KYC, İngilizce’deki “Know Your Customer” teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Müşterini tanı anlamına gelmektedir. KYC, geleneksel finans sistemlerinde ve kriptopara platformlarında, kullanıcıların kimliklerini belirlemede ve doğrulamada kullanılmaktadır. Bu yazıda KYC nedir ve KYC neden önemlidir sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
KYC Nedir?
KYC, kullanıcı bilgilerinin, merkezi bir kurum tarafından onaylandığı bilgi doğrulama sistemidir. Bu bilgiler, çoğu zaman kullanıcıların kimlik belgelerini, telefon numaralarını ve adreslerini kapsar. Bilgilerini sisteme kaydetmeyen kullanıcıların, işlem kapasiteleri sınırlı olabilir. KYC işlemlerini tamamlayan kullanıcılar, platformlarda yapabilecekleri işlem limitini ve işlem seçeneklerini artırabilirler.
KYC Doğrulaması Nasıl Yapılır?
KYC hemen hemen her platformda geçerli bir uygulamadır. Kullanıcıların bilgilerini girerek üyelik oluşturdukları tüm sistemler KYC kapsamına girer. Üye olurken, platformun istediği bilgilerin doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi, KYC doğrulamasının yapıldığı anlamına gelir. Kriptopara platformları, bilgiler girildikten sonra bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için belirli bir bekleme süresi ekleyebilir. Doğruluğunun onaylanmasının ardından KYC onayı yapılır ve kullanıcının hesabı aktif hale getirilir.
KYC Doğrulaması Neden Gereklidir?
KYC, kara para aklanmasını önlemek amacıyla merkezi otoriteler tarafından, kullanıcıları güvence altına almak için yapılan çalışmaları kapsar. Bu sayede, hem suçlular daha kolay şekilde takip edilirken hem de suçlu ile suçsuz kullanıcıların birbirinden ayrılması sağlanır. Kriptopara platformları, kanunların öngördüğü doğrultuda kullanıcı bilgilerini toplar ve kaydeder. BtcTurk | Kripto, ülkemizde kara para aklanmanın önlenmesi için MASAK’ın getirdiği kurallara tam uyumlu faaliyet göstermekte ve bu kapsamda kullanıcı bilgilerini toplayarak KVKK’nın gerektirdiği standartlar çerçevesinde korumaktadır.
Kriptopara sektöründeki kara para aklamalarını önlemek amacıyla gerçekleştirilen AML uygulamalarına AML (Anti Money Laundering) Nedir? yazısından erişebilirsiniz.