GameFi İle Hayatımıza Giren Kavramlar

GameFi, oyun sektöründe gelişen teknolojiler ile sıkça duyduğumuz kavramlar arasında yer almaktadır. GameFi’ın beraberinde getirdiği kavramlar da oyun sektöründeki teknolojik gelişmenin ve artan blokzinciri entegrasyonunun kullanıcılara nasıl yansıdığını anlamak açısından önem arz etmektedir. Bu yazıda GameFİ ile hayatımıza giren kavramlar ve BtcTurk | Kripto’da yer alan blokzinciri tabanlı oyun projeleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

GameFi

İngilizce’deki Game (Oyun) ve Finance (Finans) kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan GameFi, oyun sektörünün finansal bir düzlem içerisinde yer aldığı projelerdir. Blokzinciri üzerinde çalışan GameFi projelerinde, oyun içerisinde yapılan tüm işlemler blokzincirine kaydedilir ve oyuncular sahiplik kavramını elde ederler.

P2E (Play to Earn)

“Play to Earn” teriminin kısaltılması olan P2E Türkçe’de “kazanmak için oyna” anlamına gelir. Masaüstü veya mobil oyunlarda, oyuncuların yaptıkları görevler sonucunda puan, koin (coin) veya sanal para gibi ödüller kazandığı bir iş modelidir. P2E modeli kullanılan oyunlar ile sanal ortamda NFT formunda kazanılan ödüller gerçek paraya çevrilebilir.

Move to Earn (M2E)

M2E konsepti Türkçe’de “hareket ederek kazan” anlamına gelen “Move to Earn” teriminin kısaltmasıdır. M2E modelini kullanan projerler, kullanıcıların hareket ederek gelir elde etmesini amaçlar. Kullanıcılar yürüdüklerinde, koştuklarında, spor yaptıklarında, dans ettiklerinde kısacası hareket halinde olduklarında, GPS takibi ve hareket sensörleri sayesinde bu hareketleri algılanır. Hareket ederek kazanılan ödüller gerçek paraya dönüştürülebilir.

IGO (Initial Game Offering)

“Initial Game Offering” teriminin kısaltması olan IGO, ilk oyun arzı anlamına gelmektedir. IGO sistemi, blokzinciri tabanlı olarak sunulan oyun projelerinin, jetonlarını ya da oyun içi eşyalarını, oyun piyasaya çıkmadan önce ön satışından alınmasını sağlar.

Blokzinciri Tabanlı Oyun

Blokzinciri tabanlı oyunlar, blokzinciri tabanlı bir alt yapı kullanarak hem blokzinciri teknolojilerinden faydalanmayı hem de kullanıcılar için oyun deneyimini zenginleştirmeyi amaçlanmaktadır. Blokzinciri tabanlı oyunlarda, kullanıcıların oyun içerisinde yarattıkları ve kazandıkları varlıklar blokzincirinde saklanır ve oyuncuların sahiplikleri korunur.

Sanal Arazi

Sanal araziler, metaverse evrenleri içerisinde bulunup alım satımı yapılabilen dijital varlıklardır. Sanal araziler, kullanıcılara çeşitli kullanım alanları sağlar. Bu alanlardan bazıları; reklam, oyun, sosyalleşme ve iştir. Para birimi olarak kriptoparaların kullanıldığı sanal araziler, NFT pazarları üzerinden gerçekleştirilen işlemler aracılığıyla sahip olunabilir veya kiralanabilir.

NFT

NFT kavramı kendi başına zengin bir kavram olmakla birlikte, GameFi başlığı altında ayrıca detaylandırılması anlamlı bir konudur. Sanat, video, müzik, metin gibi türlere ayrılan NFT’ler oyun dünyasına avatar, kostüm, koin gibi dijital varlıklar olarak karşımıza çıkar. GameFi dünyasında NFT’ler gerçek kazançların elde edilmesini sağlayan aracıdır.

VR

VR İngilizce sanal gerçeklik anlamına gelen “virtual reality” kelimesinin kısaltmasıdır. VR teknolojisi oyun sektöründe oyunların iki boyutlu dünyadan çıkıp üç boyutlu olarak deneyimlenmesini sağlar. VR teknolojisi ile sunulan sanal gerçeklik deneyimi; görme, duyma, dokunma, hatta koku gibi duyuları harekete geçiren donanımsal teknolojiler ile desteklenmektedir.

Interoperability

Interoperability “birlikte işlerlik” anlamına gelen İngilizce bir terimdir. Bu kavram oyun dünyasında farklı sistemlerin bir arada çalışması durumunu ifade eder. Oyun deneyimini sağlayan donanımsal ve yazılımsal araçların birlikte çalışarak bu deneyimi zenginleştirmesidir.

In-Game Tokens

İngilizce bir kavram olan in-game tokens “oyun içi jetonlar” anlamına gelmektedir. In game tokens’ın oyunlar içerisinde sağladığı çeşitli özellikler vardır. Oyun içerisinde seviye atlamak, karakter yükseltmek veya oyun içerisindeki alışverişi gerçekleştirmek için kullanılmaktadır.

PvP (Player vs. Player)

“Oyuncuya karşı oyuncu” anlamına gelen PvP terimi, bir veya birden fazla oyuncuya karşı oyun oynanması durumunu ifade eder. Özellikle çevrimiçi oyunlarda sıklıkla kullanılan bir kavramdır.

PvE (Player vs. Environment)

“Oyuncuya karşı çevre” anlamına gelen PvE kavramı, oyuncuların yapay zekaya karşı oynadığı durumu tanımlamak için kullanılır. PvE, tek başına veya gruplar halinde bilgisayara karşı oynanan oyunları içerir. Örneğin, bir savaş oyununda oyunun içerisinde programlanmış bir canavara karşı oynamak PvE’dir.

Asset Ownership

Türkçe’ye varlık sahipliği olarak çevrilebilecek asset ownership oyun dünyasında, oyuncuların kazandıkları dijital varlıklar üzerinde sahiplik hakkı olmasını ifade eder. GameFi projelerinde asset ownership, oyunların ve oyuncuların aksiyonlarının blokzinciri üzerine kaydedilmesi ile oluşur.

Cyberworld

Cyberworld, yani siber dünya, bilgisayarların birbirleriyle iletişim halinde olduğu sistemi ifade eder. Çok oyunculu oyunlar, farklı bilgisayarların kurduğu iletişim sayesinde gerçekleşir. Dolayısıyla, çok oyunculu çevrimiçi oyunların bir cyberworld olduğunu söylemek mümkündür.

Yield Farming

Verim çiftliği anlamına gelen yield farming, kullanıcıların gelecekte kar etmek amacıyla ellerindeki kripto varlıkları ödünç vermesi veya bir likidite havuzuna stake etmesi durumunu ifade eder.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors