Verilerin parçalara ayrılıp şifrenelerek merkezi olmayan ağlarda saklanması, dağıtık defter sistemini ifade eder. Bu sistemde, işlerin yürütülmesi, onaylanması ve yetkilendirilmesi gibi faaliyetler merkezi bir otorite tarafından denetlenemez. Ağ katılımcıları işlemleri bağımsız bir ağda onaylar ve onaylanmış veriler şifrelenerek saklanır. Verilerin birden çok ağda bulunması dağıtık defter teknolojisinin temelini oluşturur. Bu yazıda DLT nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
DLT (Distributed Ledger Technology) Nedir?
Dağıtık defter teknolojisi, parçalara ayrılmış verilerin şifrelenmiş bir şekilde birden fazla ağda saklanmasına denir. Dağıtık defter teknolojisi ile veriler, merkezi bir sunucu yerine birden fazla ağa dağıtılır. Dağıtılan ağlara erişimi olan kullanıcılar, bu verilere ulaşabilir ve verileri onaylayabilir. Dağıtık defter teknolojisinde; verilerin erişimi, doğrulama işlemleri ve tüm güncellemeleri ağ kullanıcılarının oluşturdukları konsensüs ile gerçekleşir.
DLT (Dağıtık Defter Teknolojisi) Nasıl Çalışır?
Dağıtık defter sisteminde, veriler parçalara ayrılır. Her parça, ağ katılımcısı olan kullanıcıların sunucularında saklanır. Bu verilere erişim, doğrulama ve güncelleme işlemleri ağ kullanıcıları tarafından gerçekleştirilir. Dağıtılmış defterdeki veriler şifrelenerek saklanır. Anahtar koduna sahip olan kullanıcılar, bu verilere erişebilir.
Dağıtık defter teknolojisini kullanan ilk kriptopara birimi Bitcoin’dir. Bitcoin blokzinciri, dağıtılmış defter teknolojisinin ilk işlevsel kullanımıdır.
Blokzinciri teknolojisi hakkında daha detaylı bilgilere Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir? Blokzinciri’ne Dair Her Şey yazısından ulaşabilirsiniz.
Blokzinciri Terminolojisinde Defter (Ledger) Nedir?
DLT’de kastedilen defter, aslında blokzinciri üzerindeki işlemlerin kaydedildiği veritabanlarını ifade eder. Her bir madenci veya node kayıtları kendi defterlerinde yani veritabanlarında tutar. Bu sayede kötü niyetli girişimler rahatlıkla engellenebilir. Çünkü bu kişilerin manipüle edebileceği defterler, diğer katılımcıların defter kayıtlarıyla uyuşmayacaktır. Dağıtık defter teknolojisinde verilerin tek bir merkezde olmaması ve ağda yer alan tüm düğümlerde tutulması, siber saldırılara karşı savunma gücünü yüksek tutar. Bu teknolojiye karşı bir siber saldırı uygulamak için tüm defterlerin %51’ini manipüle etmek gerekir.