Geçtiğimiz haftalarda BtcTurk | Kripto sosyal medya hesaplarında işlenen haftanın konusu Jeton Çeşitleri’ydi. Jeton (token) nedir ve farklı amaçlar için geliştirilen jetonlar nelerdir sorularının yanıtlarını kolayca bulmanız için bu yazıda jeton çeşitlerini derledik.
ANA BAŞLIKLAR
Jeton (Token) Nedir? Jeton Çeşitleri Nelerdir?
Jetonlar, koinlerden (coin) farklı olarak kendisine ait bir blokzinciri üzerinde değil, var olan bir diğer blokzinciri üzerinde çalışan, kriptografik varlıklardır.
Jeton (Token) türleri hakkında detaylı bilgilere BtcTurk | Kripto Twitter hesabını takip ederek ulaşabilir ve Kriptopara (Cryptocurrency), Jeton (Token) ve Koin (Coin) Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? yazısından da detaylıca okuyabilirsiniz.
Yönetişim (Governance) Jetonu Nedir?
Yönetişim (Governance) Jetonu, blokzinciri protokollerinin ve merkeziyetsiz yapıların geleceği ve işleyişiyle ilgili kararlarda kullanıcıların söz sahibi olmasını amaçlayan jetonlardır.
Yönetişim jetonu kullanıcıları:
- Topluluğun karar verme sürecine katılırlar,
- Jeton miktarlarına bağlı olarak oy hakkına sahip olurlar.
Taraftar (Fan) Jetonu Nedir?
Taraftarlar artık yalnızca maç ve müsabakaları izlemiyorlar. Taraftar (Fan) Jetonu kullanıcıları, taraftarı oldukları kulüp ve takımlar ile fikirlerini de paylaşabiliyorlar.
Taraftar jetonu kullanıcıları:
- Kulüp kararlarında oy hakkına sahip olabilirler,
- Kulüplerin forma ve ürün tasarım ve seçimlerine fikirlerini paylaşabilirler,
- Maç bileti, forma gibi ödüller kazanabilirler.
Fayda (Utility) Jetonu Nedir?
Yatırımcılar için bir nevi sadakat programı oluşturulan Fayda (Utility) Jetonları ile kullanıcılar proje sahipleri tarafından sadece kendilerine özel olarak sunulan bazı hizmetlere erişebilirler.
Fayda (Utility) Jetonları:
- Projelerin gelişimi için finansal kaynak oluşturur,
- Kullanıcıların bazı ürün ve hizmetlere erişimini sağlar.
Menkul Kıymet (Security) Jetonu Nedir?
Geleneksel finans sistemindeki hisse senedi, tahvil, opsiyon ve fon gibi varlıklar, blokzincirinde Menkul Kıymet (Security) Jetonu olarak varlık gösterir.
Menkul Kıymet (Security) Jetonu ile kullanıcılar:
- Menkul kıymet varlıklarına, blokzinciri üzerinde sahip olabilirler.
- Blokzinciri üzerinde günün her saatinde ve şeffaf bir şekilde işlem yapabilirler.