Ethereum Virtual Machine (EVM), Ethereum’un bir nevi kalbidir. Blokzinciri üzerindeki akıllı kontratların çalışması, Ethereum üzerindeki uygulamaların işleyebilmesi EVM sayesinde gerçekleşir. EVM, sanal bir bilgisayar olarak düşünülebilir. Aynı bilgisayarlarımız gibi EVM de Ethereum’daki işlem emirlerini gerçekleştirir ve kayıtları günceller. Ancak bu bilgisayarın bir sahibi yoktur. Merkeziyetsiz blokzincirlerin tipik bir özelliği olarak, coğrafi lokasyonu veya kimliği fark etmeksizin herkes EVM’e katılımcı olabilir. Dolayısıyla EVM merkeziyetsiz bir sanal bilgisayardır. Her bir işlem sonrasında ağın mevcut verileri değişeceği için EVM’nin tuttuğu kayıtlar Ethereum için hayati önemdedir.
ANA BAŞLIKLAR
EVM Nasıl Çalışır?
Ethereum blokzinciri, Solidity yazılım dili üzerinde çalışmaktadır. Solidity ile yazılan akıllı kontratları EVM’nin okuyabilmesi ve çalıştırabilmesi için bytecode diline dönüşüm sağlanır. EVM, akıllı kontratları ayrı bir modülde işler. Her bir akıllı kontrat birbirinden bağımsız olarak işlenir ve kapsamları dışındaki verilere erişilmesine izin verilmez. Bu sayede akıllı kontratların birbirlerine veya ağın geneline zarar verebilme potansiyelleri engellenmiş olur.
EVM Neden Önemli?
EVM, Ethereum ağı üzerinde kurulan geniş ekosistemin oluşmasını sağlayan en temel altyapıdır. Karmaşık işlemlerin, kompleks yapıların akıllı kontratlar aracılığıyla gerçekleştirilebilmesi, başta merkeziyetsiz finans (Defi) ve NFT olmak üzere geniş bir kullanım alanının oluşmasını sağladı. EVM, tüm bu akıllı kontratların işleyebilmesini sağladığı için sadece Ethereum özelinde değil kriptopara sektörü için de son derece önemlidir.
EVM Uyumlu Yapılar
Kriptopara ekosistemindeki en çeşitli uygulama ağı Ethereum blokzinciri üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle, yeni kurulacak blokzinciri altyapılarının zaman zaman “EVM uyumlu” olarak kendilerini tanımladıkları görülür. Bir blokzincirin EVM uyumlu olması, Ethereum üzerinde çalışan uygulamaların, yeni kurulan blokzincire kolaylıkla taşınabilmesi veya birbiriyle etkileşime geçebilmesinin mümkün olduğu anlamına gelir. Bu sayede, Ethereum üzerindeki uygulamalar, başka ağlarda da faaliyete geçebilmektedir.
EVM uyumlu olmayan blokzincirlerin de Ethereum üzerindeki uygulamaları kendi ağlarına davet ettikleri görülebilir. Ancak bu durumda köprü denilen varlık transfer metodunun kullanılması gerekir. Blokzincirlerin EVM uyumlu olması, bu etkileşimin organik olmasını sağlar. Köprü ise sentetik bir çözüm yöntemi olarak düşünülebilir.