Kriptopara Nedir?

Kriptopara; kriptografik protokoller kullanılarak blokzinciri teknolojisi üzerinde oluşturulan bir çeşit dijital para birimidir. Oluşturulan ilk kriptopara birimi Bitcoin, merkeziyetsiz bir yapı üzerinde her türlü otoriteden bağımsız şekilde faaliyet göstermektedir. Birçok girişime ilham kaynağı olan Bitcoin, günümüzde milyonlarca kriptopara girişiminin oluşmasına neden olmuş ve hayatımıza yeni bir sektör, yeni bir anlayış getirmiştir.

Kriptopara Nedir?

Bir kriptopara birimi, kriptografi ile güçlendirilmiş dijital bir para birimidir. Kriptopara bir değişim aracıdır: Normal nakit gibi alış, satış işlemlerinde de kullanılabilir, bir itibari para birimi karşılığında alım ve satımı da yapılır. Elbette farklı olarak kullandığı ağ üzerinde katılımcılar tarafından saklanan güvenli bir sahiplik geçmişi kaydı vardır.

Kriptopara birimlerinin en büyük ve önemli örneği olarak Bitcoin, merkez bankaları, devletler gibi merkezi otoriteye bağlı değildir bunun yerine blokzincirinde merkezi olmayan bir modeli takip eder.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Kriptopara, Jeton (Token) ve Koin (Coin) Arasındaki Farklar

Kriptopara, token ve koin terimleri sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Ancak bu terimler arasındaki farklar genellikle bilinmemektedir. Terimler arasındaki farklılığa gelin beraber bakalım.

Kriptopara (Cryptocurrency) Nedir?

Bir kriptopara birimi, kriptografi ile güçlendirilmiş dijital bir para birimidir. Kriptopara bir değişim aracıdır: Normal nakit gibi alış, satış işlemlerinde de kullanılabilir, bir itibari para birimi karşılığında alım ve satımı da yapılır. Elbette farklı olarak kullandığı ağ üzerinde katılımcılar tarafından saklanan güvenli bir sahiplik geçmişi kaydı vardır.

Koin (coin) Nedir?

Koin, geliştirilen bağımsız bir ağ veya blokzinciri üzerinde kullanılmak için oluşturulan kriptoparalar için kullanılan terimdir. Geliştirilmiş ve ondan sonra oluşturulan diğer kriptoparalara ilham vermiş ilk koin Bitcoin (BTC)’dir.

Jeton (Token) Nedir?

Jetonlar kendi bağımsız blokzinciri veya ağları üzerine inşa edilmemiş kriptopara birimleridir. Yerleşik, mevcut blokzincirleri üzerinde çalışırlar ve bu nedenle oluşturmak çok daha kolay ve hızlıdır.

Kriptopara, Jeton, Koin

Kriptoparalar Nasıl Değer Kazanır?

Bir kriptoparanın değer kazanması birden çok sebebe bağlıdır. Kriptoparaların uzun vadeli planları, bu planların gerçekçiliği ve karşılaşılacak maliyetlerin planlaması uzun vadeli değerlendirmeler için ana etkenlerdir. Bununla beraber, kriptopara girişimlerinin faaliyet gösterdikleri alanla ilgili pozitif veya negatif gelişmelerden etkilenmesi de mümkündür. Bu tür gelişmeler kısa vadede fiyat üzerinde önemli etkilere sebep olabilir. Kriptoparalar, blokzinciri üzerinde şeffaf şekilde işledikleri için bir kriptoparanın değerini anlamak için blokzinciri üzerindeki veriler analiz edilebilir ve buna göre projenin arz ve talep dengesi, maliyetleri, işlem sayısı gibi parametreler incelenebilir.

Kriptoparalar Nasıl Değer Kazanır?

Kriptoparalarda Hacim Neden Önemlidir?

Kriptoparalardaki işlem hacmi, kriptopara alım ve satım miktarlarının belirli bir dönem içindeki değerlerin toplamına denir. Kriptoparalarda işlem hacmi, bir kriptoparanın belirli bir zaman aralığı içerisinde yatırımcılar tarafından toplamda ne kadar el değiştirdiğini gösterir. Kriptoparalarda işlem hacmi 24 saat, günlük, haftalık, aylık, yıllık veya daha uzun bir süre için hesaplanabilir.

Bir kriptoparaya yatırım yapmak için; kriptoparanın işlem hacmini değerlendirmek, potansiyel yatırımcılara fayda sağlayabilir. Geçmiş zamanlarda yatırımcıların o kriptoparaya ne kadar ilgi gösterdiğini anlamak ve kıyaslamak, kriptoparanın gelecekteki değerini tahmin etmek açısından önemli olabilir.

Kriptoparalarda Hacim

Kriptopara Borsası Nedir?

Borsa kelimesi yalnızca kriptopara piyasalarında kullanılan bir kavram değildir. Tarafların belirli bir finansal varlığı alıp satabildiği, pazar yeri mantığıyla çalışan organizasyonlar, platformlardır. Kriptopara dünyası için de borsa, yatırımcıların itibari para birimlerini kullanarak kriptopara işlemlerini gerçekleştirdikleri alım satım platformları olarak adlandırılır. Kriptopara borsaları, kriptopara alım ve satım yapan kullanıcılar arasında bir aracı görevi görmektedir.

Kriptopara Borsası

Kriptoparalarda Market Cap Nedir?

Market Cap, İngilizce’deki Market Capitalisation kelimesinin kısaltılmasıyla oluşturulan bir terimdir. Türkçe’de ‘piyasa değeri’ anlamına gelmektedir. Market cap ile varlıkların değeri ölçülür. Bir kriptoparanın piyasa değerinin yüksekliği, kriptopara birimlerinin sıralanmasında o kriptoparanın ön plana çıkmasını sağlayan bir göstergedir.

Kriptoparalarda Market Cap

Kriptoparalarda Volatilite Nedir?

Volatilite, kriptopara fiyatlarının kısa sürede hızla yükselmesi ya da düşmesi durumunda gerçekleşen fiyat dalgalanmalarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Volatilite terimi hem finans piyasalarında hem de kriptopara piyasasında aynı amaçla kullanılır.

Kriptoparalarda Volatilite

Kriptoparalardaki Arz Çeşitleri

Kriptoparalarda arz miktarları, bir kriptoparanın en fazla ne kadar üretilebileceğini ve üretilen kriptoparaların ne kadarının piyasada dolaşımda olduğunu belirtir. Arz miktarları, kriptoparaların değerlerini etkileyen önemli bir etkendir.

Kriptoparalarda dolaşımdaki arz ve toplam arz birbirinden farklı iki kavramdır. Dolaşımdaki arz, piyasada işlem gören ve kullanıcıların alım satım yapmasına açık olan kriptoparaları ifade eder. Toplam arz ise bir kriptopara biriminin dolaşımda olan ve henüz piyasaya sürülmemiş miktarının toplamını belirtmektedir.

Kriptoparalarda Arz Çeşitleri

Kriptopara Nasıl Saklanır?

Kriptoparalar, itibari para gibi fiziksel olarak kullanılmadığından fiziki olarak taşınmamaktadır. Kriptoparalar, kullanıcıların kriptopara cüzdanlarında saklanır. Kriptopara cüzdanları, kullanıcıların özel anahtarlarını saklamalarına yardımcı olur. Kriptopara cüzdanlarının birçok farklı kullanımı vardır.

BtcTurk ve BtcTurk | Kripto’da Bitcoin ve tüm kriptoparalarınızı güvenle saklayabilirsiniz.

Kriptopara Nasıl Saklanır?

Kriptopara Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?

Kriptopara cüzdanları, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda farklı çeşitlere ayrılmıştır. Bu durum da kriptopara cüzdan çeşitleri konusunda kullanıcılara birden fazla seçenek sunulabilmesini sağlamıştır. Kullanıcılar kriptoparalarını saklamak için kendisine uygun olan cüzdan tipini seçmektedir. Kriptopara alım satım platformları, kullanıcılara kriptopara cüzdan hizmeti de sunmaktadır. Kullanıcılar işlem yaptığı kriptopara alım satım platformlarında kriptoparalarını saklayabilmektedir.

Kriptopara alım satım platformlarının dışında kriptopara varlıklarını saklamak isteyen kullanıcılar; mobil cüzdanlarweb cüzdanlardonanım cüzdanları gibi cüzdan tiplerinde varlıklarını koruyabilir.

Kriptopara Cüzdan Çeşitleri

BtcTurk ile Kriptopara Nasıl Alınır?

Türkiye’yi Bitcoin ile tanıştıran ve 5 milyon kullanıcısıyla Türkiye’nin en büyük Bitcoin ve kriptopara alım satım platformu olan BtcTurk, kullanıcılarına en iyi hizmet verme mottosuyla çalışmaya devam etmektedir ve 2021 yılında dünyanın en çok tercih edilen ve kullanılan kriptopara uygulamaları arasında yer alan tek Türk Bitcoin ve kriptopara alım satım platformu olmuştur.

BtcTurk | Kripto uygulaması ile Bitcoin ve kriptoparaları kolayca alıp satabilirsiniz.

1. Adım: BtcTurk | Kripto’ya Giriş Yapın

BtcTurk | Kripto hesabınıza, “Giriş Yap” butonuna basarak kayıtlı olduğunuz e-posta adresi ve parolayla giriş yapabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, Yeni Üyelik bağlantısına dokunduktan sonra kısa sürede üye olabilirsiniz. Üye girişinin ardından iki aşamalı doğrulama kodunu girerek BtcTurk | Kripto’ya giriş yapabilirsiniz.

https://youtu.be/Ge0sqbRoLJA?list=PLKhyHvv-pCFONjYuz79gkJl1_lG0oOkOQ

2. Adım: Para Yatırma

Yatır – Çek ekranını kullanarak BtcTurk | Kripto’ya Türk Lirası yatırabilirsiniz. Yatır – Çek ekranında Türk Lirası Yatırma seçeneğinin altında anlaşmalı bankalar ile kolayca Türk Lirası yatırabilirsiniz.

https://youtu.be/5TePY-BZexI?list=PLKhyHvv-pCFONjYuz79gkJl1_lG0oOkOQ

3. Adım: Kriptopara Alıp Satma

BtcTurk | Kripto’da Al-Sat ekranı ile kriptopara alım satım işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

BtcTurk | Kripto’da Yer Alan Kriptoparaların Kategorileri

BtcTurk | Kripto’da listelenen kriptoparalar, birçok farklı kategoride sınıflandırılır.

Metaverse Kriptoparaları

Metaverse’lerde yapılan arazi, bina, avatar, kıyafet, eşya ve hatta takma adların bile alışverişi, o evrene ait kriptopara birimleri ile gerçekleşir.

GameFi Kriptoparaları

GameFi; video oyunları içerisine finans sisteminin dahil edilmesini temsil eder.
-Oynadıkça kazan (P2E) modeli ile oyunculara gelir modeli yaratır.
-Oyun içindeki bileşenler oyunun yerel kriptoparası ile alınır, satılır.

DeFi Kriptoparaları

DeFi, finansal yatırım, sigorta ve daha birçok hizmet alanında blokzinciri üzerinde merkeziyetsiz yapıda çalışan finans sistemleridir.

Web 3.0 Kriptoparaları

Web 3.0, merkeziyetsiz ve blokzincirine dayalı bir internet sürecini temsil eder.
-Merkeziyetsiz bir bağlantı,
-Veri güvenliği,
-Verilerden kazanç sağlanılmaması,
Web 3.0’ın popülerliğini arttırmıştır.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Kriptopara ekosistemi çok dinamik bir yapıya sahiptir. Günümüzde kriptopara sektörü hakkında sürekli olarak haberler yayınlanmaktadır. Bu haberlerin bazıları kriptopara sektörü hakkında olumlu olsa da sektörü etkileyen birçok olumsuz haber ve gelişmeler de yaşanmaktadır. Kriptoparalar hakkında yapılan haber akışları, kriptoparaların fiyatlarını da etkilemektedir. Olumlu bir haber sonrasında kriptoparalarda yukarı yönlü hızlı fiyat hareketleri oluşabilmektedir. Olumsuz haberlerin ardından da aşağı yönlü ani fiyat hareketleri gerçekleşebilmektedir. Kriptopara sektörünün bu şekilde dinamik bir yapıya sahip olması, yatırımcıların duygu değişimlerine de yansımaktadır. Olumsuz haberler yatırımcıları korku ve endişe haline sürüklerken, kriptoparalardaki hızlı fiyat yükselişleri kullanıcıların sektöre karşı olan iştahını artırıp yatırım yapmaları için harekete geçirebilmektedir. Kullanıcılar ani fiyat hareketleri sebebiyle FOMO’ya kapılabilmektedir.

Kullanıcıların kriptopara piyasasının güncel durumuna ilişkin genel olarak duygusal yaklaşımı Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi adı verilen grafik ile ölçülür. Bu grafikte kullanıcıların korku ve açgözlülük durumu puanlandırılır.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi

Kriptoparalarda Konsensüs Algoritmaları Nelerdir?

Konsensüs algoritmaları, bir grup veya sistemi yönetmek için ait olunan topluluk tarafından kabul edilmiş kararlar bütünüdür. Konsensüs algoritmaları çoğunluğu yönetmek ve ortak bir fikir altında toplamak için kullanır. Konsensüs algoritması oluşturulurken kullanıcıların faydası en çok ön planda tutulan konulardan birisidir. Konsensüs algoritmaları aynı zamanda tüm kullanıcıların eşit haklara sahip olmasını amaçlar.

Proof of Work

Proof of Work, temelde bir sistemin işleyişini aksatmaya yönelik saldırıların ve e-posta ile gönderilen spam olarak adlandırılan istenmeyen mesajların engellenmesi için ortaya çıkarılmış bir protokoldür.
31 Ekim 2008’de Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanan Bitcoin Teknik Dokümanı’nda, karşımıza daha önceki kullanım alanlarından farklı bir şekliyle ortaya çıktı. “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” isimli doküman, Proof of Work protokolü sayesinde güvenilir bir ödeme sistemi ve kriptopara biriminin nasıl var olabileceğini ortaya koymuştur.

Proof of Stake

Bitcoin’in Proof of Work (İş Kanıtı) protokolüne bir alternatif olarak ortaya çıkan Proof of Stake (PoS – Hisse Kanıtı), hesaplama gücüne dayanan bir sistem yerine dijital varlık sahipliğini dikkate alan bir protokoldür.

Proof of Burn

Proof of Burn, tüm katılımcı düğümlerinin blokzinciri ağının durumu hakkında anlaşmaya varmasını sağlayan algoritmalardan biridir. Proof of Burn protokolüne katılan kullanıcılar, o blokzincirine ait sahip oldukları kriptoparaları yakarlar.

Proof of History

Tarih Kanıtı, blokzincirinde gerçekleşen işlemlerin hangi sırada olduğunu ve işlemlerin doğru bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini kanıtlamaya çalışan bir protokoldür.

Konsensüs Algoritmaları

Kriptopara Grafik Formasyonları

Üçgen Formasyonu

Yükselen üçgen formasyonu grafiğin yükselişte olduğu ve bu yükselişin devam edeceğini öngören bir teknik analiz yöntemini ifade etmek için kullanılır.

Alçalan üçgen formasyonu bir kriptoparanın fiyat grafiğinin alçalışta olduğu ve bu kriptoparanın fiyatındaki düşüşün devam edeceğini tahmin eden diğer bir teknik analiz yöntemine verilen isimdir.

Alıcı ve satıcıların dengede olduğu simetrik üçgen formasyonlarında fiyatlar gittikçe sıkışan bir çizgide hareket ederler.

Takoz Formasyonu

Yükselen takoz formasyonu fiyatların düşüş eğilimi göstereceği tahmin edilen bir teknik analiz yöntemini ifade eder.

Alçalan takoz formasyonu, yükselen takoz formasyonunun tam tersidir ve fiyatların yükseliş trendi göstereceğinin tahmin edildiği bir takoz formasyonu çeşidini ifade eder.

Bayrak Formasyonu

Boğa bayrağı formasyonu, bir kriptoparanın yukarı yönlü sert fiyat hareketinden sonra oluşan konsolidasyon alanının incelenerek kriptoparanın tekrardan yükseliş eğiliminde olup olmadığını yorumlamak için kullanılan bir grafik formasyonudur.

Ayı bayrağı formasyonu, bir kriptoparanın aşağı yönlü sert fiyat hareketinden sonra oluşan konsolidasyon alanının incelenerek kriptoparanın tekrardan düşüş eğiliminde olup olmadığını yorumlamak için kullanılan bir grafik formasyonudur.

Çekiç Formasyonu

Çekiç formasyonu, bir fiyat grafiğinin, grafikteki mumlarla yorumlandığı bir teknik analiz yöntemidir. Çekiç formasyonu, fiyat grafiğindeki değerin en dip noktasından geri sekip yükselişe geçtiğinde oluşan mum şeklini ifade eder.

Kriptopara Grafik Formasyonları

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors