Bitcoin’e Giden Yol: Bitcoin Teknik Dokümanı

Bitcoin, ilk olarak Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi ya da kişilerce 31 Ekim 2008’de bir kriptografi mesajlaşma grubuna gönderilen e-posta ile duyuldu. Satoshi Nakamoto, “Bitcoin: Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi” adını verdiği çevrimiçi ödeme yöntemini tanıtmak için hazırladığı dokümanda Bitcoin’den hiç bahsetmedi.

Bitcoin Teknik Dokümanı’nda (Bitcoin white paper) blokzincirinin teknik detaylarına yer veren Nakamoto, herhangi bir merkezi otoriteye güvenmeye gerek kalmadan güvenilir bir çevrimiçi ödeme yöntemi öneriyordu. Bitcoin, hem bu yeni ödeme sisteminin hem de bu sistemin para biriminin adıydı. Her ne kadar dokümanın başlığı Bitcoin ile başlamış olsa da Bitcoin kelimesi dokümanda kullanılmamıştı.

Bitcoin Teknik Dokümanı’nın orijinaline https://bitcoin.org/bitcoin.pdf adresinden; Türkçe çevirisine https://cdn.btcturk.com/bitcoinTR.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir ödeme yöntemi olarak önerilen Bitcoin’in para birimi ile ilgili detayları daha sonra ortaya çıktı. Arzı 21 milyon adet ile sınırlı, nasıl üretileceği, nasıl piyasaya sürüleceği, üretim şartları önceden belirli bir para birimi olan Bitcoin’in günümüzdeki kadar bilinir hale gelmesi ise kolay olmadı.

⚠️  Blok Ödülü Nedir?

Neden 21 Milyon Adet Bitcoin Çıkartılabilecek

Bitcoin Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek

Satoshi Nakamoto 3 Ocak 2009’da ürettiği Başlangıç Bloku‘nda 6 gün sonra üretilen 1. Blok ile Bitcoin blokzinciri hiç durmadan çalışmaya başladı. İlk Bitcoin transferi ise 12 Ocak 2009’da, Satoshi Nakamoto ve bilgisayar bilimci Hal Finney arasında gerçekleşti.

New Liberty Standart isimli borsa 5 Ekim 2009’da ilk Bitcoin kurunu yayınladığında 1$ ile tam 1.309,03 Bitcoin alınabiliyordu. Çünkü o dönem hem Bitcoin’i üretmek çok kolaydı, hem de Bitcoin’in, bir para birimi olarak alım gücü yoktu. 22 Mayıs 2010’da 10.000 BTC karşılığında 2 pizza satın alan Laszlo Hanyecz, Bitcoin’in kaderini değiştirdi. Bu alışverişten yaklaşık dokuz ay sonra Bitcoin’in fiyatı 1$ seviyesine yükseldi.

Bitcoin bir para birimi gibi takas aracı olarak kabul görmeye başlamasının ardından bir avantajı, transferlerinin anonim olarak gerçekleşmesi, “black market” olarak bilinen, yasa dışı ürünler satılan çevrimiçi pazar yerlerinin dikkatini çekti. FBI, 2013’te Silk Road isimli yasa dışı pazar yerini kapatarak yaklaşık 3.6 Milyon Dolar değerinde Bitcoin’e el koymuş olsa da bu olay, Bitcoin’in uzun bir süre yasa dışı ödemeler ile birlikte anılmasına engel olamadı. Siber saldırganların Şubat 2014’te Mt. Gox isimli kriptopara alım satım platformundan 744.000 Bitcoin’in çalması Bitcoin tarihindeki en büyük vurgunlardan biri olarak kayda geçti.

Nisan 2017’de Bitcoin’in Japonya tarafından resmi ödeme yöntemi olarak kabul edilmesi, Bitcoin için yeni bir dönemin kapılarını araladı. Bitcoin fiyatının 2017 yılı içerisinde yaklaşık 21 katına kadar yükselmesi, Bitcoin’in çok daha geniş kitleler tarafından duyulmasına neden oldu.

Her ne kadar, zaman zaman yüksek dalgalı fiyat hareketleri nedeniyle eleştirilse de Bitcoin, itibari para birimlerinin sahip olduğu hesap birimi olma, mübadele aracı olma, değer saklama aracı olma işlevlerine sahiptir. Yakın bir dönemde El Salvador, Bitcoin’i Dolar’dan sonra 2. resmi para birimi ilan ederek, Bitcoin’e iktisat politikası aracı olma işlevi de kazandırmıştır. Bunun yanı sıra Bitcoin, itibari para birimlerinin, taşınabilirlik, dayanıklılık, bölünebilirlik, homojen olma ve taklit edilememe özelliklerinin tamamına sahiptir. Bitcoin, paradan daha kolay taşınabilir, daha fazla parçaya bölünebilir ve paranın aksine taklit edilemez.

Satoshi Nakamoto tarafından 31 Ekim 2008’de e-posta grubuna gönderilen bir mesaj ile bir ödeme yöntemi olarak önerilen Bitcoin, aradan geçen 13 yılın ardından, ekonomi haberlerinde altın, döviz, hisse senetleri gibi klasik finans enstrümanlarıyla birlikte anılmaktadır. 13 yıl önce yalnızca teknoloji meraklılarının haberdar olduğu Bitcoin, bugün bir ülkenin resmi para birimi olarak kabul edilmektedir.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors