BtcTurk, Bitcoin ve felsefesinin herkes tarafından anlaşılması amacıyla “Bitcoin Kütüphanesi” projesi dahilinde 8 kitabın Türkçeleştirilmesini sağladı.
Çocuk kitaplarından, akademisyenler tarafından yazılmış kitaplara kadar her yaş ve ilgideki bireye hitap eden geniş bir konu ve format skalasını içeren bu kitapların Türkçe’ye kazandırılması, Bitcoin hakkında Türkçe kaynakların eksikliğine bir çözüm getirmeyi de amaçlamaktadır.
BtcTurk’ün Türkçeleşmesine destek verdiği kitaplar;
- Bitköy’ün Hikayesi – Michael Caras
- Bitcoin Standardı: Merkez Bankacılığına Ademimerkeziyetçi Alternatif – Saifedean Ammous
- Bitcoin için Boğa Senaryosu – Vijay Boyapati
- 21 Ders: Bitcoin’in Tavşan Deliğine Düştüğümde Ne Öğrendim? – Gigi
- Küçük Bitcoin Kitabı
- Yarının Fiyatı – Jeff Booth
- Paranın Katmanları – Nik Bhatia
- Bitcoin: Temel Kavramlar – Anil
“Neden Bitcoin?” sorusuna cevap arayan, Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen veya Bitcoin dünyasıyla yeni tanışmış herkesin sorularına cevap bulabileceği bu kitapların özetlerini bu yazıda bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Bitköy’ün Hikayesi
Michael Caras tarafından kaleme alınmış ve bir çocuk kitabı olan Bitköy’ün Hikayesi yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de Bitcoin’i anlamak için faydalı bir kitap olmakla birlikte Bitcoin’in hikayesini çocukların gözünden yazarak kolaylıkla anlaşılmasını hedefleyen bir öyküyü içermektedir.
Öyküde Bitköy adı verilen bir köyde yaşayan bir grup çocuğun parayla tanışma öyküsü anlatılır. Bitköy’deki çocuklar, alışveriş oyunlarına yardımcı olacak bir araca ihtiyaç duyduklarını fark ediyorlar ve farklı para türlerini deneyerek keşfederken şehre yeni taşınan bir çocuk yeni bir öneriyle geliyor.
Toplanan bağışlar sonucu 2009 yılında Amerika’daki her kongre üyesine de gönderilen bu kitap çocukların farklı şeyleri parasallaştırırken transfer edilebilirlik ve onaylanabilirlik gibi paranın temel özelliklerini keşfetme sürecini anlatmaktadır.
Kitap hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu içeriğe de göz gezdirebilirsiniz:
Bitcoin Standardı: Merkez Bankacılığına Ademimerkeziyetçi Alternatif
Bitcoin standardı: Merkez Bankacılığına Ademimerkeziyetçi Alternatif isimli kitap Lübnanlı bir ekonomist olan Saifedean Ammous tarafından yazılmış deniz kabuklarının para olarak kullanıldığı dönemden Bitcoin’e uzanan bir tarihsellik çerçevesinde paranın tarihini okuyucuya anlatan bir kitaptır. Avusturya ekolünü benimsemiş olan Ammous paranın üretiminin bir maliyeti olması gerektiğine inanır ve Bitcoin Standardı kitabında 1971’de dünya ekonomisinde yaşanan olaylara değinir. Bağlı olduğu ekolün bir sonucu olarak da Bitcoin’in üretilmesinin bir maliyet içermesini olumlu karşılayan Ammous bu kitabı kaleme almıştır.
1971’deki olaylardan bahsedilirken Amerikan dolarının dünya rezerv parası olarak kabul edilmesinin ardından zaman içerisinde doların altın karşısında değer kaybettiğine değinilen kitapta, bu değer kaybının yüksek enflasyon oranlarına yol açması sonucu insanların alım güçlerinin düşüşü anlatılıyor. Paranın değerinin insanların zaman algısı üzerindeki etkisine de değinen Ammous bu zaman algısını uzun vade ve kısa vade olmak üzere ikiye ayırıyor. Kitaba göre, paranın değer kaybı ihtimali olduğu durumlarda insanlar kısa vadeli düşünmeye meyilli oluyor ve paralarını uzun vadede ellerinde tutmak yerine onu harcamayı tercih edebiliyorlar; para biriminin daha güçlü olduğu durumlarda ise insanlar o parayı harcamak yerine paranın uzun vadeli getirilerini düşünüp onu ellerinde tutmaya meyilli olabiliyorlar.
Kitabın bu noktasında Bitcoin’in insanların zaman algısı üzerindeki etkisine de değiniliyor. Bitcoin’in insanların zaman algısını değiştirebileceğinden ve bunun insanları uzun vadede düşünmeye itebileceği anlatılıyor. Altın veya banknot gibi geleneksel değer saklama araçlarına nazaran daha avantajlı konumda olduğu düşünülen Bitcoin’in merkezi otoriteler tarafından yönetilmiyor olması da kitapta vurgulanan noktalardan bir tanesi. Ammous’a göre Bitcoin insanların geleceklerini tekellere karşı güvence altına alabilecekleri bir araç olarak görülüyor.
Kitap hakkında daha fazla bilgi edinmek için BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan Turuncu Hap isimli programın aşağıdaki bölümünü izleyebilirsiniz.
Bitcoin için Boğa Senaryosu
Bitcoin için Boğa Senaryosu kitabı Vijay Boyapati’nin Bitcoin’e Giriş derslerinde okutulan makalesinin, makalenin popülerleşmesi akabinde kitaba çevrilmiş bir versiyonudur. Bitcoin’in tarihçesi ile başlayan kitap Bitcoin tarihini, alışılagelmiş 2008 tarihine değil de 1990’ların başına kadar uzatır. İnrenet üzerinde daha fazla mahremiyet ve özgürlük alanı arayışı amacıyla kaleme alınmış Cyberpunk Manifestosunu anlatarak giriş yapan Boyapati, bu manifestonun insanların hayatının merkezi otoriteler tarafından kontrol ve manipüle edilmesinden kaçışın bir arayışı olarak ortaya çıktığını düşünüyor.
Kitapta, daha sürdürülebilir ve özgür bir ekonomik arayışında olan insanlar için Bitcoin’in avantajlarına değiniliyor. Bu avantajları vurgulamak üzere altın ve Bitcoin kıyaslaması yapan Boyapati, kitabın herkes tarafından anlaşılabilir olmasına da önem gösteriyor. Yazılım veya finans dünyasının içerisinde yer almasına gerek olmadan Bitcoin’in herkes tarafından anlaşılabilmesini amaçlayan bir dil kullanılan bu kitapta, altın ve Bitcoin karşılaştırılırken Bitcoin’in altın karşısında olan avantajlarına değiniliyor. Yazar Bitcoin’in dijital doğası sayesinde transfer edilebilirlik açısından ve çok daha küçük parçalar halinde aktarılabilmesi nedeniyle, Bitcoin altından daha avantajlı bir konuma sahip olduğunu okuyuculara aktarmaktadır.
İlk çıktığı zamanlarda Bitcoin hakkında duyulan endişelere de değinen kitap Bitcoin’in anonim olması dolayısıyla yasadışı işlerde kullanılabileceğine dair olan algının yanlışlığından bahsediyor. Kitaba göre, Bitcoin blokzinciri üzerine kaydedildiği için herkes tarafından izlenebilen bir yapıya sahiptir ve geriye dönük tüm transferlerin görüntülebildiği bu sistem milyonlarca kişi tarafından emeklerini saklama aracı olarak kullanılmaktadır.
Bitcoin için Boğa Senaryosu hakkında daha fazla bilgi edinmek için BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan Turuncu Hap isimli programın aşağıdaki bölümünü izleyebilirsiniz.
21 Ders: Bitcoin’in Tavşan Deliğine Düştüğümde Ne Öğrendim?
Bir yazılımcı olan Gigi tarafından yazılan “21 Ders: Bitcoin Tavşan Deliğine Düştüğümde Ne Öğrendim?” isimli kitap yazarın Bitcoin’in bir yazılım ya da kriptografiden fazlası olduğunu nasıl keşfettiğini anlatıyor. Alice Harikalar Diyarı’nda kitabının isminde esinlenilmiş bu kitap, Bitcoin dünyasına girmeyi bir tavşan deliğinden girilen farklı bir dünyaya açılan kapıya benzetiyor.
Yazara göre Bitcoin dünyası farklı olasılıklarla dolu ve bu olasılık çeşitliliğini, yazarın “Bitcoin nedir?” sorusuna verdiği farklı cevaplar sayesinde keşfetmek mümkün. Gigi’nin bu soruya istinaden verdiği cevaplardan biri olan “Bitcoin barışçıl bir protesto biçimidir.” Bitcoin’in bir yazılımdan fazlası olduğuna işaret eden cümlelerden yalnızca bir tanesi.
21 bölümden oluşan kitap temel olarak felsefe, ekonomi ve teknoloji olmak üzere 3 ana başlığa ayrılıyor. Kitabın felsefe bölümünde Bitcoin’in ifade özgürlüğü ile ilgili olan bağlantısından bahsediliyor. Bitcoin ve ifade özgürlüğü arasında kurulan analoji Bitcoin’in temelde bir metin olduğunu ve bu metni yasaklamanın özgür bir toplumda ifade özgürlüğünü kısıtlamaktan farksız olduğu vurgulanmaktadır.
Ekonomi başlığı altında ise değer olgusundan bahsedilen kitapta nadirlik konsepti devreye giriyor. Dünya üzerinde sınırlı bir sayıda bulunan varlıklara nasıl değer atfedildiği vurgulanırken Da Vinci’nin eserlerine değinilmektedir.
Kitabın üçüncü kısmı olan teknoloji kısmında ise, Bitcoin’in yapısı gereği üçüncü tarafları ortadan kaldırmasının getirdiği avantajlardan bahsediliyor. Kullanıcıların herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan kendi kendilerine blokzinciri üzerindeki işlemleri görüntüleyebilmesinin onlara nasıl bir avantaj ve özgürlük sağladığı vurgulanmaktedır.
Kitap hakkında daha fazla bilgi edinmek için Turuncu Hap programının kitapla ilgili olan bölümüne de göz gezdirebilirsiniz:
Küçük Bitcoin Kitabı
Farklı ülkelerden 8 yazarın kaleme almış olduğu Küçük Bitcoin Kitabı, Bitcoin hakkında çeşitli bilgilerden oluşmaktadır. Bitcoin’in geleceği ve sağladığı faydalara değinilen kitabın yazılması tüm yazarların bir araya gelmesiyle gerçekleşmiştir.
Kitap, yazarların geleneksel para sistemi dolayısıyla yaşadığı sıkıntıları anlatmakla başlar. Bu sıkıntılardan bir örnek vermek gerekirse Venezuela örneği önem arz eder. Burada, Venezuela’nın petrol zengini bir ülkesi olmasına rağmen para biriminin uğradığı enflasyondan bahsedilmektedir.
Kitabın geri kalan kısmında yazarlar, Bitcoin’in merkeziyetçi para sistemine karşı sunduğu çözüm önerilerine yer vermiştir. Kitapta, Bitcoin’in hem sansürlenemez oluşundan hem de sınırlı arza sahip olduğu için var olan merkeziyetçi finans siteminin sorunlarına karşı çözüm önerileri sunduğundan bahsedilmektedir.
Kitap hakkında daha fazla bilgi edinmek için BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan Turuncu Hap isimli programın aşağıdaki bölümünü izleyebilirsiniz.
Yarının Fiyatı
Jeff Booth’un kaleme aldığı Yarının Fiyatı kitabı “Daha Verimli Bir Geleceğin Anahtarı Neden Deflasyondur?” sorusunun cevabını yazar bakış açıyla anlatıyor. Yazar, içinde bulunulan teknoloji döneminde yaşanılan teknolojik ilerlemelerin, insanın anlama yeteneğinden çok daha hızlı gerçekleştiğini düşünüyor. Böyle bir düzen içerisinde, dünyada eskisi gibi hareket etmenin mümkün olmadığını savunuyor.
Jeff Booth, teknolojik ilerlemelerin verimlilik ve bolluk sağladığını, bu durum son derece deflasyonist olduğunu belirtiyor. Tüm ekonomilerin yeni bir çerçeve inşa etmesini savunan Jeff Booth, Yarının Fiyatı kitabında deflasyonun kabul edilmesi durumunda bolluk getireceğini ön plana çıkarıyor.
Paranın Katmanları
Nik Bhatia’nın yazdığı Paranın Katmanları kitabı, paranın evrensel değişim sürecini, altın ve dolardan Bitcoin ve Merkez Bankaları’nın bastığı dijital para birimlerine geçişini ön plana çıkarıyor.
Paranın Katmanları kitabı, dünyadaki para sistemlerinin gelişimini, paranın nasıl katmanlı bir şekilde evrimleştiğini anlamak için bu kavramların kökenlerine iniyor.
Paranın Katmanları’nda yazar; dijital para birimlerinin gelişimini Merkez Bankaları’nın piyasaya sürdüğü dijital paralar ile örneklendirirken, Bitcoin’in ortaya çıkışıyla beraber parada ne gibi değişimler yaşandığını ve paranın kriptografi bilimi ile nasıl birleştiğini anlatıyor.
Kitap; parasal yapıların geçmişte nasıl olduğunu, şu anda Bitcoin ile ne duruma geldiğini, gelecekte insanları neler beklediğini detaylı bir şekilde okurlarına sunuyor.
Bitcoin: Temel Kavramlar
Bitcoin’e dair önemli temel kavramlar, infografikler ve detaylı izahlarla Anil’in yazdığı Bitcoin: Temel Kavramlar kitabında ele alınıyor.
Anil’in kaleme aldığı kitapta Bitcoin kavramları; ekonomi, teknoloji ve sistemler ve psikoloji olarak 3 farklı konu başlığı altında anlatılıyor. Teoriler, yasalar ve Bitcoin hakkında bilinmesi gereken önemli teknik detaylar görselleştirilmiş bir şekilde okurlara sunuluyor.
Bitcoin Kütüphanesi Ne Sağlıyor?
- Bitcoin hakkında yazılmış yabancı dildeki kitapların Türkçeleştirilmesine ve Türkçe kaynak oluşumuna olanak sağlıyor.
- Bitcoin’i herkesin kolaylıkla öğrenebilmesini sağlıyor.
- Yeni başlayanlardan, bu konuya en başından beri ilgi duyan insanlara kadar herkese hitap edecek zenginlikteki bir Bitcoin Kütüphanesi kurulmasına öncülük ediyor.
BtcTurk bugüne kadar 8 kitabın Türkçeleşmesine ön ayak olarak “Bitcoin Nedir?” sorusuna cevap arayanların sorularını yanıtlamak için attığı önemli adımı, bundan sonrasında da daha çok kitabın çevrilmesine destek sağlamak için sürdürecek. Bu yıl içerisinde daha fazla kitabı Bitcoin Kütüphanesi’ne kazandırmayı hedefleyen BtcTurk, Bitcoin Kütüphanesi projesi kapsamında çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.