Nobel ödüllü ekonomist William F. Sharpe tarafından geliştirilen Sharpe oranı, bir portföyün risksiz varlıklara kıyasla performansını ölçmeye yardımcı olan metriktir. Başka bir ifadeyle oluşturulan portföyün getirisi ve riski arasındaki seviyeyi ölçen bir oran olarak da ifade edilebilir. Bu yazıda Sharpe oranı nedir, Sharpe oranı nasıl değerlendirilmeli, kriptopara piyasalarında Sharpe oranı nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Önemli Uyarı: Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcıların kullandığı kavramlar literatürden derlenmiş ve bu yazıda verilmiştir. Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.
ANA BAŞLIKLAR
Sharpe Ratio (Oranı) Nedir?
Yatırım portföyünün getiri ve riski arasındaki ilişkiyi ölçmeye yaradığı belirtilen Sharpe ratio, aynı zamanda benzer yatırım araçlarından oluşan portföylerin karşılaştırılması amacıyla da kullanılır. Her portföyün kendine özgü risk seviyesi bulunmaktadır. Bu oran, getiri veya potansiyel getiriye karşılık ne ölçüde risk alındığını gösterir. Sharpe ratio, risksiz faiz oranını aşan getiriyi kendi riskine göre düzelterek, portföyün performansını ölçmeyi amaçladığı ifade edilmiştir.
Sharpe Ratio (Oranı) Formülü Nasıldır?
Sharpe oranı basit bir hesaplama ile bulunabilir. Bunun için 3 değişkene ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar sırasıyla varlık veya portföyün gerçekleşen ya da beklenen getirisi (Rp), risksiz getiri oranı (Rf) ve portföyün riskini temsil eden standart sapma (σ) şeklindedir. Sharpe oranının formülü aşağıdaki gibidir.
Sp= (Rp-Rf) / σ
Sharpe Oranı Nasıl Değerlendirilmelidir?
Sharpe oranının kullanımını yorumlayan uzmanlara göre, yatırım portföyüne eklenen bir varlık Sharpe oranını yükseltiyorsa yatırım sepetine katkısı olumludur. Buna karşılık tersi bir senaryoda, varlık portföyün riskini artırmaktadır.
Kriptopara Piyasalarında Sharpe Oranı Kullanımı
Sharpe ratio kriptopara piyasalarında da tek bir varlık bazında ya da portföy biçiminde de uygulanabilir. Bu şekilde kriptoparaların kendi aralarında veya başka enstrümanlarla karşılıklı olarak performansı değerlendirilebilir. Bununla birlikte uzmanlar, kriptoparaların volatil yapısı nedeniyle, sadece bu değişkene bakarak yatırım kararı almanın doğru bir yaklaşım olmayacağı görüşündedirler.