AML, İngilizce’deki “Anti Money Laundering” teriminin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Kara para aklamanın önlenmesi anlamına gelmektedir. Kriptopara sektöründe AML; kriptoparaların yasal olmayan işlemlerde kullanılmasını engellemek için gerçekleştirilen çalışmaları ele alır. Bu yazıda Anti Money Laundering (AML) nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Anti Money Laundering (AML) Nedir?
AML, kara para aklama karşıtı yasaları ve bu yasaların çiğnenmesi sonucu gerçekleştirilen prosedürlerin tümünü ifade eder. AML önlemleri; vergi kaçakçılığı yapılması, terörizmin finanse edilmesi gibi suç faaliyetlerini hedef alır.
AML Uygulamaları Nasıl Çalışır?
AML düzenlemeleri ile kara para aklama faaliyetleri daha kolay tespit edilebilir hale gelmiştir. Bir hesaba sürekli fon akışı sağlanması, hesaplar arasında çok yüksek miktarda para transferi işlemleri gerçekleştirilmesi AML yazılımlarına takılan işlemlerdir. Bu işlemleri gerçekleştiren kullanıcıların hesapları tespit edilir ve incelenmek üzere askıya alınır.
Kriptopara Piyasalarında AML’nin Yeri ve Önemi
Kriptoparalar, blokzinciri teknolojisi ile çalışır. Blokzinciri teknolojisinin temelinde de merkeziyetsizlik kavramı yer alır. Kriptopara sektöründe yapılan düzenlemeler ve kullanıcıların kimliklerinin tespiti, ekosistemin benliğine aykırı olsa da kullanıcıların güvenliğini sağlamak açısından önem taşımaktadır.
Kriptopara piyasası, cüzdanların anonim olması sebebiyle kara para aklama faaliyetlerinde kullanılabilir. Ortaya çıkan yasa dışı faaliyetler, kullanıcıların sektöre karşı olan güvenlerini etkileyebilir. Kriptopara sektöründe AML düzenlemelerinin yapılması ile güvensizlik duygusunun ortadan kaldırılması hedeflenir.