Bitcoin ve kriptopara yatırımcıları kısa, orta ve uzun vade yatırım işlemlerinde temel ve teknik analizlerden faydalanırlar. Hem kriptopara piyasasında hem de klasik finans piyasalarında teknik analiz, yatırımcıların alım satım kararlarını verirken kullandıkları istatistiksel bir metottur. Göreceli Güç Endeksi yani sıklıkla kullanılan adıyla RSI da bir kripto varlığın fiyatındaki aşırı alım veya aşırı satım durumlarının değerlendirildiği bir momentum göstergesi olarak kullanılır. Bu yazıda göreceli güç endeksi nedir?, RSI nedir? sorusunun yanıtını özetledik.
⚠️ Önemli Uyarı: Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Teknik analiz metodunu uygulayan yatırımcıların kullandığı kavramlar literatürden derlenmiş ve bu yazıda verilmiştir.
ANA BAŞLIKLAR
RSI Nedir?
1978’de J. Welles Wilder tarafından geliştirilen Göreceli Güç Endeksi (RSI), fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçen bir momentum göstergesidir. RSI, 0 ile 100 değerleri arasında hareket eden bir osilatördür. Teknik analiz indikatörleri, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından yorumlanmasına yardımcı olmaktadır. Fakat hiç bir göstergenin tek başına kesin sonuç vermeyeceğini ve kullanıcıların yatırımlarını yönetirken kendi alacakları risklere göre metotlar kullanmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak gerekir. Genel olarak RSI’ın 70 veya üzeri değeri, ilgili kripto varlığın aşırı satın alındığı ve aşırı değerlendiği, 30 veya altındaki bir RSI değerinin ise bu kripto varlığın aşırı satım veya düşük değerli bir anda olduğu şeklinde yorumlanır.
RSI Nasıl Hesaplanır?
RSI formülü basittir fakat ilgili kripto varlığın fiyat grafiğinde kullanıcının belirleyeceği zaman dilimine göre RSI hesaplama, en yüksek ve en düşük değerler alınarak yapılır.
RSI formülü:
RSI = 100 – [100 / ( 1 + (Ortalama Kazanç / Ortalama Kayıp ) ) ]
Kriptoparalarda RSI Uyumsuzluğu Nedir?
RSI uyumsuzluk, bir kripto varlığın fiyatı ile göreceli güç endeksi arasında ters yönde bir orantı olması durumunu tanımlar. Bu ters orantı pozitif veya negatif olabilir.
RSI pozitif uyumsuzluk, fiyatın düşüşte olduğu bir zaman diliminde RSI’ın yüksek olmasını tanımlarken RSI negatif uyumsuzluk ise fiyatın yükselişte olduğu zaman aralığında RSI değerinin düşük olmasına işaret eder.