkları temsil eden tokenlerin üretilmesiyle popüler hale gelen tokenizasyon trendi, günümüzde çok geniş bir kapsama alanına sahiptir.

RWA Coin Nedir?

RWA’lar genellikle somut ve finansal varlıklar olarak iki ana kategoride incelenir:

Somut Varlıklar: Gayrimenkul, arazi, makine ekipmanları, fiziki sanat eserleri gibi varlıkların tokenizasyonunu içermektedir.

Finansal Sözleşmeler: Ticari krediler, ipotekler, tahviller, hisse senetleri, emtia ürünleri vb. varlıklar da doğrudan geleneksel finans araçlarının kriptopara piyasasına kazandırılmasını ifade eder.

RWA’lar aslında bir nevi sentetik tokenlerdir. Gerçek hayatta var olan varlıkları temsil ederler. Finansal araçların tokenizasyonu, her bir tokenin bağlı olduğu varlığı temsil etmesi prensibi üzerine kuruludur. Örneğin XX hissesinin tokenizasyonu yapıldığında, XX isimli bir kriptopara oluşturulabilir ve bir kullanıcı 1 adet XX token satın aldığında, tokeni çıkartan platform 1 adet XX hissesi satın alarak bünyesinde saklar. Bu sayede tokenler karşılıksız olmaz ve temsil ettiği varlığın fiyatıyla eşdeğer bir fiyata sahip olur.

Finans alanı dışında kalan, sanat eserlerinin tokenizasyonu gibi konularda ise NFT’ler başrol oynamaktadır. Ancak burada finans alanındaki gibi bir karşılık aranması her zaman beklenmez. Daha soyut bir anlayış zaman zaman hakim olabilmektedir. Örneğin, ünlü sokak sanatçısı Banksy’nin yaptığı bir tabloyu temsil eden ve bu tablonun görseline sahip bir NFT yaratılmış, ardından tablonun orijinali yakılarak yok edilmiştir. Yakılan bu tablonun dijitalleştirildiği ve artık dijital ortamda var olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla hisse senedi örneğindeki gibi orijinal varlığın teminat olarak tutulması yaygın olsa da her zaman beklenmeyebilir. Bu nedenle kullanıcıların RWA token alıp satarken çalışma prensibini araştırmaları oldukça önemlidir.

RWA Projelerinin Avantajları

RWA projeleri, kriptopara piyasasında çok önemli bir rol oynarlar. Oldukça hızlı gelişmesine karşın kriptopara piyasası, geleneksel finans piyasalarına kıyasla halen daha oldukça küçük bir market değerine sahiptir. Finansal varlıkların tokenizasyonu, kriptopara kullanıcılarının kriptopara piyasasından çıkmadan, farklı piyasalarla da etkileşime girmelerini sağladığı gibi, geleneksel finans piyasasına aşina kullanıcılar için de kriptopara piyasasını daha çekici ve basit hale getirmektedir. RWA’lar sayesinde kriptoparaların hem likidite hem kullanıcı sayısı bakımından çok daha hızlı bir büyümeye sahip olduğu görülmektedir.

Finans alanı dışındaki tokenizasyon servisleri de özellikle NFT piyasasının genişlemesine, zenginleşmesine ve rekabetin artmasını sağlamaktadır. Ayrıca, işlemci gücünün tokenize edilmesi gibi hem NFT hem finansal araçların dışarısında kalan RWA sektörleri de mevcuttur.

Gerçek Dünya Varlıklarının Kullanım Alanları

RWA’nın öncelikli talep gördüğü alanların başında finans piyasaları gelmektedir.

  • Krediler: DeFi platformları, yıllar içerisinde olgunlaşarak önemli bir büyüklüğe ulaşmışlardır. Bu platformların dinamikleri, bankacılık dinamiklerinden farklı olduğu için faiz oranları da farklı olabilmektedir. Ancak kurumsal kullanıcıların bu platformlardan kredi alması, regülasyon eksikliği nedeniyle her zaman mümkün olmamaktadır. RWA sayesinde buradaki kredilerin tokenizasyonu yapılmakta ve aracı şirketler üzerinden DeFi platformlarının kriptopara piyasası dışındaki katılımcılara da kredi sağlaması mümkün hale gelmektedir. Örneğin, Tesla’nın MakerDAO platformundan bu yöntemle kredi aldığı bilinmektedir. Bu gibi kullanımlar DeFi platformlarının da ek gelir elde etmesini sağlamaktadır.
  • Hisse senedi, tahvil, repo gibi finansal ürünler çeşitli regülasyonlara tabii oldukları için her ülkeden her kullanıcıya açık olmayabilirler. Kullanıcılar farklı ülkelerdeki, farklı klasmanlardaki varlıklar için aracılar kullanmak zorunda kalmaktadırlar. RWA tokenleri sayesinde, bu varlıklar tüm kullanıcılar tarafından erişilebilir kılınmaktadır.
  • Sanat eseri gibi finans alanı dışında kalan kısımlardaki tokenizasyon ise bu tür değerli varlıkların taşınma, saklama, muhafaza gibi maliyetli olabilecek kısımlarını taşımadıkları için çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Açık arttırmalar çok daha kapsamlı ve geniş kesimlere bu sayede yapılabilmektedir. Ayrıca, bir sanat eseri 1000 veya 10.000 gibi birçok token’dan oluşacak şekilde temsil edilebilir. Bu sayede, pahalı bir sanat eserinin tamamı yerine, bir parçasını satın almak, RWA coinler sayesinde mümkün olmaktadır. Böylelikle sanat eserleri herkesin yatırım yapabileceği bir araca dönüştürülebilmektedir.
  • İşlemci gücü tokenizasyonu da son zamanlarda yaygın sektörlerden biri olmuştur. Özellikle yapay zeka veya madencilik gibi çeşitli alanların işlemci gücü günden güne arttığı için kullanıcıların kendi işlemci güçlerini token üzerinden pazarlayabildiği iş modelleri bulunmaktadır.

RWA Coinleri Hangileri?

RWA’lar yukarıda da bahsedildiği üzere birçok alanda bulunmaktadır. BtcTurk | Kripto üzerinden alım satımı yapılabilen RWA coinleri:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors