The Graph, Ethereum ve benzeri ağlarda veri sorgulamaları için indeksleme protokolüdür. Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve web3 ekosistemindeki uygulamalar için API ile veriler sunar. Verilerin genel erişime açık olmasına ihtiyaç duyan herkes, Subgraph olarak adlandırılan açık API’ları oluşturabilir ve yayınlayabilir. The Graph protokolü şu anda Ethereum blokzinciri ve dağıtık dosya saklama sistemi IPFS (InterPlanetary File System = Gezegenlerarası Dosya Sistemi) üzerindeki verileri indeksleyebilmektedir.
ANA BAŞLIKLAR
The Graph (GRT) Nasıl Çalışır?
The Graph, verileri indekslerken, Subgraph olarak adlandırılan veri taleplerindeki tanımlamaları dikkate alarak, Ethereum ve IPFS üzerindeki hangi verileri, nasıl sınıflandıracağını öğrenir. Supgraph’ın açıklaması, akıllı kontratın neyi arayacağını, bu kontratların dikkate alacağı olayları ve veritabanında bu verileri ne şekilde haritalandıracağını belirler.
Subgraph oluştururken yapılan tanımlamalar Supgraph manifestosu olarak kabul edilir. Supgraph manifestosu oluşturulduktan, yani indekslenecek verileri belirlendikten sonra Graph Komut Satırı Arayüzü (CLI) kullanılarak, tanımlama dağıtık ağa kaydedilir. Son olarak, sunucudaki serviste oluşturulan Subgraph için indeksleme işlemi başlatılır.
The Graph ağı ile geliştiriciler merkezi sunuculardan bağımsız uygulamalar geliştirebilirler. Aynı zamanda kullanıcılar da ağda rol alabilir. The Graph ağında dört temel rol bulunmaktadır:
Endeksleyici (Indexer)
Endeksleyiciler, oluşturulan Subgraph’larda yer alan sorguları kullanarak, blokzincirinde ve IPFS üzerinde arama ve indeksleme yaparlar. Endeksleyiciler, yaptıkları aramalar ve indekslemeler karşılığında ödül olarak GRT kazanır.
Düzenleyici (Curator)
Düzenleyiciler, Subgraph’ları oluşturan kullanıcılardır. Supgraph’lar indekslenecek veriler için temel bilgileri içerir. Endeksleyiciler, bu bilgileri kullanarak sorgulama yapar ve veri toplar. Düzenleyiciler, Supgraph oluşturabilmek için GRT ile ödeme yapar.
Atayıcı (Delegator)
Atayıcılar, bir düğüm (node) çalıştırmadan ağın merkeziyetsizliği ve ağdaki Endeksleyicileri destekleyen kullanıcılardır. Sahip oldukları GRT varlıklarını Endeksleyiciler’e atayarak Endeksleyicilerin daha verimli çalışmasına katkı sağlarlar. Atayıcılar, katkıları karşılığında Endeksleyiciler’in, sorgu ücretlerinden elde ettikleri GRT gelirlerinin bir kısmını almaya hak kazanır.
Tüketici (Consumer)
Tüketiciler, Subgrah’leri kullanarak sorgular gerçekleştiren ve The Graph ağından veri alan kullanıcılardır. Tüketiciler, yaptıkları sorgulamalar için GRT ile ödeme yapar. Sorgulardan elde edilen gelirler, Endeksleyiciler ve Atayıcılar’a aktarılır.
The Graph (GRT) Nasıl Saklanır?
ERC-20 tabanlı The Graph (GRT) ERC-20 varlıklarını destekleyen Ethereum cüzdanlarında saklanabilir. BtcTurk | Kripto hesabınıza GRT yatırma ve hesabınızdan GRT çekme işlemlerinizde ERC-20 destekleyen Ethereum cüzdanlarını kullanabilirsiniz.
GRT bakiyenizi yönetmek için tarayıcı tabanlı Ethereum cüzdanlarını kullanabilirsiniz. Web3.0 tarayıcı eklentisi cüzdanları (Metamask vb.), masaüstü, web, mobil ya da çevrimiçi cüzdanlar ile GRT yatırma ve çekme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ethereum (ETH) ağını destekleyen donanım cüzdanlarında da GRT saklanabilmektedir.
The Graph (GRT) Nasıl Alıp Satılır?
Türk Lirası ve Tether ile The Graph (GRT) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk’e üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 havale ile Türk Lirası göndererek The Graph (GRT) alabilirsiniz.
The Graph (GRT) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: 10 Soruda The Graph (GRT)
BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan, BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman’ın sunduğu 10 Soruda Kriptoparalar adlı programın The Graph (GRT) hakkında aşağıdaki 10 sorunun yanıtlandığı 14. bölümünü bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.