Satoshi Nakamoto 31 Ekim 2008’de yayınladığı “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli teknik dokümanda blokzinciri teknolojisine dayanan ağın teknik detaylarını paylaşmış ve ardından 3 Ocak 2009’da blokzincirini hayata geçiren Başlangıç Bloku’nu oluşturmuştur. Bu tarih, ilk ve en büyük kriptopara birimi olan Bitcoin’in doğum günü sayılmaktadır.
Bitcoin’den sonra üretilen her bir kriptoparanın çıkış noktası, projesi, teknolojisi, vizyon ve misyonu, stratejisi Bitcoin’e göre farklılıklar göstermektedir. Bazı kriptopara projeleri, proje ekiplerinde çıkan anlaşmazlıklar ya da açık kaynaklı kodların kolayca kopyalanabilmesi nedeniyle birbirinin neredeyse aynı özelliklerde piyasaya çıkabilmektedir. Bu dijital varlıkların teknik özellikleri, kullanım amaçları ya da proje ekiplerinin beklentileri zaman içerisinde farklılık gösterebilmektedir.
Bitcoin’in ardından diğer kriptopara birimlerinin geliştirilme ve piyasaya sürülme yıllarına da bakıldığında 2013 yılından itibaren geliştiricilerin ve girişimlerin yeni kriptopara üretme konusunda daha istekli olduğu gözlemlenmektedir. 2017 yılında Bitcoin fiyatındaki hızlı yükseliş, Bitcoin’i o zamana kadar henüz duymamış ya da kriptoparalara ilgi duymayan büyük bir kitlenin dikkatini çekmiştir. 2016 yılında, 650 civarında kriptoparanın piyasa verilerine ulaşılabiliyorken bu sayı 2017’de 1.350 civarına yükselmiştir.
Bitcoin, ilk kriptopara birimi olması sebebiyle diğer kriptopara birimlerine göre daha farklı bir konuma sahiptir. Bitcoin, klasik finans sisteminin dışında, arkasında herhangi bir ülkenin, devletin ya da merkezi bir kuruluşun olmadığı bir değer saklama aracı olabileceğini ortaya koymuştur.
Bitcoin’in yeri, kriptopara dünyasının sıfır noktasını oluşturması, öncü olması ve sunduğu değer önerileri ile hem teknolojisi ile ilgilenenler hem de yatırımcılar için başkadır.
Bu yazıda Bitcoin’i diğer kriptoparalardan ayıran özellikleri özetleyerek Bitcoin maksimalistliğinin ne olduğunu açıkladık.
ANA BAŞLIKLAR
Bitcoin’i Diğer Kriptoparalardan Ayıran Özellikler Nelerdir?
- Bitcoin oluşturulan ilk kriptopara birimidir.
Bitcoin’den sonra geliştirilip, piyasaya çıkartılan tüm diğer kriptoparalar, Bitcoin’e “alternatif” olmaları nedeniyle “alternatif para” anlamına gelen “altcoin” olarak adlandırılmıştır.
- Bitcoin’in toplam arzı 21 milyon adet ile sınırlıdır.
Bitcoin’in ne zaman ne kadar üretilmiş olacağı ve hangi yıl toplam kaç tane üretilebileceği belirlenmiştir. Toplam 21 milyon Bitcoin kazılabilecek ve bu 2140 yılında tamamlanmış olacak.
- Bitcoin blokzinciri merkeziyetsizdir.
Bitcoin blokzincirinin merkeziyetsiz oluşu, bir devlet, şirket, birey veya organizasyon gibi merkezi bir unsura direkt bağlı olmayıp, karar verme ve kontrol mekanizmasının bir ağa dağıtılmasını ifade eder. Bu sayede kimse ağ ve ağı kullanan bireylerin işlemleri üzerinde yetki ve kontrole sahip olmaz.
- Bitcoin’i geliştiren kişi veya kişiler anonimdir
Bitcoin ve blokzincirini oluşturan Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi veya kişiler, gerçek kimliğini gizli tutarak anonim kalmayı tercih etmiştir. Bunun nedeni blokzinciri teknolojisinin çalışma prensibidir. Blokzinciri anonim, dağıtık, merkezi olmayan bir kayıt defteridir. Tüm kayıtlar kamuya açık olmasına rağmen, kişisel verileri içermez ve güvenle saklanır. Bitcoin ağına katılan her katılımcı, eşit haklara sahiptir. Satoshi Nakamoto’nun anonim kalması, aynı zamanda Bitcoin’in topluluk tarafından daha kolay kabul görmesine olanak sağlamıştır.
- Bitcoin piyasa değeri en yüksek kriptoparadır
Bir kriptoparanın piyasa değeri, kriptopara biriminin o anki fiyatı ile mevcut dolaşımdaki arz miktarının çarpılmasıyla hesaplanır. Bitcoin’in piyasa değeri şuan piyasada bulunan diğer tüm kriptoparalardan daha yüksektir.
Bitcoin Maksimalistliği Nedir?
Maksimalist kelimesi bir konu veya olayla ilgili aşırı görüşü ifade eder. Bitcoin teknik dokümanı Satoshi Nakamoto tarafından 31 Ekim 2008’de yayınladığı günlerde Bitcoin yalnızca Nakamoto’nun konu hakkında fikir alışverişi için iletişim kurduğu küçük bir grup tarafından biliniyordu. Bitcoin neredeyse 2011 yılına kadar, yalnızca açık kaynak kodlu yazılım geliştiriciler ve teknik konulara ilgili azınlık sayılabilecek bir kesimin, yazılım ve Bitcoin konulu forumlarda kendi aralarında konuştuğu bir konu olarak devam etti.
Daha sonra 2016-2017 yıllarına kadar birçok yeni teknoloji ve üründe olabildiği gibi daha yer altı kitle tarafından benimsenerek kullanıldı. 2017 yılında yaşanan boğa sezonu sayesinde alım satım yapanların dikkatini daha çok çekti ve yine az sayıda insan tarafından yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı.
2020 yılına gelindiğinde bazı şirketler Bitcoin’i şirketin varlıkları arasında tuttu. Değer saklama aracı olarak görülmesi ve kullanılması bireylerin ötesine geçmişti.
2021’de ise bazı ülkeler resmi para birimi olarak kullanmaya başladı. Birçok ülkenin finansal regülasyon yapıcıları da Bitcoin ve kriptoparaları daha dikkate alıp üzerinde çalışmaya başladılar ve devam ediyorlar.
Bitcoin maksimalistleri, dünyanın ilk ve en yüksek piyasa değerine sahip kriptopara birimi olan Bitcoin’e her yönüyle inanarak Bitcoin’in yakın gelecekte ihtiyaç duyulacak tek dijital varlık olacağını savunmaktadırlar. Bitcoin maksimalistliği neredeyse bir ideoloji haline gelmiş ve kendine özgü sembolleri, söylemleri ve görüşleri barındırmaktadır. Bitcoin maksimalistliğinin arkasındaki kök nedenlerin hepsi yukarıda da yeniden özetlediğimiz Bitcoin’in sunduğu değer önerileri olmuştur. Bu nedenle Bitcoin maksimalistleri diğer kriptoparaların bu değer önerileri ve ideallere uyumlu olmadığını düşünmektedirler.