Ripple, para transfer sürecini hızlı ve ucuz hale getirmek amacıyla blokzinciri tabanlı bir finans platformu olarak faaliyet göstermektedir. Ripple, sunduğu altyapıyla bankaların uluslararası para transferinde kullandıkları SWIFT vb. sistemlere hız ve ucuzluk konusunda alternatif sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu yazıda, XRP coin nedir?, Ripple coin nedir?, XRP Nedir?, Ripple Nedir?, Ripple ne demek? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
XRP Coin Nasıl Alınır?
Türk lirası ve Tether ile XRP coin almak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek XRP alabilirsiniz.
XRP Coin Nereden Alınır?
XRP coin merkezi kriptopara borsaları üzerinden satın alınabilmektedir. XRP coin, az sayıdaki merkeziyetsiz borsa (DEX) üzerinde de alım satıma açıktır.
XRP Coin Kimin?
XRP, Ripple altyapısına ait bir kriptoparadır. Toplam arzı 100 milyar ile sınırlandırılmıştır. XRP sayesinde kullanıcılar farklı para birimlerini ülkeler arasında ucuz ve hızlı şekilde transfer edebilmektedirler.
Ripple Nedir?
2012 yılında kurulan Ripple, Chris Larsen ve Brad Garlinghouse tarafından yönetilmektedir. Ripple, kendi patentli ödeme altyapısı ile kendisine ait Ripple coin olan XRP üzerinden hızlı ve ucuz ödeme ve transfer servisi sunmaktadır.
XRP’nin nasıl çalıştığına bir örnek üzerinden bakalım:
A kişisinin başka bir ülkedeki B kişisine Türk Lirası göndermek istediğini, ancak B kişisinin bunu Ruble olarak teslim almayı talep ettiğini varsayalım. XRP coin sayesinde bunu yapmak mümkün.
Gönderilen Türk Lirası öncelikle XRP’ye dönüştürülerek hedef ülkeye blokzinciri üzerinden hızlıca transfer ediliyor. Hedef ülkeye giden XRP, burada Ruble’ye dönüştürülerek alıcıya transfer ediliyor. Tüm bu süreç birkaç saniyede ve birkaç cent karşılığında gerçekleşiyor.
Ripple (XRP) Coin Geleceği
2012 yılında kurulan Ripple coin sıralamasında üst sıralardaki yerini uzun süredir korumaktadır. Kriptopara piyasasında oldukça eski sayılabilecek Ripple, bu süre içerisinde sayısız stres testinden başarıyla geçerek XRP coin üzerinden sunduğu transfer ve ödeme servislerini öne çıkartmaya devam ediyor. Ripple, değişim vaat ettiği bankalarla, merkez bankalarıyla ve çeşitli finansal kuruluşlarıyla beraber çalışmaktadır. Bu yönüyle, diğer kriptoparalardan ayrılan Ripple, kriptopara piyasasının dışında geleneksel oyuncularla etkileşimi daha yüksek bir şirkettir.
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dava açılarak şirketin XRP coin dağıtımında usulsüzlük olduğuyla ilgili suçlanan Ripple’ın, yargıcın açıkladığı ara karar sonrasında suçlamaların büyük bir kısmından feragat edeceği görüldü. Davanın sona ermesiyle birlikte şirket üzerindeki belirsizliklerin ortadan kalkması bekleniyor. Ara karar sonrasında Ripple, genişleme stratejilerine hız vermeye başladı.
XRP Hangi Ağı Kullanıyor?
XRP coin, Ripple’ın kendi blokzinciri üzerinde çalışmaktadır. Ripple blokzinciri kendisine has özelliklere sahip olduğu için işlemlerin onaylanma süreci ve cüzdan yapıları farklıdır.
Ripple ağındaki canlı işlem sürecine göz atmak ve detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
XRP Mining Nasıl Yapılır?
XRP madenciliği yapmak, bilinen diğer kriptoparaların aksine mümkün değildir. İşlemlerin onaylanması için gerekli konsensus, Ripple ağında daha önceden belirlenmiş katılımcılar tarafından sağlanır. Katılımcıların %80’inin onay vermesi halinde işlem geçerli sayılır.
Ripple, Bitcoin veya Ethereum gibi merkeziyetsizliğin öne çıktığı kriptoparalardan ayrışır. Ağdaki onaylar belirli katılımcılar tarafından verildiği için Ripple altyapısının merkezi olduğu konusunda eleştiriler mevcuttur.