NFT Metadata, herhangi bir NFT’ye ait bilgilerden oluşan verilerin bütünüdür. Bu bilgiler dijital varlığın adı, özellikleri, içeriğine bağlı olarak görsel, ses, video URL’leri veya bağlantıları gibi NFT’yi tanımlayan niteliklerin bütününden meydana gelmektedir. Bu yazıda NFT metadata nedir, metadata standartları nelerdir, nerede saklanır ve NFT metadata bilgisi nasıl bulunur sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
NFT Metadata Nedir?
Herhangi bir verinin öğelerini oluşturan bilgiler bütününü veya veri hakkındaki bilgi öğelerini tanımlamak için metadata kavramı kullanılır. Blokzincirinde metadata, işlem hakkındaki bilgiler olarak ifade edilir. Tüm bu tanımlamalara paralel olarak NFT metadata ise söz konusu NFT’ye ait bilgilerden meydana gelen bir veri kümesi olarak açıklanabilir. Bu bilgiler dijital varlığın adı, özellikleri, içeriğine bağlı olarak görsel, ses, video URL’leri veya bağlantıları gibi NFT’yi tanımlayan nitelikler bütünüdür. NFT metadata’da bulunan içerik bağlantısı, IPFS ağında oluşturulan söz konusu NFT’nin içerik kimliğine yani content ID’ye (CID) karşılık gelmektedir.
NFT metadatalar, herkes tarafından anlaşılır olabilmesi açısından belirli bir standarda bağlı olarak, JavaScript Object Notation (JSON) ya da Türkçe ifadesiyle JavaScript Nesne Gösterimi formatında oluşturulur. Basit bir ifadeyle JSON, iki sistem arasında veri transfer sağlayan metin formatı olarak tanımlanabilir.
NFT Metadata Standartları Nelerdir?
NFT metadata standartları, NFT oluşturmak için kullanılan ERC-721 ve ERC-1155 standartlarından yararlanmaktadır. ERC-721, akıllı kontratlarda değiştirilemez ve benzersiz jetonlar oluşturmak için geliştirilmiş bir jeton standardıdır. ERC-721 standardı ile oluşturulan jetonların, kendi türünden başka türdeki herhangi bir jeton ile takası yapılamamaktadır. Başka bir ifadeyle ERC-721 standardı, Ethereum blokzincirinde sadece NFT üretmek için kullanılır.
Çoklu Jeton Standardı olarak da adlandırılan ERC-1155, ERC-20 ve ERC-721 token standartlarının özelliklerini birleştirir yani aynı akıllı sözleşmede farklı jeton türlerinin destekler. Başka bir ifadeyle ERC-1155 tek bir akıllı sözleşmede fungible, semi fungible ve NFT’lerin oluşturulmasına, saklanmasına ve bu öğelerin eş zamanlı olarak transfer edilmesine imkân sağlayan jeton standardıdır.
NFT Metadata Nerede Saklanır?
NFT, fiziksel veya dijital olarak var olan bir çalışmanın, blokzinciri teknolojisi kullanılarak ürün üzerindeki hak sahipliğinin belgelenmesidir. NFT niteliğine bağlı olarak görüntü, ses veya başka bir formatta olabilir.
Herhangi bir NFT’ye ait verinin tamamını blokzinciri üzerinde saklamak çok fazla yer kaplayacağı için maliyetli olacaktır. Bu nedenle NFT’nin tamamı yerine, söz konusu NFT’ye ait bilgiler blokzinciri üzerinde saklanmaktadır. Başka bir ifadeyle NFT metadata’ları, NFT’lere yönelik çoğu verinin blokzinciri dışında tutulmasına olanak tanımaktadır.
NFT metadata ve NFT’ye yönelik multimedya dosyası yani NFT’yi temsil eden görsel, ses veya diğer formatlar IPFS (InterPlanetary File System) adı verilen peer to peer (P2P) dosya paylaşım sisteminde saklanmaktadır. JSON formatında oluşturulan NFT metadata blokzinciri üzerinde saklamak için yeterince küçük boyutta değildir. Bu nedenle NFT metadata, URI formatına dönüştürülerek akıllı sözleşmeye eklenir. URI, JSON formatıyla oluşturulan NFT metadata ile ilişkilendirilmiş bir URL veya bağlantı olarak ifade edilebilir.
NFT’lerin Metadata Bilgisi Nasıl Bulunabilir?
Bir NFT’nin metadata bilgisi, blokzinciri üzerinde gerçekleşen işlemlerin tüm katılımcılar tarafından takip edilmesini sağlayan blok gezginlerinden veya NFT pazar yerlerinden bulunabilir.