Yapay zekâ ya da İngilizce tanımıyla artificial intelligence (AI) insan zihnine has düşünme, akıl yürütme, analiz etme, problem çözme, önermede bulunma ve öğrenme gibi eylemlerin başta bilgisayarlar olmak üzere makinelere uyarlanması konusuyla ilgilenen teknoloji dalıdır. Yapay zeka coinleri ise bu teknolojinin kullanıldığı kriptoparalar olarak tanımlanabilir. Bu yazıda AI coin nedir, BtcTurk | Kripto’da hangi yapay zeka coin’leri listeleniyor? sorularının cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Yapay Zekâ ve Big Data Nedir?
Yapay zekâ insan beynine ait düşünme, akıl yürütme, analiz etme, problem çözme, önermede bulunma ve öğrenme gibi eylemleri taklit ederek istenen sonuca varan ve bu süreçte toplanan girdi ile bir sonraki eylemde daha iyi çıktılar üretmek amacıyla kendi kendini sürekli geliştiren bilgisayar ve makine teknolojisidir. Bu aygıtlar makine öğrenimi (machine learning) sayesinde kendi kendilerini sürekli geliştirebilme özelliğine sahiptirler.
Mevcut yapay zekâ teknolojileri sadece belirli görevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır, diğer bir ifade ile henüz insan zihnine has eylemleri taklit etme konusunda beceriye sahip değillerdir. Bu nedenle günümüz AI teknolojisi yapay dar zekâ ya da İngilizce ifadesiyle artificial narrow intelligence (ANI) olarak adlandırılmaktadır. Buna karşılık hedeflenen insan zihnine has düşünme, akıl yürütme, analiz etme, problem çözme, önermede bulunma ve öğrenme gibi eylemleri gerçekleştirmeyi hedefleyen gelecek yılların AI teknolojisi ise yapay genel zekâ ya da İngilizce ifadesiyle artificial general intelligence (AGI) olarak tanımlanmaktadır.
Diğer taraftan big data ya da Türkçe ifadeyle büyük veri basit bir ifadeyle bireyler, şirketler, hükumetler, sosyal medya, cihazlar gibi çok farklı kaynaklardan üretilen büyük ve karmaşık veri kümelerini ifade etmektedir. Big data teknolojisi bu büyük ve karmaşık veri kümelerini saklamak, işlemek ve tutarlı analizler üretmek için kullanılan teknoloji olarak tanımlanabilir.
Yapay zekâ ve big data teknolojileri birbiriyle paralel hareket etmektedir. Diğer bir ifade ile yapay zekâ teknolojisinin aktif durumda çalışabilmesi için veriye veya bilgiye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu veri ihtiyacını da big data teknolojisi sağlamaktadır. Bununla birlikte big data teknolojisinin daha hızlı veri analiz etmesi ise yapay zekâ teknolojisindeki gelişmelere bağlıdır.
Yapay Zekâ ve Blokzinciri Teknolojisi
Son dönemlerde Chatbot’lara yönelik yaşanan gelişmelerin ardından yapay zekâ teknolojilerine yönelik ilgi artmaya başladı. Kullanıcı ilgisinin bu alana yönelmesiyle birlikte, yapay zekâ (AI) teknolojisine uygun projeler de geliştirilmeye devam edilmektedir.
Blokzincirinin merkeziyetsiz yapısı, her işlemin kaydediliyor ve geriye dönük değiştirilemiyor oluşu, güvenlik ve şeffaflık unsurunu sağlayan faktörlerdir. Buna karşılık yapay zekâ teknolojisi ise başta veri yönetimini optimize ederek ağın ölçeklenebilirliğini artırma potansiyeline sahiptir. Bunun yanı sıra veri akışı neticesinde kendini sürekli geliştirebilen bir yapay zekâ; süreçleri otomatize edebilme yeteneğine sahipken, tahmin yapma ve karar verme aşamalarını da optimize ederek ağın verimliliğini artırabilmektedir.
BtcTurk | Kripto Yapay Zeka Coinleri Listesi
BtcTurk | Kripto, çeşitli yapay zeka kriptopara projelerini listeleyerek, kullanıcılarının giderek günlük hayatımızın bir parçası haline gelen yapay zeka trendine yatırım yapabilmesine olanak sağlamaktadır. Yeni yapay zeka coinleri ile halihazırda faaliyette bulunan yapay zeka coin projelerini BtcTurk | Kripto üzerinde bir arada bulabilirsiniz.
Yapay zekanın blokzinciri teknolojisiyle birleşmesi, özellikle merkeziyetsiz yapay zeka coin projelerinin popülerlik kazanmasına neden oldu. Piyasada birçok yapay zeka projesi olmasına karşın, blokzinciri teknolojisi ve altyapının merkeziyetsiz şekilde çalışabilmesini sağlamayı hedefleyen tek teknolojik altyapıdır.
Yapay zekanın popülerliğinin ilerleyen yıllarda artarak sürmesi yönünde genel beklenti, aynı zamanda yapay zeka tabanlı coin projelerinin de artmasına neden olabilir. Aşağıda, BtcTurk | Kripto’da listeli popüler yapay zeka coinlerini bulabilir, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
SingularityNET (AGIX)
SingularityNET, bir yapay zeka pazar yeridir. SingularityNET platformu, kullanıcıların gelir elde etmesine olanak sağlar. SingularityNET ile geliştiriciler yapay zeka programı geliştirerek satışa sunabilir. Yapay zeka hizmetlerine ihtiyaç duyan kullanıcılar da sunulan programları satın alabilir.
SingularityNET (AGIX) hakkında daha detaylı bilgilere SingularityNET (AGIX) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
Fetch.ai (FET)
Fetch.ai (FET), blokzincirleri için yapay zeka odaklı bir projedir. Merkezi olmayan dijital ekonomiye, yapay zeka destekli akıllı altyapı sağlayan, genel erişime açık, merkeziyetsiz makine öğrenme ağıdır. Şeylerin İnterneti (Internet of Things) olarak adlandırılan, cihazların birbirleri arasında iletişim kurabilmesine olanak sağlayan yapay zeka teknolojisi ile blokzinciri temelli algoritmaları birbirine bağlayarak makine öğrenmesini geliştirmeyi amaçlar.
Fetch.ai (FET) hakkında daha detaylı bilgilere Fetch.ai (FET) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
The Graph (GRT)
The Graph (GRT), Ethereum ve benzeri ağlarda veri sorgulamaları için indeksleme protokolüdür. Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve web3 ekosistemindeki uygulamalar için API ile veriler sunar. Verilerin genel erişime açık olmasına ihtiyaç duyan herkes, Subgraph olarak adlandırılan açık API’ları oluşturabilir ve yayınlayabilir. The Graph protokolü şu anda Ethereum blokzinciri ve dağıtık dosya saklama sistemi InterPlanetary File System (IPFS) yani Gezegenlerarası Dosya Sistemi üzerindeki verileri indeksleyebilmektedir.
The Graph (GRT) hakkında daha detaylı bilgilere The Graph (GRT) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
Numeraire (NMR)
Numerai, kriptografi, makine öğrenimi, yapay zeka, veri bilimini içeren çoklu bir sistemdir. Numerai, Ethereum blokzincirinde oluşturulmuştur. Risk koruma fonu olarak faaliyet gösterir. Numeraire’nin bir risk koruma fonu tarafından oluşturulan ilk kriptopara birimi olduğu vurgulanmaktadır.
Numeraire (NMR) hakkında daha detaylı bilgilere Numeraire (NMR) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
Ocean Protocol (OCEAN)
Ocean Protocol, merkeziyetsiz veri alışverişi sağlayan, verilerin üreticileri ile veri satın almak isteyen tüketicileri buluşturan yapay zeka platformudur. Ocean Protocol ile kullanıcılar, veriler üzerinden gelir elde edilebilmektedir. Ocean Market isimli pazar yerinden, veri alım satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Ocean Protocol (OCEAN) hakkında daha detaylı bilgilere Ocean Protocol (OCEAN) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
iExec RLC (RLC)
iExec, blokzinciri tabanlı merkeziyetsiz bilgi işlem sağlayıcısıdır. iExec RLC, bulut kaynakları için kullanıcılara pazar yeri oluşturmayı amaçlayan bir projedir. iExec RLC, bulut teknolojisi kullanılarak hesaplamaları ağda bulunan diğer bilgisayarlar ile paylaşmayı amaçlar. iExec RLC platformu kullanıcılara bulut işlem gücü sunmaktadır. Kullanıcılar depoladıkları dosyalara iExec RLC ile ulaşabilmektedir. iExec RLC platformu işlem gücü için bulut teknolojisinden faydalanır.
iExec RLC (RLC) hakkında daha detaylı bilgilere iExec RLC (RLC) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
Render Token (RNDR)
Render Token (RNDR), Ethereum blokzinciri üzerinde oluşturulmuş, dağıtık bir GPU oluşturma ağıdır. GPU yani grafik işlem birimi gücüne ihtiyaç duyanlar ile yüksek grafik işlem gücüne sahip olanları buluşturmayı amaçladığını belirten bir projedir. Özellikle bu ihtiyaca sahip olanlar tarafında sanatçılar ve tasarım stüdyoları örnek verilirken, yüksek grafik işlem birimi gücüne sahip taraf içinse madencilik faaliyetinde bulunan kişi ve şirketler örnek olarak belirtilmiştir.
Render Token (RNDR) hakkında daha detaylı bilgilere Render Token (RNDR) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.