Metaverse Nedir? Metaverse Hakkında Tüm Detaylar

Var olan dünyaya sığamayan, daha fazla deneyim yeri keşfetmek isteyen toplum, yeni bir yaşam alanı ortaya çıkardı. Bu yeni yaşam alanı, gerçek dünyadan apayrı bir boyuttaydı. Fiziksel olarak ulaşılamayan bu sanal dünyalar metaverse olarak adlandırıldı. Geçmişi çok önceye dayansa da kriptopara teknolojisi ile birlikte metaverse dünyası popülerliğinin zirvesine çıktı. Bu yazıda metaverse nedir sorusunun cevabını ve metaverse hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Metaverse Nedir?

“Ötesi” ve “Evren” kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkan “Metaverse” kavramı, arazilerin, binaların, avatarların, kıyafet ve eşyaların ve hatta isimlerin bile satın alınarak oluşturulan sanal, dijital dünyalardır. Kullanıcılar bu dünyada bulunabilir, dolaşabilir, eşya ve hizmet satın alabilir ve etkinliklere katılarak etkileşim halinde yaşayabilirler.

Kullanıcıların, oyunun kendi senaryosu, araçları ve eşyaları kapsamında sanal dünya oluşturdukları oyunlar uzun yıllardır var. Bu kavram tabanına neredeyse sınırsız ve istenildiği gibi oluşturulup kullanılan avatarlar, eşyalar, isimler, gerçek kişiler tarafından yönetildiği için gerçek etkileşimler metaverse’ü oyundan ayıran özellikler arasında.

Metaverse Tarihçesi

Metaverse kavramı, 1992 yılında bir romanda ilk defa gerçek dünyayla buluştu. Neal Stephenson’un Snow Crash isimli romanında, metaverse kavramıyla ilk kez karşılaşıldı. Daha sonra bu kavram farklı şekillerde kullanıldı, yorumlandı. Sinema, oyun gibi alanlara konu oldu.

En dikkat çekici metaverse kullanımları; Oscar ödüllü yönetmen Steven Spielberg’ün metaverse evreninde geçen filmi Ready: Player One ve Fortnite oyununda gerçekleşen, yaklaşık 12 milyon kişinin katıldığı Travis Scott metaverse konseri oldu.

Metaverse Sanal Arsa Nedir?

Metaverse dünyasında bulunan dijital arazilere sanal arazi ismi verilmektedir. Sanal araziler fiziksel araziler gibi alınıp satılabilir. Bu alışverişlerde, sanal arazinin bulunduğu metaverse’e ait kriptopara birimi kullanılır. Sanal arazilere NFT pazarları aracılığıyla sahip olunabilmektedir.

Sanal araziler hem bir yatırım hem de düzenlenen etkinliklere gelen diğer kullanıcılardan kriptopara alınarak bir kar aracı haline dönüştürülebilir. Hatta arazilerin üzerine bina inşa ederek gelir elde etmek mümkündür. Kısaca, fiziksel bir arazide yapılabilecek her türlü aksiyon sanal arazilere taşınabilir.

Sanal araziler kullanıcılar için bir sosyalleşme alanı sağlamaktadır. Sanal arazi sahipleri, bu arazilerde avatarları aracılığıyla gezip dolaşabilmekte veya çeşitli etkinlikler organize edebilmektedir. Aynı zamanda, bir sanal arazi blokzinciri tabanlı oyunlarda kullanılabilir.

Meta Evrende Sanal Arazi

Metaverse ve NFT İlişkisi

Metaverse evrenlerinde gerçekleştirilen alışverişler, metaverse evrenlerinin ait olduğu yerel kriptopara birimleri ile gerçekleştirilir. Metaverse, blokzinciri teknolojisiyle iç içedir. Metaverse evrenlerine ait tüm bilgiler, materyaller blokzinciri üzerinde kayıtlı kalır. Metaverse evrenlerinde gerçekleştirilen işlemler, arsa sahiplikleri yine blokzinciri üzerinde kayıtlıdır. Aynı şekilde NFT olarak edinilmiş tüm eşyalar, kullanıcı adları, avatarlar da yine sahipliği blokzincirinde kayıtlı halde bulunur. Metaverse evrenlerine ait tüm bileşenler, NFT pazar yerlerinde alıp satılabilir.

Metaverse Kullanım Alanları

Metaverse’ün en çok kullanıldığı 5 alan;

Moda
Metaverse’nin en çok etkilediği alanlardan biri moda olmuştur.
Ünlü markalar, metaverse evrenlerinde kendilerine ait mağazalar açmakta ve bu mağazalarda ürün satışları gerçekleştirmektedir.

Emlak
Metaverse evrenlerinde emlak sektörü farklı bir biçimde karşımızda çıkmaktadır.
Emlak turları ve sanal arazi satışları, metaverse teknolojisinin en çok kullanıldığı alanlardan biridir.

Oyun
Metaverse, oyun endüstrisinde farklı bakış açıları geliştirmiştir.
Oyuncuların oyun oynayarak gelir kazandığı iş modelleri gibi farklı yaklaşımlarla oyun sektörü metaverse evrenlerine entegre olmuştur.

Turizm
Turistik bir kenti yerinde deneyimleyemeyenler için artırılmış gerçekçilik kullanılarak sanal turizmler gerçekleştirilebilmektedir.
Turizmin metaverse evrenlerine dahil olmasıyla, sanal turistik geziler daha gerçekçi bir deneyim yaşatabilmektedir.

Sosyal Medya
Sosyal medya ve uygulamalar metaverse’ün kullanım alanlarındandır.
Dijital avatar, sanal karakter kullanımları sosyal medyayı metaverse’e daha çok yaklaştırmaktadır.

Kriptopara Teknolojilerinin Kullanım Alanları

Kripto Dünyasında Metaverse

Metaverse Coin’i Ne Demek?

Metaverse evrenlerinde yaratılan alanlar ve orada kullanılabilecek tüm bileşenler blokzinciri üzerinde kayıtlı kalır. Oluşturulan öğeler, geliştirilen oyun veya aktiviteler, alışveriş ve yapılan diğer işlemler, o metaverse’ün kendi yerel kriptopara birimiyle gerçekleştirilir. Metaverse coinleri, tüm metaverse evrenleri için yaratılmış ödeme, yönetişim veya fayda jetonları ve kripto varlıklardır.

BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman, BtcTurk | Kripto’da Listelenen Kriptoparaların Kategorileri video serisinin birinci bölümünde metaverse kriptoparaları inceliyor.

Metaverse Coinleri

BtcTurk | Kripto’da yer alan kriptoparaların her biri, kriptopara dünyasında var olan teknolojiler altında kategorilendirilir.
BtcTurk | Kripto’da listelenen metaverse coinlerinin hangileri olduğunu ve projeleri hakkında detaylı bilgileri bu yazıda inceleyebilirsiniz.

ApeCoin (APE)

APE, Yuga Labs’ın Bored Ape Yacht Club projesinden ilham alan, merkezi olmayan bir projedir. Bored Ape Yacht Club, Ethereum blokzinciri üzerinde inşa edilmiş bir NFT koleksiyonudur. APE, APE Vakfı tarafından desteklenmektedir.

ApeCoin (APE), APE ekosisteminin topluluk yapısını güçlendiren fayda jetonudur. APE, Ethereum blokzinciri üzerinde yaratılmıştır. ERC-20 tabanlı bir jetondur. ApeCoin’in madenciliği yapılmamaktadır. APE’nin toplam arzı 1 milyar olarak belirlenmiştir.

ApeCoin (APE) Nedir?

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity (AXS), 2018 yılında Sky Mavis isimli şirket tarafından geliştirilen blokzinciri tabanlı bir savaş oyunudur. Toplam arzı 270 milyon adet ile sınırlandırılmış olan AXS, Ethereum blokzinciri üzerinde ERC-20 tabanlı kriptopara birimidir.

Axie Infinity (AXS) Nedir?

Decentraland (MANA)

Decentraland (MANA), 2017’de Ariel Meilich ve Esteban Ordano tarafından Ethereum blokzinciri üzerine kurulmuş, kullanıcıların sanal gerçeklik içerik ve uygulamaları ürettikleri, bu içeriklerden gelir elde edebildikleri bir sanal gerçeklik platformudur. Decentraland platformunun MANA ve LAND olmak üzere iki ayrı jetonu vardır. MANA, ERC-20 standardına sahip bir jetondur ve platformdaki ERC-721 standardına sahip LAND jetonunun yakılması için kullanılır. Decentraland platformu içerik üreticileri ve sanal dünyayı deneyimlemek isteyenler için oluşturulmuştur. Decentraland platformunda oluşturulan metaverse’te her biri 100 metre kare alan olan bir LAND ile temsil edilen 90.601 parsele ayrılmıştır. Kişiler buradan alan alabilirler ve bu sanal evrende kendi içerik veya uygulamalarını üretebilirler.

Decentraland (MANA) Nedir?

Enjin (ENJ)

Enjin (ENJ), 2009’da bir oyun topluluğu olarak kurulmuş ve daha sonra 2017’de kullanıcılara, web siteleri, oyun içi ürünler ve bu ürünleri takas edebilecekleri sanal mağazalar sunan sosyal bir oyun platformu olarak Maxim Blagov and Witek Radomski tarafından geliştirilmiştir. Enjin platformunun kriptoparası olan ENJ Haziran 2018’de Ethereum blokzinciri üzerinde ERC-20 formatında bir akıllı kontrat olarak geliştirilmiştir. ENJ aracılığıyla, platformda üretilen dijital ürünler alınıp satılabilmektedir.

Enjin (ENJ) Nedir?

Stacks (STX)

Stacks, Bitcoin üzerinde daha iyi bir internet mottosuyla birlikte yenilenen isim ve imajıyla Bitcoin blokzincirinin gücüne, programlanabilir, merkezi olmayan uygulamaları ve akıllı kontratları eklemeyi amaçlamaktadır. 2017 yılında Blockstack ismiyle hayata geçen proje, yatırım almak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan onay alan ilk kriptopara projesidir.

Stacks (STX) Nedir?

The Sandbox (SAND)

The Sandbox, blokzinciri tabanlı sanal dünya oyun platformudur. Oyunculara, metaverse olarak adlandırılan sanal gerçeklik destekli oyun dünyasında, sanal yaşam deneyimi oluşturmak, oyun içi ürünler üretmek ve bu ürünlerden gelir elde etme olanağı sunar.

The Sandbox (SAND) Nedir?

BtcTurk | Kripto’da listelenen Metaverse kriptoparalarını, Fiyatlar ekranında yer alan kategori alanından, Metaverse sekmesini seçerek filtreleyebilir ve kolayca işlem yapabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors