Ethereum, en genel tanımıyla bir dağıtık hesaplama platformudur. Açık kaynaklı, genel erişime açık ve Blockchain tabanlı yapısının yanı sıra Ethereum, “akıllı kontrat” isimli bir bilgisayar protokolünü desteklemektedir. Kurucuları Rus bilgisayar programcısı Vitalik Buterin ile İngiliz programcı Gavin Wood, platformu 2013 yılında hayata geçirmişlerdir.
Ethereum sahip olduğu teknolojileri kullanarak merkeziyetsiz dijital uygulamalar (dApp) üretmeyi ve çalıştırmayı mümkün kılmaktadır. Çok geniş bir kullanım alanına sahip bu uygulamalar sayesinde kullanıcılar pek çok aracısız işlem gerçekleştirebilmektedir. Bunlar arasında para göndermek ve noter gerektirmeden güvenli sözleşmeler düzenlemek gibi aracıların ortadan kalkmasına karşın güven ortamının azami düzeyde tahsis edildiği işlemler yer almaktadır. Akıllı sözleşmeler bu çerçevede dolandırıcılık riskini minimuma indirirken kullanıcıların bire bir işlemleri şeffaf ve güvenli şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır.
Ether veya ETH ise Ethereum platformu tarafından yaratılan bir kriptopara birimidir. ETH’nin ortaya çıkarılma amacı esasen Ethereum protokolünü bilgisayarlarında çalıştıran programcıları teşvik etmektir. Bu dijital varlık ile ödüllendirilen programcılar yüksek kaliteli yazılımlar üreterek ağın sağlıklı ve güvenli kalmasını sağlamaktadır.
ANA BAŞLIKLAR
Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum üretimi, aynı Bitcoin’de olduğu gibi madencilikle gerçekleştirilmekteydi. Ancak Ethereum 2.0 geliştirmesiyle birlikte Ethereum, Bitcoin’in kullandığı madencilik yapısını terk etti ve Hisse İspatı altyapısına geçiş sağlayarak staking bazlı bir madencilik yapısına uyum sağladı.
Ethereum 2.0 sonrasında, ETH madenciliği gerçekleştirmek için madencilik cihazlarına gerek kalmamıştır. Bunun yerine 32 ETH tutarında bir sermayeye ve staking sürecini yönetecek teknik bilgiye sahip olmak gerekmektedir. ETH madenciliğini kolaylaştırmak ve daha erişilebilir hale getirmek için çıkan alternatif iş kollarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ethereum’un Bitcoin’in kullanıdığı İş Kanıtı yöntemini terk etmesinin en önemleri sebepleri arasında, Hisse Kanıtı yönteminin %99 daha az enerji tüketerek çevre dostu olması ve Ethereum’un gelecekteki geniş kullanıcı kitlesine hitap edebilecek teknik geliştirmeleri daha efektif ve hızlı yapılabilme yeteneği gösterilmiştir.
Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?
Bitcoin temel olarak Blockchain teknolojisine dayanan bir ağa bağlı para sistemi ile ona eşlik eden bir kriptopara biriminden oluşur. BTC ilk kriptopara birimi olması sebebiyle tüm kriptoparaların atası ve teknolojik altyapısının mimarı olarak kabul edilmektedir. Ancak ETH hesaplama platformu olarak faaliyet göstermektedir ve ekosistemde yer alan akıllı sözleşmeler ile dApp (dağıtık uygulama) gibi protokoller sayesinde endüstrinin büyümesine katkı sağlayan en önemli kriptopara olarak görülmektedir. Bitcoin, kriptopara endüstrisinin ortaya çıkmasını sağlarken, Ethereum geleceği şekillendirerek inovatif rolü üstlenmiştir. Hatta sektörün bazı önde gelenleri, Ethereum için “sektörün 2.0 versiyonu” benzetmesinde bulunmaktadır.
Özetle bu ikili arasındaki belki de tek benzerlik kriptopara piyasalarında işlem gören kriptoparalara sahip olmaları ve blokzinciri teknolojisinin nimetlerinden faydalanmalarıdır. Bunun haricinde Bitcoin ve Ethereum sektörün iki apayrı role sahip oyuncularıdır. Bitcoin dünyaya bugüne dek hiç görülmemiş türden bir para birimi kazandırırken; Ethereum hesaplama platformu rolüyle, herkesin dağıtık defter, dApp ve akıllı kontrat gibi üstün teknolojilerden faydalanmasına imkan tanımaktadır.
Ethereum Nasıl Satın Alınır?
Türk lirası ve Tether ile Ethereum (ETH) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Ethereum (ETH) alabilirsiniz.
Ethereum (ETH) Nasıl Saklanır?
Ethereum, sektörün eski ve üzerinde en çok uygulama geliştirilen platform olduğu için en geniş cüzdan alternatiflerine sahip proje olduğu söylenebilir. Ethereum, masaüstü, mobil, donanım veya çevrimiçi cüzdanlarda saklanabilir. İsterseniz bir kağıt cüzdan oluşturarak Ethereum (ETH) saklayabilirsiniz.
Cüzdan seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında özel anahtarlar gelmektedir. Seçtiğiniz cüzdanın, 12-24 kelimelik özel anahtar kelime grubunu (seed veya anahtar kelimeler olarak da bilinir) size verdiğinden emin olmalısınız. Bu anahtar kelimeler cüzdanızı kurtarabilmeniz için tek çözümdür.
Ethereum’u sürekli internete bağlı olmayan, taşınabilir ve de güvenli donanım cüzdanlarında da saklayabilirsiniz. Donanım cüzdanlarından Ethereum gönderebilmek için cihazı bilgisayarınıza bağlamanız ve cüzdana ait uygulama aracılığıyla işlem yapmanız gerekiyor. Ödeme işlemlerini, cihaz üzerindeki fiziksel butonlar ile şifre girerek yaptığınız için cüzdanınızı güvenle taşıyabilirsiniz. Ethereum adresinizi QR kodu olarak yazdırıp kağıt cüzdan olarak kullanabilirsiniz. Kağıt cüzdan kullanmayı düşünüyorsanız, özel anahtarınız ile Ethereum adresinizi aynı yerde saklamamaya özen göstermelisiniz.