Bitcoin blokzinciri teknolojisinin çalışma prensibinde; merkeziyetsizlik, dağıtık olma, anonim olma gibi özellikler yer alır. Bu teknolojide, tüm kayıtlar bloklara işlenir ve değiştirilemez. Blokları bozabilmek için öncelikle ağdaki işlemci gücünün en az %51’inin ele geçirilmesi ve on binden fazla kopyası olan blokların değiştirilmesi gerekmektedir. Bitcoin ağına bu boyutta bir saldırı yapılabilmesi, ağın şu anki işlemci gücü ve dağıtık yapısı dikkate alındığında pek mümkün değildir.
Tüm bunların dışında Bitcoin blokzincirinin çalışmasını engelleyebilecek bir diğer önemli etken, elektrik ve internet kesintilerinin yaşanmasıdır. Küresel çapta internet ve elektrik kesintilerin yaşanması ihtimaline karşı, Bitcoin üretiminin durmaması ve transferlerin onaylanmaya devam edebilmesi için farklı yöntemler geliştirilmiştir.
ANA BAŞLIKLAR
Offline Bitcoin Transferi Nasıl Yapılır?
Uydu istasyonlarının Bitcoin ağına katılması ile Bitcoin blokları internet bağlantısı olmadan da ulaşılabilir hale geldi. Uydu sinyallerinin dünyanın geniş bir bölümüne dağılmasıyla, tüm kullanıcılar bu teknolojiyi kullanabilirler. Böylelikle ağda yer alan kullanıcılar, internet erişimi olmadan da Bitcoin ağına bağlanarak, blokları transfer edebilirler. Bu teknoloji, Bitcoin blokzincirini internet ağı kesintilerine karşı korur. Bitcoin’in internet erişimine olan bağımlılığını azaltır. Bitcoin’in sürdürülebilirliğini amaçlayan bu sistem, elektrik ve internet bağlantısının olmaması durumunda blokzincirinin çalışmaya devam etmesini sağlar. İnternet ve elektriğin olmadığı durumlarda Bitcoin üretiminin devam edilmesini amaçlayan farklı teknolojiler bulunmaktadır.
Uydu (Satellite) Antenleri ile Blok Transferi
Satellite yani uydu antenleri, Bitcoin bloklarının transfer edilmesi amacıyla kullanılabilmektedir. Uydu antenleri kullanıldığında, veri transferi için ayrıca internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaz. Çalışma prensibinde, günümüzde uydu antenleri ile izlenilen ve dinlenilen televizyon, radyo gibi cihazların kullanımı ile paralel olan bir anlayış yatmaktadır. Satellite ağı ile kullanıcılar, Bitcoin blokzincirine dünyanın her yerinden uydu aracılığıyla katılabilirler.
İnternet ağı olmadan Bitcoin transferinin gerçekleştirildiği bir diğer kanal da radyo dalgalarıdır. 12 Şubat 2019’da iki amatör telsiz radyo operatörü, Kanada’nın Toronto şehrinden Amerika’nın Michigan eyaleti arasında kısa dalga radyo sinyalleri ile Bitcoin transferi gerçekleştirerek, internet kullanmadan Bitcoin transferi yapmayı başarmıştır.
Örgüsel Ağlar (Mesh Networks) ile Bitcoin Transferi
Bitcoin ağının önemli yapı taşlarından birisi de veri transferinin eşten eşe (P2P) gerçekleşebilmesidir. Eşten eşe ağ, kullanıcıların birbirleriyle veri paylaşmak için merkezi bir sunucu olmadan doğrudan birbirlerine bağlandığı bir sistemdir. Her kullanıcı ağ üzerindeki veriye erişebilir ve ağda bulunan diğer kişilerle veri paylaşımı yapabilir.
Peer to Peer ağları hakkında daha detaylı bilgiye Peer to Peer (P2P) Nedir? P2P Ağı Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.
Örgüsel ağlar da buna benzer şekilde belirli merkezi bir ağ olmadan, kullanıcıların kendi ağını kurduğu bir mekanizmadır. Bu kullanıcılar, internet erişiminin olmadığı durumlarda kendi aralarında kurdukları ağ bağlantısını kullanarak veri transferi gerçekleştirebilirler. Örgüsel ağlar birbirlerine bağlanarak, kapsama alanlarını genişletebilirler.
Kısa Mesaj (SMS) ile Bitcoin Transferi
SMS ile Bitcoin transferi, Bitcoin sahipliğini elinde bulunduran özel anahtarın, GSM ağı üzerinden kullanıcılar arasında transfer edilmesiyle gerçekleştirilir. Özel anahtarların şifrelenmeden paylaşılması önemli bir güvenlik riski ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, alıcının Bitcoin’in sahipliğini tamamen devralabilmesi için kendisine gönderilen özel anahtarı kullanarak, adreste bulunan Bitcoin bakiyesini, daha güvenli bir cüzdana transfer etmesi gerekir.