Tokenizasyon, fiziksel veya dijital her türlü varlık ve hizmetin kriptoparalarla temsil edilebilmesi anlamına gelir. Tokenizasyon sayesinde kriptopara sektörü çok daha farklı sektörlere genişleyerek sunduğu avantajları çeşitlendirme ve iş modellerini zenginleştirme imkanına sahip olmaktadır. Bu süreç ‘tokenization’ olarak da tanımlanmaktadır. Bu yazıda, Tokenizasyon nedir, Tokenization nedir?, Tokenizasyon Nasıl Yapılır?, Tokenize Ne Demek? sorularının cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Tokenizasyon Nedir?
Tokenizasyon, fiziksel veya dijital varlıkların token formuna getirilmesini ifade eder. Blokzincirinin sunmuş olduğu merkeziyetsiz altyapı, aracısız işlemler ve kriptografik şifreleme gibi avantajların her sektöre uygulanabilmesi mümkündür. Ancak blokzincirine dışarıdan yabancı bir veri girişi yapılması oldukça zordur. Bu nedenle ilgili varlığın kendisinin blokzincire uyumlu olması gerekir. Tokenizasyon bu noktada devreye girer ve ilgili varlığın kriptoparalarla bir ilgisi olmasa bile o varlığı temsil eden bir kriptopara oluşturarak blokzinciri üzerinde aktif hale gelebilmesini sağlar.
Tokenizasyon Nasıl Yapılır?
Tokenizasyon, her türlü varlık ve hizmet için yapılabilmektedir. Örnekler üzerinden gidersek; gayrimenkul sektörünün tokenizasyonu, her bir gayrimenkulü temsil eden bir adet kriptoparanın çıkarılarak, bu kriptoparanın fiyatının gayrimenkul fiyatına eşitlenmesiyle sağlanabilmektedir. Sanat eserleri de tokenizasyon konusunda oldukça popüler varlıklardandır ve benzer şekilde tokenize edilebilmektedirler.
Tokenizasyonun bir diğer amacı da süreçleri demokratikleştirmektir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir varlık tek bir kriptoparayla ifade edilebildiği gibi birçok token ile de ifade edilebilir yani bölünebilir. Örneğin; sanat eserleri pahalı ve niş bir sektör olduğu için küçük yatırımcıların genellikle uzak durduğu bir alandır. Ancak pahalı bir sanat eseri 1 milyon token ile tokenize edildiğinde küçük yatırımcılar da bütçeleri doğrultusunda sanat eserinin bir parçasına sahip olabilmektedirler. Böylelikle pahalı girişimler ve sektörler ucuzlaştırılabilmekte ve herkesin erişimine açılabilmektedir. Aynı örnek gayrimenkul için de verilebilmektedir. Bir gayrimenkul 1000 adet tokene bölünerek satıştan veya kiradan birçok kişinin pay alabilmesi sağlanabilir.
Tokenizasyonun birçok faydası bulunmasına karşın, kullanıcıların yine de token bilgisi hakkında araştırma yapmaları son derece önemlidir. Tokenizasyonun, ilgili varlıkla ilgili ne gibi özellikler barındırdığı veya barındırmadığıyla ilgili bilgi sahibi olmak, doğru kararlar verebilmek için son derece önemlidir.