Popüler bir alım-satım stratejisi olan “Grid trading”, belirli bir fiyat beklentisini temel alarak piyasadaki dalgalanmaları kullanıp kar elde etmeyi amaçlar. Teknik analiz terimleri, genellikle grafik üzerinde oluşturdukları şekil baz alınarak isimlendirilir. Grid Trading stratejisinde de belirlenen fiyat seviyesinin hem altına hem üzerine emir girişi yapıldığı için grafik adeta bir ızgara (grid) görünümü alır.
ANA BAŞLIKLAR
Grid Trading’in Temel Mantığı
Grid trading stratejisi için alım-satım yapılmak istenen varlığın grafiği konusunda belirli bir trend beklentisine sahip olmak gerekir. Bu beklentiye dayanarak, önceden belirlenen bir fiyat aralığı içerisinde hem alım hem de satım emirleri yerleştirilir.
Örneğin, Bitcoin’in fiyatının 20.000 dolar ile 25.000 dolar arasında hareket edeceğini düşünüyorsanız, Bitcoin hakkında yatay bir trend beklentiniz olduğu anlamına gelir ki Grid Trading bu aralıkta kullanılabilir. Örneğin 20.000 civarlarına yaklaştığında aralıklı alım emirleri koyup, 25.000 civarlarına doğru ilerlerken de aralıklı satış emirleri konabilir. Böylelikle, eğer yatay trend beklentisi gerçekleşirse, 20.000 ila 25.000 dolar fiyat bandında kar elde edilebilir.
Grid Trading, fiyatın yükseliş veya düşüşüyle ilgili bir beklenti olduğunda da kullanılabilir. Örneğin; Bitcoin’in 30.000 dolar üzerine çıkması halinde yükseliş trendine başlayacağını düşünüyorsanız, 30.000 dolar üzerine örneğin 31.000 – 33.000 – 35.000 gibi aralıklı alım emirleri konabilir. Düşüşe geçmesi halinde pozisyonun kapatılması için ise tam tersi şekilde 30.000 seviyesinin altına satış emirleri konarak zarar minimize edilmeye çalışılabilir.
Kısacası, Grid Trading konusunda tek bir yön veya strateji geçerli değildir. Farklı strateji ve beklentilere karşı uygulanabilir. Genellikle belirli trend kanalları için faydalı bulunan Grid Trading yöntemi, özellikle sert fiyat hareketlerinde tehlikeli olabilmektedir.
Örneğin; ilk örneğimizdeki yatay gidiş beklentisini ele aldığımızda, fiyatın 20.000 dolar civarına geldiğinde otomatik alım yapılarak 25.000 civarında satma amacıyla elimizde Bitcoin tuttuğumuzu farzedelim. Ani bir düşüş olması durumunda, yükseliş beklentisiyle alınan Bitcoin’lerin elden çıkarılması gerekir. Bu nedenle, Grid Trading stratejisinde, kullanıcıların ana beklentilerinin gerçekleşmemesi halinde uygulayacakları yedek planlara yönelik de Grid Trading emirlerini girmeleri önemlidir.
Grid Trading Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kriptopara piyasasındaki fiyat hareketleri, diğer piyasalara kıyasla daha oynak(volatil) olabilmektedir. Bu nedenle, güçlü bir trend beklentisinin oluşmadığı durumlarda Grid Trading stratejisi uygulamak, ani fiyat hareketlerinde zarar edilmesine yol açabilir.
- Grid Trading, botlar tarafından otomatik yürütülmesi için seçilen popüler yöntemlerdendir. Ancak bu şekilde çok sayıda işlem yapılacağı için ödenecek komisyon oranı da yüksek olabilmektedir. Bu nedenle işlem başına maliyetin hesaplanması daha önemli hale gelir.
- Grid Trading stratejisi, yatırımcının riskini dağıtmasını sağlar. Alış emirleriyle birlikte satış emirleri de girildiği için beklentinin gerçekleşmediği durumlarda zararın minimize olması ve kademeli çıkış imkanı sunar.