Günümüzde internetsiz bir ortamda bile yapılabilen, eşten eşe (P2P) gerçekleşen Bitcoin transferi sürecinde arka planda birçok adım gerçekleşir. Bir Bitcoin transfer sürecinin nasıl olduğunu, Bitcoin ağının nasıl çalıştığını, Bitcoin transfer sürecinde tam olarak neler gerçekleştiğini ve gönderici ile alıcının bu süreçte neler yaptığına dair sorularının yanıtlarını bu içerikte bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
İmzalama Aşaması
Bir Bitcoin transferi, borsalar veya Bitcoin destekleyen cüzdanlar tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir. Bitcoin göndermek isteyen kullanıcı, uygulama üzerinden Bitcoin gönderme sürecini başlattığı andan itibaren, gönderen kişinin işlemi dijital olarak imzalaması süreci gerçekleşir ve transfer süreci başlamış olur. Dijital imzalama ile gönderen kişi kendi cüzdanına ait özel anahtarını (private key) kullanarak işlemi şifreler. İşlem içerisinde alıcı adresi, gönderilecek Bitcoin miktarı ve gönderen kişinin geçmiş işlemlerine ait bir referans yer alır. Dijital imza, işlemin sahibini doğrularken aynı zamanda işlemin değiştirilmesini veya sahtekarlık yapılmasını önler.
Yayınlama (Broadcasting) Aşaması
İmzalanan işlem, Bitcoin ağında yayınlanır. Bitcoin ağındaki node‘lar işlem isteğini görür ve işlemi doğrulanmayı bekleyen tüm işlemlerin bulunduğu mempool adı verilen havuza ekler. İşlemin bu aşamada bir sonraki adıma geçmesi için madenciler tarafından seçilmesi gerekir. Seçilen işlemlerin doğruluğu madenciler tarafından teyit edilerek onay aşamasına geçilir. Gönderici, işlem için ne kadar yüksek komisyon ödediyse, madencilerin işlemi seçme ihtimali o kadar artar. En yüksek komisyonu ödeyenler, madenciler tarafından önceliklendirilir.
Onaylama Aşaması
Son aşamada, madencilerin doğruluğundan emin olduğu işlemler blokzincirine eklenerek onaylanır. Ağ üzerinde yayınlanan ve doğruluğu üzerinde hemfikir olunan işlemler bir araya getirilir ve bir blok oluşturularak içerisine depolanır. Bu blok, hem kriptografik bir şifrelemeyle güvenli bir şekilde kilitlenir ve aynı zamanda daha önceki bloklara bağlı olacak şekilde kodlanır. Tüm bu şifreleme ve bağlantıyı sağlamak için ‘hash’ adı verilen bir kod gerekir. Bu kod her bir blok için özel olarak oluşturulur ve hiçbir hash kodu bir diğer hash koduna benzemez. Tüm bu karmaşık kriptografik işlemlerin yapılabilmesi, madencilerin oldukça zorlu matematiksel problemleri çözmesi sonucunda gerçekleşir. Bu sürece İş Kanıtı (Proof of Work) denir. İşlem bir blok içine dahil edilip bu blok, blokzincirine eklendiğinde ilk onay gerçekleşmiş olur. Göndericinin işleminin olduğu blok sonrasında eklenen her bir yeni blok, yeni bir onay anlamına gelir. Platformlar, kullanıcıların Bitcoin transferleri sonrasında bakiyelerini güncellemek için bu onay sayılarını dikkate almaktadırlar. Bazı platformlar, 1 onay bazıları ise 6 onay gibi daha yüksek onay sayıları talep edebilmektedirler. Bu onay sayıları gerçekleştiğinde kullanıcıların Bitcoin bakiyeleri güncellenmektedir.