Polygon, sıfır bilgi kanıtı (ZKP) altyapısına sahip tüm Katman 1 ve Katman 2 (Layer 1 ve Layer 2) blokzincirlerinin tek bir altyapı üzerinden kullanıcılara çok daha basit bir arayüz ile hizmet verebileceği bir altyapı projesini tanıttı.
Uzun haliyle Aggregation Layer olarak adlandırılan bu altyapı, genellikle AggLayer olarak isimlendirilmektedir.
ANA BAŞLIKLAR
AggLayer Avantajları Neler?
Günümüzde birçok Katman 1 ve Katman 2 blokzinciri, kendine has avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Dolayısıyla her blokzincir üzerinde geliştirilen değerli uygulamalar ve servisler bulunmaktadır. Ancak blokzincirler arası veri alışverişi, blokzincir ekosisteminin en büyük sorunlarından biri olduğu için kullanıcılar farklı blokzincirlerle etkileşime geçmek zorunda kalmaktadırlar. Bu sürecin getirdiği kullanım zorluğu, kriptopara sistemlerine aşina olan ve olmayan herkes için kullanımı zorlaştırmaktadır.
AggLayer ile blokzincirler tek bir altyapıda birleştirilerek kullanıcıların farklı ağlar arasında geçiş yapma zorunluluğunun ortadan kaldırılması hedefleniyor. AggLayer, hem Katman 1 hem de Katman 2 blokzincirlerinin entegre olabildiği bir altyapıdır. Bu sayede, entegre olan tüm blokzincirler üzerindeki çeşitli uygulama ve servisler tek bir yerde toplanmaktadır.
Kullanıcılar, AggLayer üzerindeki uygulama ve servisleri kullanırken farklı blokzincirlerle etkileşime geçmiş olsalar bile bunu farketmeyecekler çünkü AggLayer arka planda zincirler arası veri iletişimini kullanıcıya yansıtmadan otomatikman çözmektedir. Polygon, böylelikle kullanıcı deneyimini üst seviyeye çıkartarak herkesin kolayca kullanabileceği tek bir altyapıyı oluşturmayı hedeflemektedir.
AggLayer Nasıl Çalışır?
AggLayer’a entegre olan blokzincirler kendi bağımsızlıklarını korurlar. Yani arka planda kendi algoritma esaslarına göre çalışmaya devam ederler. Her bir blokzincir, süregeldiği gibi kendi bloklarını üretmeye ve bu bloklar için hash algoritmalarını yayınlamaya devam eder.
AggLayer, kendisine entegre olan blokzincirlerin ürettiği blok kanıtları olan hash algoritmalarını toplayarak tek bir hash kodu oluşturur. Oluşturulan hash kodu, Ethereum blokzincirine eklenerek, klasik bir Katman 2 blokzincirinin işleyiş sistemine benzer bir güvenlik mekanizması oluşturmuş olur.
Katman 1 ve Katman 2 blokzincirleriyle ilgili detaylı bilgi için Blokzincirindeki Katman Çözümleri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.
AggLayer, zincirler arası veri transferi sağlamak için Atomic Swap (Atomik Takas) yöntemi kullanır.
Atomic Swap (Atomik Takas) Nedir? başlıklı yazımızdan bu yöntemle ilgili detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
AggLayer’ın Atomik Takas sistemini kullanmasının nedeni, tüm blokzincirlere ait hash algoritmalarının sıkıştırılıp tek bir hash olarak Ethereum’a yüklenme ve onaylanma sürecinin uzun sürebilmesidir. Zincirler arası varlık transferinin hızlanması adına AggLayer Optimistic Confirmation (Optimistik Onay) adlı altyapıyı kullanmaktadır.
Optimistic Confirmation, zincirler arasında yapılan işlemlerin doğru olduğunu varsayar. Yapılmak istenen işlem için hash algoritmasının oluşturulması beklenmez. İşlem onaylanıp transfer sağlandıktan sonra, işlemin doğru olup olmadığı kontrol edilir. Eğer herhangi bir olumsuzluk tespit edilirse işlemler geri alınır. Ayrıca kötü niyetli davrandığı tespit edilen blokzincire ceza kesilmesi gündeme gelir.
Optimistic Confirmation, süreci hızlandırmasına karşın olası kötü niyetli işlemler zincirler arasındaki senkronizasyonu bozabilme tehlikesi taşır. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için AggLayer Atomik Takas mekanizmasını kullanma kararı almıştır.
Atomik Takas, zincirler arasında geçiş yapmak isteyen kullanıcıların karşılıklı onayı olmadan varlıkların transferine izin vermez. Atomik Takas için iki taraf da onay verdikten sonra işlemin AggLayer bloğunda yer alması yeterlidir. Böylelikle hem senkronizasyon bozulmasının, hem olası tehditlerin önüne geçilmek hem de işlemleri hızlandırmak hedeflenmiştir.
Tüm bu süreçlerin, arka planda gerçekleşmesi ve kullanıcıların karmaşık süreçlerle boğuşmasının engellenmesi amaçlanmıştır.
Her Blokzinciri AggLayer Kullanabilir Mi?
AggLayer altyapısına entegre olmak için blokzincirlerin sıfır bilgi kanıtı (ZKP) üretebiliyor olmaları gerekir. Farklı blokzincirlerin aynı dili konuşması, beraber hareket edebilmesi için bu zorunludur. Atomik Takas sayesinde ZKP altyapısına sahip tüm zincirler AggLayer’a entegre olabilmektedirler.
AggLayer Ne Zaman Gelecek?
Polygon, AggLayer güncellemesinin Şubat 2024 tarihinde birinci versiyonunun faaliyete geçeceğini duyurdu. Birinci versiyon, farklı blokzincirleri birbirine bağlayacak olan altyapıyı temsil ediyor.
AggLayer’ın ikinci versiyonunun ise 2024’ün ilerleyen aylarında faaliyete geçmesi planlanıyor. İkinci versiyon, zincirler arası varlık transferini sağlayan Atomik Takas özelliğini aktif hale getirecek.
Polygon (MATIC) Nasıl Alınıp Satılır?
Türk Lirası ve Tether ile Polygon (MATIC) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk’e üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 havale ile Türk Lirası göndererek Polygon (MATIC) alabilirsiniz.
Polygon hakkında daha detaylı bilgiye, Polygon (MATIC) Nedir? Nasıl Çalışır? adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.