Bitcoin Adresi Nedir?

Kullanıcıların Bitcoin cüzdanı, sahip oldukları Bitcoin’leri kullanabilmeleri için geliştirilen, özel ve genel anahtarları barındıran yazılım veya donanımlardır. Bitcoin cüzdanında bir veya birden fazla Bitcoin adresi oluşturulabilir. Bitcoin adresleri veri alışverişinde kullanılan, 26 ile 35 alfanümerik karakterden oluşan şifrelenmiş adreslerdir. Bu yazıda Bitcoin adresi nedir, nasıl kullanılır sorularının cevaplarını detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Bitcoin Adresi Nedir?

Bitcoin cüzdanları, sahip olduğunuz Bitcoin’leri kullanabilmek için gerekli olan genel ve özel anahtarları içinde barındıran yazılım veya donanımlardır. Genel anahtar yani public key herkesle paylaşabileceğiniz, klasik bankacılıkta kullanılan hesap numarası veya IBAN adresi gibi bir koddur. Özel anahtar yani private key ise bir şifre görevi gören, gizli tutulması gereken anahtardır.

Kullanıcılar, alım satım, transfer gibi  Bitcoin işlemlerini yapabilmeleri için Bitcoin adresine sahip olmaları gerekir. Bitcoin adresi ise, Bitcoin blokzincirinde yer alan Bitcoin kayıtlarını bağlamak için kullanılan, yalnızca kendi özel anahtarı ile kontrol edilebilen kriptografik hesap numarasıdır.

Aşağıdaki görselde 12 Ocak 2009’da Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleşen ilk Bitcoin transferinin blokzincirindeki kaydı görülmektedir. Bir Bitcoin adresinin nasıl göründüğünü bu kayıtta en kolay şekilde görebilirsiniz.

Satoshi Nakamoto, Bitcoin blokzincirinin 170. bloğunda, 12cbQLTFMXRnSzktFkuoG3eHoMeFtpTu3S adresinden, Hal Finney’in olduğu bilinen 1Q2TWHE3GMdB6BZKafqwxXtWAWgFt5Jvm3 adresine 10 Bitcoin göndermiştir.

Yeni Nesil Bitcoin Adresi Nedir?

Yeni nesil Bitcoin adresi, Bitcoin blokzincirinde 2017’de yapılan SegWit (Segregated Witness) güncellemesinden sonra geliştirilen, Bech32 diye tabir edilen Bitcoin adresleridir. Bech32 adresleri, bc1 karakterleriyle başlar ve karakter sayısı standart Bitcoin adreslerindekinden daha fazladır.

BtcTurk | Kripto’ya üye olarak SegWit destekli Bitcoin adreslerine Bitcoin yatırabilirsiniz. BtcTurk | Kripto hesabınıza destekleyen cüzdanlardan yeni tip Bech32 adreslerine daha kısa sürede, daha düşük işlem ücretleriyle transfer yapabilirsiniz veya Bech32 adreslere, herhangi bir işlem ücreti ödemeden Bitcoin çekebilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors