Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzuyla yayınlanmış bir teknik dokümanla ortaya çıkmış, blokzinciri teknolojisi sayesinde güvenilirliği kabul görmüş bir ödeme yöntemi ve kriptopara birimidir. Şartları ve işleyişi önceden belirlenmiş olsa da Bitcoin’in teknik ve teknolojik geliştirme sürecinin devam ettiği görülmektedir. Bu sürecin kullanıcı açısından en belirgin geliştirmelerden biri de SegWit (Segregated Witness – ayrılmış tanıklık) teknik iyileştirmesidir.
Bitcoin Core ekibi tarafından sunulan, Bitcoin topluluğunun desteği ve onay süreci sonunda sisteme dahil edilen SegWit’i, Bitcoin transferi için gönderilecek verinin şifrelenerek imzalananan verinin imzasının, işlem verisi dışına alınması sayesinde çok daha düşük boyutlu veri transferine olanak sağlaması ve bu sayede bir bloğa daha fazla işlem dahil edilebilmesine olanak sağlaması olarak özetlemek mümkündür.
ANA BAŞLIKLAR
SegWit Güncellemesi Nedir?
SegWit, Bitcoin blokzincirinde gerçekleşen ve kullanıcıların blokzincirine bağlanarak Bitcoin gönderip almak için kullandıkları yazılımları güncellemelerine gerek duymayan bir güncellemedir. Bu gelişme soft-fork (kısmı çatallanma) olarak adlandırılıyor. (Eğer planlanan teknik güncelleme blokzincirinde ve kullanılan yazılımlarda zorunlu değişiklikler öngörüyorsa, bu geliştirme hard-fork (tam çatallanma) olarak adlandırılır. Blokzincirinde tam çatallanma, yeni bir kriptopara ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin Ethereum ve Ethereum Classic)
Bitcoin blokzincirinde bir transferin gerçekleşebilmesi için alıcı adresin genel anahtarı (Bitcoin adresi), gönderim tutarı, gönderim ücreti ve varsa gönderi mesajı bir araya getirilerek gönderici adresin özel anahtarıyla imzalanır. Ardından imza verisi, işlem verisiyle birlikte ağa yayınlanır ve bloğa dahil edilir. Yapılan transferin ağda herkese açık kaydının eklenebilmesi için gönderici adres, alıcı adres, gönderim tutarı, gönderim ücreti ve işlem zamanı verisi ayrıca şifrelenmemiş olarak da gönderilir. Bu sayede, isteyen her kullanıcı blokzincirinde adres ve işlem sorgulaması yapabilir, işlemin durumun takip edebilir.
SegWit’in Avantajları Nelerdir?
Teknik olarak SegWit, tanıklık verilerini ayrı bir tanıklık bloğuna aktarmak yerine 1 MB olan Bitcoin blok boyutu kapasitesini 4 milyon birim blok taşıyabilir hale getirir. Bunu, seri haline getirilmiş tanıklık verilerini tek bir birim, çekirdek blok verisini dört birim olarak sayarak gerçekleştirir. Bitcoin blokzincirindeki blokların boyutları sabit kalmasına rağmen bir bloğun taşıyabileceği veri miktarı artmış olur.
SegWit, tanığın içindeki her Byte’ı veri miktarı 1 MB oluncaya kadar 0,25 Byte olarak sayar. Bu hesaplama ile bir blok eskisine göre 4 kat daha fazla veri taşıyabilir. Ancak bu durum taşınan verinin küçültüldüğü anlamına gelmez. Bu işlemde yapılan şey veriyi 1 MB limitini arttırmaya olanak tanıyacak şekilde saymaktır. Ancak bu işlem sadece tanıklık verilerini (witness data) etkiler. Kalan veriler hala daha blok kapasitesi olan 1MB’a kadar 1 byte olarak ya da maksimum blok hacmi olan 4MB birime ulaşıncaya dek 4 birim olarak sayılmaya devam edilir.
SegWit güncellemesi, bir blokta daha fazla veri taşınmasına olanak sağlamasının yanı sıra, çok imzalı işlemler için daha fazla güvenlik, imza hash operasyonlarının doğrusal ölçeklendirilmesi, betik sürümlemesi gibi avantajlar da sağlamaktadır.
İşlemin genişletilebilirlik sorunlarını düzeltmek SegWit’in getirdiği avantajlardan biridir. İşlemdeki bilgilerin değiştirilememesini sağlayan imzaların kendilerini koruyan bir güvenlik mekanizması olmadığı için işlem kimliğinin hesaplanış şekli, herkese o işlemin kimliğini değiştirme imkanı veriyordu. SegWit ile birlikte imzalar işlemin kimlik verisinden kaldırılınca herhangi birinin imza verilerini değiştirmesi imkansız hale geldi.
Geçerlilik sorununun çözülmesi Lightning Network gibi yüksek hızda işlem yapılmasına olanak sağlayan protokollerin Bitcoin ağına entegre edilmesine de imkan tanımıştır.
SegWit güncellemesinden önce, Bitcoin transferlerinin geçerli kabul edilebilmesi için madencilerden 3 onay alması beklenirken, SegWit güncellemesiyle birlikte çifte harcama ya da kontrolsüz çatallanma ihtimalleri azaldığından, 2 onay alan transferler geçerli sayılmaktadır.
BtcTurk | Kripto’ya üye olarak SegWit destekli Bitcoin adreslerine Bitcoin yatırabilirsiniz. BtcTurk | Kripto hesabınıza destekleyen cüzdanlardan yeni tip Bech32 adreslerine daha kısa sürede, daha düşük işlem ücretleriyle transfer yapabilirsiniz veya Bech32 adreslere, herhangi bir işlem ücreti ödemeden Bitcoin çekebilirsiniz.