ANA BAŞLIKLAR
Bitcoin Protokol Güncellemeleri
Bitcoin blokzinciri, 2017’de gerçekleşen SegWit (Segregated Witness) güncellemesinin ardından şimdi de Taproot güncellemesine hazırlanıyor.
2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzuyla yayınlanan bir teknik dokümanla ortaya çıkan Bitcoin, herhangi bir otoriteye ya da üçüncü tarafa güvenmeye ihtiyaç duymadan işlemlerin onaylanabildiği bir protokol ile kullanıcılara değer transferi yapabilme olanağı sağladı. Nakamoto, ödeme işlemlerinde güven sorununu ortadan kaldırmak için “Bizans Generalleri Problemi” adıyla bilinen metafora dayanarak bir çözüm geliştirmiş. Güven problemi, Bitcoin çekirdek protokolünün işleyişi, merkeziyetsiz Bitcoin ağının çoğunluğun kararı ile değiştirilip geliştirilebilmesi ile çözüme kavuşuyor.
Bitcoin protokolünde yapılacak olan güncellemeler, öncelikle yazılım geliştiriciler tarafından Bitcoin İyileştirme Önerileri (The Bitcoin Improvement Proposal – BIP) olarak bilinen öneriler olarak sunulmaktadır. BIP’ler, katkıda bulunanların protokole yeni fikirler önermesi, bu fikirlerin tartışılması, geliştirmeler, testler, gözden geçirme ve inceleme aşamalarını içeren bir süreci kapsar. Bu süreç hem protokolde gerekli yeniliklerin yapılmasını hem de iyileştirmelerin fikir birliği ve iş birliği yoluyla uygulandığından emin olmayı amaçlar.
Taproot önerisi de yine bu süreçte ilk olarak Bitcoin Core geliştirici ekibinden Greg Maxwell tarafından Ocak 2018’de sunuldu. Öneri Ekim 2020’de geliştirici Pieter Wuille tarafından kod kütüphanesine eklendi. Taproot’un Bitcoin blokzincirinde kullanılabilmesi için öncelikle Bitcoin madencilerinin yazılımlarını güncelleyerek Taproot kurallarını kabul etmesi gerekiyor.
SegWit protokol güncellemesi Bitcoin transferlerine ait işlemlerin imza dökümlerini ayırarak, bir Bitcoin bloğuna daha fazla işlemin dahil edilebilmesini sağladı.
SegWit güncellemesi Bitcoin ağının temel işleyişini değiştirip aksatmadığı için yumuşak çatallanma (Soft Fork) olarak adlandırılıyor.
Taproot güncellemesinin aktif olabilmesi için Bitcoin madencilerinin en az %90’ının onayını alması gerekiyor. Hızlı Deneme olarak isimlendirilen 3 aylık onay süreci 1 Mayıs 2021’de başladı. 3 aylık sürecin sonunda, 3 ay uygulama süreci de başarıyla tamamlanırsa Kasım 2021’den itibaren Bitcoin blokzincirinde Taproot protokolü geçerli olacak.
Bitcoin Taproot Güncellemesi Neler Sağlayacak?
Taproot güncellemesi Bitcoin blokzincirinde ölçeklenebilirlik, gizlilik ve güvenlik avantajları sunacak. Bu güncelleme mevcut imzalama yöntemine alternatif olarak Schnorr çoklu imzalama yönteminin entegrasyonunu getirecek. Bu sayede birden fazla imzalama işlemi tek bir özet ile bir araya getirilebilecek.
Schnorr imzalama yöntemi, Alman matematikçi ve kriptograf Claus Schnorr tarafından geliştirilen kriptografik imza şemalarından oluşmaktadır.
Çoklu imza seçeneği ile birlikte kullanıcılar Bitcoin transferlerinde kimlik gizleme seçeneğine sahip olacak.
Taproot, tıpkı SegWit güncellemesi gibi Bitcoin ağındaki veri trafiğini azaltarak, bloklara eklenebilecek işlem sayısını artıracak ve işlem ücretlerinin daha da azalmasını sağlayacak. Bitcoin bloklarına eklenen veri miktarının azalması, Bitcoin bloklarına daha fazla transfer işleminin dahil edilmesine imkan verecek.
Bitcoin blokzincirinde bir saniyede 7 işleme kadar doğrulama yapılabilmektedir. Taproot güncellemesi ile bloklara dahil edilebilecek işlem sayısı da artacağı için güncelleme devreye girdikten sonra Bitcoin blokzincirinde 10 dakika içerisinde onay alan işlem sayısı da artacak.