THORChain (RUNE) Nedir? Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz finans (DeFi) platformları, blokzincirlerin birbirleriyle etkileşime girememesi nedeniyle farklı blokzincirlerdeki varlıklar üzerinden hizmet sunmak için alternatif çözümler üretmişlerdir. Wrapped token olarak bilinen, sentetik kriptoparalar bu soruna çözüm bulma amacıyla kullanılmaktadır. THORChain, blokzincirler arası hizmet veren bir merkeziyetsiz finans platformu olmasının yanında farklı zincirlerdeki varlıkları orjinal halleriyle sunmayı başarmış bir altyapıdır. Bu yazımızda, THORChain nedir?, THORChain nasıl çalışır? RUNE nasıl alınır?, RUNE nasıl saklanır? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

THORChain Nedir?

Katman 1 blokzinciri olarak faaliyet gösteren THORChain, farklı blokzincirlerdeki kriptoparaların orjinal halleriyle takas edilebilmesini sağlayan ve çeşitli pasif getiriler sunan bir merkeziyetsiz finans altyapısı sunar.

Cosmos blokzinciri altyapısı üzerine kurulan THORChain, bu sayede birçok farklı blokzinciri ile etkileşime girebilmektedir.

THORChain Nasıl Çalışır?

THORChain diğer merkeziyetsiz finans platformlarından farklı bir takas yapısına sahiptir. Normalde, iki farklı ağ kullanan kriptoparalar takas edilmek istendiğinde, bu kriptoparaların transferi için ya köprüler kullanılır ya da sentetik token ile çözüm üretilmektedir. Ancak iki çözüm önerisinde de daha önce çeşitli güvenlik açıklarına rastlandığı için THORChain her kriptoparanın orjinal haliyle kendi ağında işlem görebilmesini sağlayan bir altyapı kurmuştur. Bu yapıyı anlamak için öncelikle THORChain’in node sistemine ve likidite sağlayıcı kurallarını öğrenmek gerekir.

THORNode Nedir?

THORChain üzerindeki işlemleri sağlayan onaylayıcılara THORNode denir. Her bir THORNode, hem THORChain hem de THORChain’in desteklediği diğer blokzincirlerde “full node” yürütmek zorundadır. Bu sayede, THORChain’in desteklediği her bir blokzincirde kendisine ait kasaları (vault) bulunmaktadır. Bu kasalar sayesinde, THORChain orjinal kriptoparayı kullanırken bu varlıkları transfer etmesine gerek kalmamaktadır.

Likidite Sağlayıcılar

Alışılagelmiş merkeziyetsiz finans sisteminde, her bir takas paritesine özel bir likidite havuzu oluşturulur. Likidite sağlayıcılar, bu havuzlara varlıklarını kitleyerek takasa hazır hale getirirler ve işlemler karşılığında komisyon alırlar. THORChain altyapısında ise her bir parite için havuz açılmaz. Havuzlar her bir varlık için açılır. Örneğin, normalde ETH/USDC ve ETH/USDT için iki ayrı havuz açılırken, THORChain ETH için tek bir havuz, USDC için tek bir havuz ve USDT için yine tek bir havuz açmaktadır. Bu nedenle THORChain üzerinde, benzer platformlara kıyasla daha az havuz bulunmaktadır. Ancak bu havuzlar daha büyük ve derinliklidir.

Likidite sağlayıcılar bu havuzlara varlıklarını koyarken, aynı değerde RUNE coin de koymak zorundadırlar. Yani havuza 100.000 liralık ETH koyulacaksa, 100.000 lira değerinde de RUNE koyulmak zorunda. Böylelikle her bir varlık havuzunda, o varlıkla eşdeğer miktarda RUNE coin de bulunmaktadır.

THORChain Takas İşlemi Nasıl Yapılır?

THORChain üzerinde 1 Bitcoin’in ETH karşılığında takas edilmek istendiğini varsayalım. 

  • Takası yapmak isteyen kullanıcın 1 adet Bitcoin’i THORChain’in Bitcoin ağı üzerindeki kasasına iletilir.
  • THORChain’in Bitcoin havuzunda hem Bitcoin hem RUNE bulunduğu için kullanıcının gönderdiği 1 Bitcoin ile eşdeğer değerde RUNE coin bu kasadan, THORChain’in Ethereum üzerindeki kasasına transfer edilir.
  • THORChain’in Ethereum kasasına transfer edilen RUNE coinler, burada aynı değerde ETH ile takas edilir.
  • Takas edilen ETH, kullanıcının cüzdanına gönderilir.
  • Böylelikle kullanıcı 1 BTC verip, aynı değerde ETH alarak varlıklarını takas etmiş olur.

Görüldüğü üzere, THORChain takas altyapısında kullanıcının görmediği 2 ayrı takas işlemi daha gerçekleşmektedir. Öncelikle Bitcoin-RUNE takası, ardından ETH-RUNE takası ile ağlar arasındaki geçiş, THORChain’in kendi kriptoparası RUNE üzerinden sağlanmaktadır. Bu sayede kullanıcıların sentetik varlıklar veya köprüler kullanmasına gerek kalmamaktadır.

RUNE Coin Nedir?

THORChain blokzincirinin kendi kriptoparası olan RUNE, ağ üzerinde birçok işleve sahiptir. RUNE coin ağ üzerindeki işlemler için ödenecek komisyon ücretlerini ödemek için kullanılabildiği gibi THORChain üzerindeki değişikliklerle alakalı oylamalarda da oy hakkı vermektedir. Bu özelliğiyle RUNE bir yönetişim tokenidir.

Ayrıca, THORChain üzerindeki teşvikler de RUNE üzerinden ödenmektedir. Havuzlara likidite sağlayanların kazandığı komisyon gelirleri ve THORNode operatörlerine ödenecek gelirler RUNE ile verilmektedir.

RUNE stake etmek mümkündür. Bu sayede RUNE kullanıcıları pasif gelir elde edebilirler.

RUNE, THORChain’in takas sisteminin ana bileşeni olduğu için tüm THORChain altyapısının temelini oluşturmaktadır.

Yakından Tanıyın

  • THORChain 2019 yılında yatırım almış, 2022 Haziran ayında faaliyete geçmiştir.
  • THORChain anonim geliştiriciler tarafından geliştirilmiştir.
  • THORChain kar amacı gütmeyen bir yapıya sahiptir. İşlem komisyonlarından gelen tüm gelir, likidite sağlayıcılara ve THORNode katılımcılarına dağıtılmaktadır.
  • RUNE, THORChain blokzincirinin kendi kriptoparasıdır.
  • THORChain hakkında detaylı bilgi için buraya, websitesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

THORChain (RUNE) Nasıl Saklanır?

RUNE birçok blokzinciri üzerinde bulunmaktadır. RUNE varlıklarınızın hangi ağda bulunduğunu dikkate alarak, ilgili ağı destekleyen cüzdanları kullanabilirsiniz. RUNE coinin orjinal ağı için THORChain blokzincirini destekleyen tarayıcı, web, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile RUNE varlıklarınızı saklayabilirsiniz.

THORChain (RUNE) Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile THORChain (RUNE) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek THORChain (RUNE) alabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors