Blokzinciri sistemlerinde anlaşma sağlamak amacıyla birçok protokol ortaya çıkarılmıştır. Proof of Work, Proof of Stake, Proof of Burn gibi protokollerin yanı sıra blokzincirinde hızlı işlem gerçekleşmesi konusunda alternatif sağlayan Proof of Authority (Yetki İspatı) de tercih edilmektedir. Bu yazıda Proof of Authority nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Proof of Authority Nedir?
Proof of Authority, Ethereum’un kurucu ortaklarından Gavin Wood tarafından öne sürülmüştür. Proof of Authority protokolünde, blokzincirindeki işlem bloklarını doğrulayan kullanıcılar işlemleri doğrulamak için kriptopara varlıkları kullanmak ve kilitlemek yerine kimlik ve itibarlarını kullanırlar. Proof of Authority protokolünün kullanıldığı ağlarda, kimliği önceden doğrulanan kişiler yeni blok üretme yetkisi kazanırlar. Ağın işleyişinden sorumlu olan doğrulayıcıların gerçek kimlikleri bellidir. Bu kullanıcıların doğrulama yetkisine sahip olması, gerçek kimliğini ortaya koymasının ardından belirli bir inceleme yapılması sonucunda gerçekleşir.
Proof of Authority Blokzinciri Ağlarında Ne Amaçla Kullanılır?
Proof of Authority, Proof of Stake ve Proof of Work gibi sıklıkla kullanılan protokollere alternatif olarak geliştirilmiştir. Proof of Authority, Proof of Stake ve Proof of Work’ün sahip olduğu eksiklikler ve giderilmesi gereken sorunlara alternatif üretme amacıyla blokzinciri ağlarında kullanılır. Proof of Authority protokolünde saniyede gerçekleştirilen işlem sayısı diğer protokollere göre daha fazladır. Yapılan işlemlerde enerji kullanımı çok düşüktür. Diğer protokollerle kıyaslandığında düşük işlem ücretleri ödenmektedir.
Proof of Authority ve Proof of Stake Farkları
Proof of Stake protokolünde işlem doğrulayabilmek ve gelirden pay almak isteyen kullanıcılar, kriptopara varlıklarını doğrulama için kullanılmak üzere kilitlemeleri gerekmektedir. Bu işlem için kullanılmak istenen tutar, kilit kaldırılana kadar cüzdandan çekilemez ve kullanıcının hissesi olarak ağda işaretlenir. Proof of Authority protokolünde ise işlem doğruluyucuları kriptoparaya ihtiyaç duymazlar. Kullanıcıların işlem doğrulayabilmesi için itibar ve kimliklerini ortaya koyması gerekmektedir. Proof of Authority, Proof of Stake protokolünün devamı ve eksikliklerinin giderildiği bir uzlaşma sistemi olarak görülebilmektedir. Proof of Authority protokolünde, blokzinciri teknolojisinin sunduğu değerlerden biri olan anonimliğin geri planda kalması sebebiyle bu protokol genellikle özel ağlarda kullanılmaktadır. Merkezi ve az düğümlü ağlar için geliştirilen Proof of Authority’nin, Bitcoin gibi açık ağlarda kullanılması daha düşük olasılıktadır.
Proof of Authority ve Proof of Work Farkları
Proof of Work, madencilerin blokları doğrulaması ve bunun sonucunda blok ödülü kazanması prosedürü ile ilerleyen bir uzlaşma sürecidir. Bu protokolde madencilik cihazları sebebiyle yüksek bir enerji kullanımı söz konusudur. Proof of Authority protokolünde ise madencilik yapılmaması sebebiyle enerji tüketimi çok düşük seviyededir.