BtcTurk | Kripto’da Listelenen Madenciliği Yapılan Kriptoparalar

Teoride bir bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olan herkesin yapabileceği kriptopara madenciliği, kârlılık, maliyet ve zorluk bakımından farklı yöntemlerde gerçekleştirilebilir. En temel tanımıyla kriptoparaların üretilme işlemi olan madencilik özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek kriptopara transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda yeni üretilen kriptopara ile ödüllendirilmesidir. Bu yazıda BtcTurk | Kripto’da listelenen kriptoparalar içinde hangilerinin madenciliği yapılmaktadır sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Öncelikle: Kriptopara Madenciliği Nedir?

Kriptopara madenciliği kriptoparaların üretilmesi için gerçekleşen bir işlemdir ve madencilik yapmanın çeşitli yöntemleri vardır. Her kriptoparanın madenciliği yapılmamakla birlikte Bitcoin başta olmak üzere, bazı kriptoparalar madencilik yöntemi ile üretilmektedir. Madencilik kısaca, bazı donanım ve yazılım araçların kullanılarak kriptopara işlemlerinin onaylanması olarak tanımlanabilir. İşlemleri gerçekleştiren madenciler ilgili kriptopara birimi ile ödüllendirilir.

Madencilik nedir ve madencilik nasıl yapılır gibi soruların daha detaylı yanıtlarına Kriptopara Madenciliği (Mining) Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Madencilik ve Staking Arasındaki Fark Nedir?

Madencilik sisteminde; madenciler, Proof of Work (İş Kanıtı) mekanizması ile kriptopara üretirler.  Staking sisteminde; doğrulayıcılar, Proof of Stake (Hisse Kanıtı) mekanizması ile kriptopara üretirler. Madenciler, blokzincirinde bulunan blokları doğrulamak için özel donanım cihazları ile karmaşık matematik problemlerini çözmeye çalışırlar. Doğrulayıcılar, staking ile kripto varlıklarını ağdaki düğümlere kilitler ve sistemde blokları doğrulamaya hak kazanırlar. Madencilerin doğruladığı bloklar blokzincirine eklenir ve madenciler bunun karşılığında blok ödülü olarak kriptopara kazanırlar. Doğrulayıcıların doğruladıkları bloklar blokzincirine eklenir ve doğrulayıcılar işlem ücretlerini alarak kriptopara kazanırlar. Madencilerin doğruladıkları blok miktarı, hesaplama gücüne bağlıdır. Kullanıcıların doğruladıkları blok miktarı, düğümlere kilitledikleri kripto varlıkların miktarına bağlıdır. Madencilik, yüksek performans gerektiren donanım cihazları ile gerçekleştirilir. Staking için yüksek performans gösteren donanım cihazları gerekmemektedir.

Madenciliği Yapılan Kriptoparalar

Bitcoin (BTC)

İlk kriptopara birimi olan Bitcoin’in madenciliği yapılmaktadır. Başlangıç Bloku’nun üretildiği ilk günden beri Bitcoin madenciliği yapılmaktadır. Bitcoin madenciliği, bilgisayarlar işlemcileri (CPU), grafik kartı işlemcileri (GPU), ASIC ismi verilen güçlü cihazlar ve bulut madenciliği yöntemleri ile yapılabilmektedir.

Bitcoin madenciliğini daha detaylı öğrenmek isterseniz Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir ve Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.

Dash (DASH)

Kriptopara transferlerinin yüksek hızda ve düşük maliyetlerle gerçekletirilmesini amaçlayan Dash ağında Proof of Work madenciliği kullanılmaktadır.

Madenciliği yapılan Dash hakkında daha detaylı bilgilere Dash Nedir? yazısından ulaşabilirsiniz.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE) madenciliği yapılan bir kriptopara birimidir. Bilgisayarlar işlemcileri (CPU), grafik kartı işlemcileri (GPU) ve yüksek işlemci gücü kapasitesine sahip olan ASIC madencilik cihazları ile üretilebilmektedir. Dogecoin blok doğrulama süresi 1 dakikadır ve eklenen her yeni blokta 10 bin Dogecoin ödülü dağıltılır.

Dogecoin (DOGE) hakkında daha detaylı bilgilere Dogecoin (DOGE) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Filecoin (FIL)

Filecoin (FIL) madenciliği yapılan bir kriptoparadır. İki aşamada gerçekleşen Filecoin madenciliğinde, dosya saklama madencileri kullanıcılar tarafından sisteme yüklenen kriptografik doğrumalardan sorumludurlar. Madencilik ödülü olarak her dosya saklama işlemi karşılığında FIL kazanılır.

Filecoin (FIL) ve madenciliği hakkında daha detaylı bilgiler için Filecoin (FIL) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC) madenciliği yapılan bir kriptopara birimidir. Bilgisayar işlemcileri (CPU) ile Litecoin madenciliği yapılabilse de karlılığı git gide azalan bir yöntem olduğu için grafik kartı işlemcileri (GPU) tercih edilmektedir.

Litecoin (LTC) nedir ve Litecoin madenciliği nasıl yapılır sorularının yanıtlarına Litecoin (LTC) Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Stacks (STX)

Stacks (STX) madenciliği yapılan bir kriptoparadır. Stacks madenciliği yapmak için çok güçlü donanımlara ihtiyaç duyulmaz. Stacks madenciliği yapmak isteyen kişiler Bitcoin blokzincirine Bitcoin transfer etmesi gerekir.

Stacks (STX) nedir ve Stacks madenciliği nasıl yapılır sorularının daha detaylı yanıtlarına Stacks (STX) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Tezos (XTZ)

Tezos (XTZ) madenciliği yapılan bir kriptopara birimidir. Tezos madenciliği, Tezos tarafından fırınlama olarak adlandırılan Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı (dPoS) ile gerçekleşir. Fırınlama ile blokzincirindeki doğrulama süresi hızlandırılmakta ve Tezos katılımcılarına ödül kazanma ve işlem doğrulama imkanı verilmektedir.

Tezos (XTZ) nedir ve Tezos madenciliği nasıl yapılır sorularının daha detaylı yanıtlarına Tezos (XTZ) Nedir? yazısından ulaşabilirsiniz.

EthereumPow (ETHW)

Ethereum 2.0’ın bir aşaması olan The Merge ile Ethereum ağı Proof of Work protokolünden Proof of Stake’ye geçmesiyle birlikte Ethereum madenciliği artık yapılmayacaktır. Ethereum blokzincirinde yaşanacak bir sert çatallanma ile yeni bir ağ oluşturma fikri, yani EthereumPow (ETHW) The Merge geçişi sebebiyle önemli kayıp yaşayacak olan madenciler tarafından geliştirilmiş bir fikirdir. Buna göre, çatallanan yeni ağın Proof of Work protokolü ile devam etmesi kararlaştırılmıştır.

EthereumPow hakkında daha detaylı bilgilere EthereumPoW (ETHW) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic (ETC) madenciliği yapılan bir kriptopara birimidir. Temmuz 2016’da Ethereum blokzincirinin sert çatallanmasıyla meydana gelen Ethereum Classic (ETC) Proof of Work (İş Kanıtı) protokolü ile çalışan bir yapıya sahiptir.

Ethereum Classic hakkında daha detaylı bilgilere Ethereum Classic (ETC) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors