Mum grafikleri belirli bir zaman dilimini kapsayan grafiklerdir ve güncel trend hakkında bilgi sahibi olunmasını ağlayan bir teknik analiz yöntemidir. Fiyatların en düşük ve yüksek olduğu açılık ve kapanış fiyatları göz önüne alarak oluşturulmaktadır. Kriptoparalar açılış ve kapanış noktalarına sahip olmadığı için fiyat aralığı seçilen zaman dilimine göre belirlenir. Bu yazıda mum grafiği nedir nasıl okunur sorularının cevabını bulabilirsiniz.
⚠️ Önemli Uyarı: Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Teknik analiz metodunu uygulayan yatırımcıların kullandığı kavramlar literatürden derlenmiş ve bu yazıda verilmiştir.
ANA BAŞLIKLAR
Mum Grafiği Nedir?
Mum grafikleri gövde adı verilen kutucuklardan oluşur. Bu gövdelerin üzerinde yer alan çizgiler ve gövdenin birleşmesi ile muma benzer bir şekil oluşmaktadır. Bu nedenle, bu tür grafikler mum grafikleri olarak adlandırılmaktadır. Kısa, orta ve uzun vadeli analizler için kullanılabilmektedir.
Mum grafikleri piyasa hareketlerinin yükseliş veya alçalış trendini gösteren bir tablo ortaya koyar. Yükseliş ve inişler mum çubuğunun renkleri ile temsil edilmektedir. Buna göre, mum grafiği yükseliş trendi gösteriyorsa yeşil renkli, alçalış trendi gösteriyorsa kırmızı renklidir.
Teknik Analizde Mum Grafikleri Nasıl Kullanılır?
Mum grafikleri diğer grafik çeşitleri ile karşılaştığında bir bakışta daha fazla bilgi edinilmesine olanak tanır. Belirli bir zaman dilimi içerisindeki fiyatların gösterildiği mum grafiklerinde, fiyat değişimlerinin aşağı veya yukarı yönlü olduğu renkler ile ifade edilmektedir.
Mum grafiklerinde fiyat trendlerinin yanı sıra, açılış ve kapanış fiyatları önem arz etmektedir. Kriptopara piyasası 24 saat açık bir piyasa olup açılış kapanış noktalarına sahip olmadığından, seçilen zaman dilimindeki başlangıç ve bitişteki fiyatlar açılış ve kapanış noktaları gibi davranılabilir.
Sıkça Kullanılan Mum Grafikleri Nelerdir?
Grafikte mumların anlamlarını yorumlamak için çeşitli formasyonlar bulunmaktadır. Çekiç ve ters çekiç formasyonları sıklıkla kullanılan mum grafikleri arasında yer almaktadır. Temel olarak mum grafikleri boğa ve ayı formasyonları olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır.
Boğa formasyonlarında grafikler yükseliş eğilimindedir ve genellikle kapanış fiyatlarının açılış fiyatlarından daha yüksek olduğu görülür. Ayı formasyonlarında ise grafikteki değerler düşme eğilimindedir. Kapanış fiyatları açılış fiyatlarının altında seyreder.
Çekiç (Hammer)
Çekiç kavramı, bir mum grafiğinde alt fitilin gövdeden en az iki kat daha uzun olduğu durumu ifade etmek için kullanılır. Bir grafikteki fiyat değerinin en dip noktayı gördükten geri sekip yükselişe geçtiğinde oluşur. Bir kriptoparanın en dip noktadan sekmesinin sonucunda, grafiğinde çekiç şeklinde bir mum oluşur.
Ters Çekiç (Inverted Hammer)
Ters çekiç formasyonun şekli, çekiç formasyonunun tam tersidir. Fitil çizgisi yukarıda yer alır ve mum şeklinin uzunluğundan daha uzun bir çizgi ile temsil edilmektedir. Ters çekiç, bir kriptopara varlığının fiyatının tepe noktadan sektikten sonra alçalışa geçtiği durumu ifade eder.
Çekiç ve ters çekiç formasyonları hakkında daha detaylı bilgilere Çekiç Formasyonu Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.