Küresel ekonomide itibari paraların enflasyon sonucunda değer kaybetmesi, geleneksel para birimlerinin istikrarı konusunda endişe duyulması, teknolojik gelişmelerin sürekli olarak artması, ülkelerin, hükümetlerin ve bireylerin Bitcoin’e yönelmesine, tüm dünyada Bitcoin adaptasyonun artmasına yol açmaktadır. Bu yazıda da dünyada Bitcoin adaptasyonunun hangi konularda gerçekleştiğine dair detayları bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Dünya Neden Bitcoin’e Adapte Oluyor?
Bitcoin benimsenmesini sağlayan birçok etken bulunuyor. Küresel ekonomide itibari paraların enflasyon karşısında değer kaybetmesi yatırımcılara ve bireylere endişe vermeye başladıkça, daha fazla istikrar ve güvenlik sunan alternatif yatırımlara yönelim harekete başladı. Bitcoin’in enflasyona ve ekonomik istikrarsızlığa karşı bir değer saklama aracı olarak görülmesi, Bitcoin adaptasyonunu sağlayan etkenlerin başında yer aldı.
Dünyada Bitcoin adaptasyonunun artması, Bitcoin’i ödeme olarak kabul eden işletmelerin sayısında da artışı beraberinde getirdiği için Bitcoin’in günlük hayatta benimsenmesi daha kolay oldu.
Y ve Z kuşağının yeni teknolojilere olan ilgisi, Bitcoin’in de blokzinciri teknolojisi ile çalışması Bitcoin’in genç jenerasyonda daha kolay adapte olmasını sağlamıştır.
Yaşanan tüm gelişmeler sonucunda;
- Geleneksel ATM’ler gibi Bitcoin ATM’leri oluşturuldu,
- Bitcoin devletlerin resmi para birimi haline geldi,
- Ödeme aracı olarak itibari para yerine Bitcoin kullanılmaya başlandı,
- Bitcoin hem bir değer saklama aracı hem de yatırım enstrümanı oldu,
- Bitcoin, ülkelerin hukuklarında yasal düzenlemelere dahil oldu,
- Üniversitelerin müfredatlarına Bitcoin de eklendi.
Tüm dünyanın Bitcoin’e olan adaptasyonu, birçok farklı alanda artarak devam ediyor.
Dünyada Bitcoin Adaptasyonu En Fazla Olan Ülkeler
Tüm dünyanın Bitcoin’i benimsemesinde ve adapte olma sürecinde farklı detaylar görebilmekteyiz. El Salvador ülkesi Bitcoin’i yerel para birimi olarak ilan ederek adapte olurken İsviçre’nin Lugano kenti, kendini “Bitcoin Şehri” olarak konumlandırmaya çalışmaktadır.
Her ülkenin Bitcoin’i benimseme biçimi farklı da olsa, açıklanan bazı raporlarda Bitcoin benimsenme oranlarına sahip ülkelerin bazılarını her listede görmek mümkündür. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Hindistan, Nijerya, Arjantin ve Kenya yer almaktadır.
Dünyada Bitcoin Sahiplerinin En Fazla Olduğu Ülkeler
Bazı ülkelerde teknolojik altyapısı sebebiyle, bazı ülkelerde sahip olduğu değerler sebebiyle, bazı ülkelerde de fiyat hareketlilikleri sebebiyle Bitcoin’e karşı tutumlar değişkenlik gösterebilir. Bu tutumlar ülkelerdeki Bitcoin sahipliklerine de yön verebilmektedir. Bir araştırma şirketinin 2022 yılında sunduğu raporda, Bitcoin sahipliğinin en fazla olduğu 10 ülkeyi aşağıdaki şekilde sıralamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri | 46 milyon |
---|---|
Hindistan | 27 milyon |
Pakistan | 26 milyon |
Nijerya | 22 milyon |
Vietnam | 20 milyon |
Filipinler | 18 milyon |
Endonezya | 16 milyon |
Brezilya | 15 milyon |
Türkiye | 14 milyon |
Arjantin | 13 milyon |
Bitcoin’in Yerel Para Birimi Olarak Kullanılması
Bu yazının yazıldığı 25 Mayıs 2023 tarihi itibariyle 2 ülke Bitcoin’i yerel para birimi olarak kullanmaktadır.
El Salvador: El Salvador, Eylül 2021’de Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak benimseyen ilk ülke oldu. El Salvador hükümeti Bitcoin kullanımını teşvik eden projeler de geliştirmektedir.
Orta Afrika Cumhuriyeti: Orta Afrika Cumhuriyeti, Nisan 2022’de Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak benimseyen ikinci ülke oldu. Orta Afrika Cumhuriyeti ekonomik zorlukların Bitcoin ile aşılabileceğini savunmaktadır.
Bitcoin’in Turizm Geliri Oluşturması
Bitcoin’i sahiplenen ve benimseyen ülkeler, bazı lokasyonlarda Bitcoin odaklı projeler geliştirerek yerel halkının Bitcoin hakkındaki farkındalığını artırmak için çaba sarfetmektedir.
İsviçre’nin Lugano kenti, El Salvador’un Conchagua Yanardağı’nın etrafında kurmayı planladığı “Bitcoin City” kenti gibi yerlerde yapılan Bitcoin özelinde projeler, yerel halkın dışında da Bitcoin farkındalığının artmasına yardımcı olmaktadır. Bitcoin deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar, bu bölgelere turistik seyahatler gerçekleştirmektedir. Bitcoin, yıllar içinde birçok ekosistem içerisinde kendine yer bulduğu gibi turizm sektörü için de önemli bir deneyim alanı haline gelmiştir.
Bitcoin turizmi için önemli olan Miami, El Salvador, Lugano gibi yerlerde yapılan projeler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Bitcoin Şehirleri & Bitcoin Turizmi içeriğini inceleyebilirsiniz.
Dünyada Bitcoin Hakkında Yapılan Yasal Düzenlemeler
Bitcoin’in popülerleşmesi ve dünyada adaptasyon sürecinin hızlanması sonucunda, devletler Bitcoin’e resmi birimlerde yer vermeye başlamışlardır. Bitcoin, bazı kötü niyetli kullanıcılar tarafından yasa dışı işlemler için de kullanılmaktadır. Bu durum, bazı ülkelerin Bitcoin hakkında yasal düzenlemeler gerçekleştirmesine ve ülkelerin hukuk alanlarında Bitcoin’in yer almasına sebep olmuştur.
Türkiye: Türk Hukuku’nda Bitcoin özelinde bir çalışma yapılmasa da “kripto varlık” ve “kripto varlık hizmet sağlayıcısı” kavramları ilk kez 2021 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Türk Hukuku’na dahil olmuştur. Türk Hukuku’ndaki kriptopara düzenlemelerini Türk Hukuku’ndaki Kriptopara Düzenlemesi Hakkında Bilgiler içeriğinden daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri: Bitcoin, Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaldır, ancak yasal ödeme aracı olarak kabul edilmez. ABD hükümeti Bitcoin’i düzenlemez, ancak Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), Bitcoin’in nasıl düzenleneceğine dair kılavuz yayınlamıştır.
Çin: Bitcoin Çin’de yasaklandı. Çin hükümeti, Bitcoin alım satım platformlarına ve madencilik operasyonlarına sert önlemler aldı.
Bitcoin’in Eğitimdeki Yeri
Bitcoin, üniversite müfredatlarında da yer almaya başlamıştır. Massachusetts Institute of Technology (MIT), New York Üniversitesi (NYU), Stanford Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, California Üniversitesi, Berkeley Bitcoin ve blokzinciri teknolojisi üzerine kurslar sunan üniversitelerden bazılarıdır.