Bitcoin blokzincirinde tüm işlemler merkezi olmayan bir ağda, herkesin erişimine açık olarak saklanmaktadır. Transfer işlemleri, Bitcoin ağına bağlı olan ve yaygın olarak madencilik cihazları adı verilen bilgisayarlar tarafından doğrulanır ve onaylandıktan sonra Bitcoin blokzincirine yazılır.
Bitcoin ağında transfer işlemleri, İş Kanıtı (Proof of Work) mekanizması kullanılarak doğrulanır. Proof of Work (PoW) Nedir? Nasıl Çalışır? makalemizde detaylarını bulabileceğiniz İş Kanıtı mekanizması, temelde matematiksel problemlerin, cihazların hesaplama gücü kullanılarak çözülmesine dayanmaktadır.
Bitcoin blokzincirinde, her bir blok 1 Megabyte (MB) veri saklamaktadır. Ağa gönderilen transfer işlemleri, Mempool adı verilen işlem havuzunda birikir ve işlem ücretine göre sıradaki Bitcoin bloğuna dahil edilir. Veri miktarı 1MB’a ulaştığında, blok zaman damgası ile damgalanır ve doğrulama işlemi başlar. Oluşturulan her blok, SHA256 şifreleme algoritması ile şifrelenmiş veriler içermektedir. Bitcoin blokzincirinde, transfer işlemlerini onaylamakla görevli madencilik cihazları, oluşturulan blokta yer alan işlemleri doğrulamak için, cihazların işlemci gücünü kullanarak matematik problemini çözmeye çalışırlar.
Blokta yer alan işlemlerin düzenli olarak yaklaşık 10 dakikada içerisinde doğrulanabilmesi için, Bitcoin bloklarında yer alan matematik problemin zorluğu her 2016 blokta (yaklaşık olarak her 14 günde) bir ağdaki toplam işlemci gücüne göre yeniden ayarlanmaktadır.
Bitcoin ağındaki toplam işlemci gücü (hash rate), arttıkça ağdaki zorluk seviyesi (difficulty) artmaktadır. Kimi zaman zorluk seviyesinin yükselmesi, madencilik cihazlarını işletenler için karlılığı azalttığından, bazı madenciler cihazlarının işlemci güçlerini farklı kriptopara işlemleri doğrulamak için Bitcoin ağından çıkartabilir. Ağdaki toplam işlemci gücünün azalması durumunda ise, Bitcoin ağındaki zorluk seviyesi düşmektedir. Bu sayede, 10 dakikalık blok bulma süresi korunmaktadır.
Zorluk seviyesinin her 2016 blokta bir otomatik olarak ayarlanması, zaman zaman ağdaki işlemci gücünde ve blok bulma sürelerinde dalgalanmalara neden olabilmektedir. İşlemci gücünün aniden düştüğü durumlarda, zorluk seviyesi güncellenene veya ağdaki işlemci gücü artana kadar, blok bulma süreleri 10 dakikanın üzerine çıkabilmektedir. Benzer şekilde, zorluk seviyesinin azalması, karlılığı arttırdığında işlemci gücündeki ani artışlar, hesaplamaların çok daha kısa sürede gerçekleşmesine ve blokların 10 dakikadan daha kısa sürelerde doğrulanabilmesine neden olmaktadır. Ancak ağdaki toplam işlemci gücü dikkate alındığında işlemci gücündeki dalgalanmalar bir süre sonra dengelenmektedir.