Ethereum Arrow Glacier Güncellemesi Nedir?

Ethereum blockzincirindeki madenciler, Proof of Work (İş Kanıtı) protokolü ile madencilik işlemini gerçekleştirirler. Proof of Work prokotolünde madenciler, bloktaki işlemleri doğrulayarak blok ödülünü kazanmak için çaba gösterirler.
Proof of Work protokolünde, Ethereum arayan madencilerin sayısı arttıkça sistemde madencilik işlemlerini gerçekleştirmek daha maliyetli ve daha yavaş hale gelmektedir. Ağdaki zorluk seviyesinin günden güne artması bloklarda işlemlerin doğrulanma sürecinin neredeyse imkansız olacağı seviyeye getirir. Bu seviye “zorluk bombası” olarak adlandırılır.

Ethereum Arrow Glacier güncellemesi; Ethereum 2.0 güncellemesi öncesinde, Ethereum ağındaki zorluk bombasını ertelemek için yapılmış bir güncellemedir. Bu yazıda Ethereum Arrow Glacier güncellemesi nedir sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Ethereum Arrow Glacier Güncellemesi Nedir?

Ethereum Arrow Glacier güncellemesi; 9 Aralık 2021 tarihinde, Ethereum ağında meydana gelmesi beklenen zorluk bombasını geciktirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Ethereum Arrow Glacier güncellemesi, EIP-4345 kodu önerisini içerir.
EIP (Ethereum Improvement Proposal), Ethereum ağındaki iyileştirme önerilerini ifade eder. Ethereum Arrow Glacier güncellemesi ile Ethereum ağında oluşacak zorluk bombasının Haziran 2022’ye kadar ertelenmesi beklenmektedir.

Ethereum 2.0 ile Ethereum Arrow Glacier Güncellemesi Arasındaki İlişki

Ethereum 2.0; Ethereum ağının, Proof of Work protokolünden Proof of Stake protokolüne geçilmesi için uygulanması beklenen güncellemedir.

Proof of Stake (Hisse Kanıtı), blokzinciri üzerindeki katılımcıların sahip oldukları kriptoparaları kilitleyerek gelir elde ettikleri protokoldür. Proof of Stake ile Ethereum ağındaki işlem maliyetlerinin ve ağdaki işlem sürelerinin düşmesi beklenmektedir. Ethereum Allow Glacier güncellemesi, Proof of Stake protokolüne geçiş öncesinde blokzincirinde meydana gelmesi beklenen zorluk bombasını erteleme amacıyla ortaya çıkmıştır. Ethereum 2.0 güncellemesi ile oluşabilecek sorunların giderilmesi amaçlanmıştır.

Ethereum 2.0 hakkında daha detaylı bilgilere Ethereum 2.0 Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Proof of Work ve Proof of Stake Arasındaki Farklar

Proof of Work protokolünde, blokların doğrulanması, madencilerin hesaplama gücüne göre belirlenir. Proof of Stake protokolünde, blokların doğrulanması, madencilerin sisteme kilitlediği varlık miktarına göre belirlenir.
Proof of Work protokolünde madenciler, blokların kriptografik bulmacalarını çözerek ve doğrulayarak ödül kazanırlar. Proof of Stake protokolünde madenciler blok ödüllerini almazlar, ağ üzerindeki işlem ücretlerini elde ederler.
Proof of Work protokolünde madenciler, hesaplama güçlerini kullanarak birbirleriyle rekabet eder. Proof of Stake protokolünde ise madencilik maliyeti ve enerji tüketimi daha düşüktür.

Proof of Work ve Proof of Stake hakkında daha detaylı bilgilere Proof of Work (İş Kanıtı) Nedir? Nasıl Çalışır? ve Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir? Nasıl Çalışır? içeriklerinden ulaşabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors