Kolayca Bitcoin Anlat

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin ve blokzincirini ilk olarak duyurduğu white paper’ın kendisinde ve ondan sonraki tüm forumlardaki mesajlarında, Bitcoinerların birbirileri ile paylaştıkları sosyal medya içeriklerinde, yazılan kitaplarda ve dahasının ruhunda Bitcoin’i anlatmak, Bitcoin’i yaymak yer alıyor.

BtcTurk Bilgi Platformu’nda, YouTube kanalında, satoshi TV ve sosyal medya kanallarında yayınlanan; Bitcoin’in en temel önerilerinden, blokzincirinde olup bitenlere kadar anlatılan içerikleri, okuyan ve izleyen herkesin de Bitcoin’i çevresindekiler ile paylaşması, bir bakıma bu ruhu yaşatmak ve Bitcoin’i “kolayca” anlatmak güzel bir hedef olacaktır.

Bitcoin’in çalışma prensibi ve felsefesinde hala geniş çevrelerce anlaşılmayan taraflar var.
Özellikle farklı terimlerin içine girmesi sebebiyle bazen anlaşılması zor olan Bitcoin’i, gündelik yaşamdan örneklerle daha yakından anlayalım.

Değer Saklama Aracı Ne Demek?

Bitcoin, öncelikle bir değer saklama aracıdır. Zihninizde değer saklama aracı olması ne demek, ne anlama gelir şeklinde bir soru işareti bulunuyorsa, BtcTurk CEO’su Özgür Güneri’nin bu konudaki bir örneği üzerinden Bitcoin’i, altına benzeterek açıklayalım.

Yanınızda hem altın hem de nakit paranın bulunduğu bir durumda, kafedeki kasiyer size hesabınızı hem altın hem de nakit para ile ödeyebileceğinizi söylüyor. Bu durumda altın ile ödeme yapmayı kimse seçmez. Çünkü altın, tasarruf etmek ve birikiminin değerini saklamak için daha uygun bir araçtır.

Bu örnekteki altın, Bitcoin’i temsil eder. Bitcoin, gelecekte değerini kaybetme olasılığı daha düşük olan güvenilir ve tutarlı bir varlıktır. Yani Bitcoin, birikimin değerini saklayan bir araçtır.

Bitcoin’in Değer Önerileri

Bitcoin, ortaya çıktığı ilk günden beri değişmeyen ve hiçbir zaman da değişmeyecek bazı prensiplere sahiptir. 13 yıldır aralıksız olarak aynı takım elbiseyi giyen, aynı aksesuarları takan, aynı saç modelini yapan bir kişi düşünün. Bu takım elbisenin 13 yıldır ütüsünün bozulmadığını, aksesuarlarının eskimediğini ve saç modelinin hiç bozulmadığını hayal edin. İşte Bitcoin de ortaya çıktığı ilk günden beri çalışma hayatına aralıksız bir şekilde sunduğu değerler ile durmadan devam etmektedir.

Sınırlı Arz Ne Demek?

Bitcoin’in sunduğu değerlerden bir tanesi de sınırlı arzı olması. Bitcoin’in toplamda ne kadar üretileceği bellidir. Sınırlı arzı olması, Bitcoin’i daha değerli hale getirmektedir.

Sınırlı arzın Bitcoin’i nasıl değerli hale getirdiğini manav örneği üzerinden anlayalım.

Bir mahalle manavının, tedarikçisinden 2 farklı muz çeşidi için sipariş verdiğini düşünelim. 2 muz çeşidi de tatları, görüntüleri ve biçimi olarak benzer şartlara sahip olsun. Verilen sipariş sayısı da aynı olsun. Yani bir muz çeşidinden 100 tane, diğer muz çeşidinden de 100 tane sipariş etsin. Aralarındaki tek farkı ise bir muz çeşidinin devamının olmaması ama diğer muzdan istediği kadar sipariş edebilmesi olsun. Bu durumda yenisi gelmeyecek muz daha değerli olur çünkü o muza sahip olan kişiler dışında kimse bir daha ona ulaşamayacak. Diğer muz çeşidine ise herkes istediği zaman ulaşabilecek. Bu sınırsızlık da o muz çeşidini daha değersiz hale getirecek ya da değerinin sabit kalmasına sebep olacak.

Merkeziyetsizlik Ne Demek?

Bitcoin, merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir. Dışarıdan hiçbir devlet, birey, organizasyon veya şirket Bitcoin’e müdahil olamaz ve kontrol mekanizması bir ağa dağıtılır. Eşten eşe yapılan Bitcoin transferleri aracısız olarak gerçekleşir ve bu süreçte onaylayıcı, denetleyici hiçbir merkezi yapı bulunmaz.

Herkesin çocukluğunda favori oyunu vardır. Bu körebe de olabilir, saklambaç da… Bu oyunların belirli bir kuralları hiçbir zaman bulunmazdı. Kuralı tek bir kişi koyabilirdi. Kırmızı seçen, “Kırmızı tuttum kurallar benden!” diyen… Kırmızı rengi seçen kişi, hangi statüde olursa olsun tüm kuralları koyabilme ve değiştirebilme yetkisine sahipti. Kırmızı renge dokunan kişi tüm kontrolleri eline alırdı, oyunun kural merkezi o kişiydi. Kırmızı renge dokunan kişi oyunu kontrol edebilir ve oyunun her anında müdahil olabilirdi.

Bitcoin blokzincirinde kırmızı renge dokunan bir kişi yoktur. Bitcoin blokzincirinde ağda yer alan tüm kullanıcılar kırmızı renge dokunmuştur. Tek bir kişi Bitcoin blokzincirine müdahale edemez ve dışarıdan kontrol edemez. Bitcoin blokzincirinde kimse “Kırmızı tuttum kurallar benden!” diyemez.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors