Near Protocol (NEAR) Nedir? Nasıl Çalışır?

Temelleri 2017’de atılan Near Protocol, günümüzde en popüler katman 1 çözümlerinden biri haline geldi. Diğer blokzincirlerden ayrışan yapısıyla, özellikle geliştiricilerin hızlı çözümler bulabilmesini sağlayan Near Protocol ile ilgili merak ettiklerinizi ve NEAR nedir?, NEAR nasıl çalışır?, NEAR nasıl alınır? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Near Protocol (NEAR) Nasıl Ortaya Çıktı?

llya Polosukhin ve Alexander Skidanov, 2017 yılında makine öğrenmesi üzerine bir iş modeli kurmak amacıyla Near.ai adı verdikleri bir proje üzerinde çalışmaya başlıyorlar. Makine öğrenimi (machine learning) için blokzinciri kullanmak istiyorlar ancak blokzincirin yeterli altyapıya sahip olmadığının görülmesi üzerine, gerekli altyapıyı geliştirmek amacıyla projenin yapısı değiştiriliyor. 2020 yılında Near Protocol olarak tekrar isimlendirilen girişim başlı başına bir katman 1 çözümü haline gelerek günümüzdeki versiyonuna bu şekilde ulaşmıştır.

Near Protocol Özellikleri

Blokzinciri teknolojisini geliştirmek üzere kurulan Near Protocol, özellikle geliştiricilerin Near blokzinciri üzerinde rahatlıkla uygulama geliştirmesi ve girişimlerini hayata geçirebilmesine odaklanarak, bu süreci kolaylaştırmayı hedeflemektedir.

Birçok blokzinciri projesinin hedeflerinden olan bölümleme (sharding) özelliği Near Protocol’de halihazırda aktif olarak kullanılmaktadır. Nightshade adı verilen bölümleme fonksiyonu, Near blokzincirindeki her bir onaylayıcının (validator) normalde bünyesinde bulundurması gereken verilerin bir kısmını bulundurarak yükünü azaltmasını sağlamaktadır. Böylelikle hem blokzincirin güvenliği daha dağıtık bir yapıya aktarılarak güçlendirilmiş oluyor, hem de maliyetler düşerek ağın hızlanması ve ucuzlaması sağlanabiliyor.

Bu sayede, saniyede 100.000 işlem yapabilen Near Protocol, ayrıca işlemleri 1 saniyenin altında onaylayabilmektedir.

Near Protocol Konsensus Yapısı

Near Protocol, Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı (Delegated Proof of Stake) konsensus altyapısını kullanmaktadır. NEAR token sahipleri, istedikleri delegeye NEAR tokenlerini aktararak oy hakkını devredebilmektedir.

Near Protocol üzerinde delege olmak isteyenler, kendi staking havuzlarını oluşturmak zorundadır. Delegeler, kendilerini seçen kullanıcılardan ne kadar komisyon alacaklarını ve ne kadar gelir dağıtımı yapacaklarını kendileri belirleyebilmektedir. Bu sayede, delegeler arasında serbest piyasa koşullarında bir rekabet sağlanarak kullanıcıların lehine bir yapı oluşturulmak istenmektedir. 

NEAR Token

Near blokzinciri üzerinde yapılan işlemlerden alınan komisyon gelirinin %30’luk kısmı, Near üzerindeki uygulamalara ödül olarak dağıtılmaktadır. Geri kalan %70’lik kısım ise yakılarak dolaşımdan kaldırılmaktadır. 

NEAR token enflasyonist bir yapıya sahiptir. Her yıl token arzı %5 oranında arttırılır. Bu oranın %4.5’lik kısmı Near blokzinciri üzerindeki onaylayıcılara (validator) ödül olarak dağıtılmakta, geri kalan %0.5’lik kısım ise Near Protocol’ün geliştirilmesi amacıyla hazineye gönderilmektedir.

Near blokzincirindeki işlem ücretlerinin %70’i yakıldığı için işlem sayılarında ve komisyon ücretlerinde artış olduğunda, %5’lik arzın üzerinde token yakılması mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, Near blokzinciri popülerleştikçe, NEAR tokenin deflasyonist bir yapıya dönüşme ihtimali bulunmaktadır.

Katman 2 Çözümleri

Near blokzinciri üzerinde katman 2 girişimleri mevcuttur. En popüler katman 2 çözümü Aurora, Near blokzinciri ile Ethereum blokzinciri arasında bir köprü görevi görerek EVM uyumlu bir Near blokzinciri gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede, Ethereum üzerindeki uygulamalar, sorunsuz şekilde Near Protocol üzerinde çalışabilmekte ve Near blokzincirinin avantajlarından yararlanabilmektedir.

Ayrıca, Near ve Ethereum arasındaki varlık transferini sağlamak amacıyla Rainbow adlı bir köprü çözümü de mevcuttur.

Yakından Tanıyın

Near Protocol’ün websitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Near Protocol’ün whitepaper (teknik belge) dökümanına buraya tıklayarak ulaşabilir ve detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

NEAR Nasıl Saklanır?

NEAR kriptoparasını, Near blokzincirini destekleyen tarayıcı, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile saklayabilir ve yönetebilirsiniz.

NEAR Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile Near Protocol (NEAR) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Near Protocol (NEAR) alabilirsiniz.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors