Fake-out kelime olarak kandırmak anlamına gelmektedir. Kriptopara piyasalarında ise bir fiyat hareketinin gerçekleşeceğinin tahmin edilmesi ve buna göre bir işlem yapılmasının ardından beklenen hareketin oluşmamasını ifade etmek için kullanılır. Bu yazıda fake-out nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
⚠️ Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını ve kendi tercih ettikleri metotları kullanmalarını hatırlatırız.
ANA BAŞLIKLAR
Öncelikle: Teknik Analiz Nedir?
Teknik analiz; kriptopara, hisse senedi, döviz veya emtia gibi her türlü finansal varlık için kullanılan ve geçmiş fiyatlar bilgilerine bakılarak piyasaların gelecekte hangi yönde hareket edeceğini tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir. Teknik analizde kriptopara birimlerinin fiyat ve hacim gibi parametrelerdeki değişimleri veya destek ve direnç noktaları gibi ögeler tespit edilerek bazı tahminlerde bulunulur.
Teknik analiz hakkında daha detaylı bilgilere Teknik Analiz Nedir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.
Kriptopara Piyasalarında Fake-Out Nedir?
Fake-out, gelecekte gerçekleşeceği tahmin edilen bir fiyat hareketi beklentisi ile işlem yapılması ancak beklenen hareketin oluşmamasını ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Grafikte oluşması beklenen hareket yatırımcılar tarafından en başta gerçekleşecekmiş gibi yorumlanır. Ancak, grafiğin ani bir şekilde değişmesi dolayısıyla bu hareketin devamı gelmez.
Fake-Out Nasıl Tespit Edilir?
Yatırımcılar fake-out yaşamamak için bazı yöntemlere başvurmaktadır. Teknik analizde kullanılan birçok yöntem grafiğin daha iyi yorumlanmasını ve kayıp yaşama olasılığını azaltmaktadır. Buna göre, tek bir yönteme değil de aynı anda birden fazla yönteme başvurmak kayıp riskini aza indirebilmektedir. Örneğin, mum grafiği yöntemi kullanılırken, sadece bununla kalmayıp, temel analizde yer alan faiz politikalar, dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar gibi faktörleri de hesaba katmak fake-out riskini azaltabilir.
Fake-Out ve Retest
Fake-out durumunun yaşanma olasılığını en aza indirmek için yatırımcılar başvurduğu yöntemlerden biri de retesttir. Retest bir kriptopara varlığının fiyatının destek veya direnç noktalarına ulaştıktan sonra kırılması ve bu kırılmadan sonra grafiğin aynı noktalara dönmesini ifade eder. Retest durumunun gerçekleşmesi bir kriptopara varlığının onay alması şeklinde de yorumlanmaktadır. Fake-out olasılığını en aza indirmek için, ilgili kriptoparanın değerinin retest ile onay alması yatırımcılar tarafından kullanılan bir yöntemdir.