Governance Token (Yönetişim Tokeni), blokzinciri protokollerinin geleceğiyle ilgili önemli kararlarda, yatırımcıların söz sahibi olması ve karar anında yatırımcıların da yorum yapma hakkına sahip olması için geliştirilen kriptoparalardır. Bu yazıda Governance Token nedir? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Governance Ne Demek?
Türkçe’ye ‘yönetim’ olarak çevrilen governance, yönetim mekanizmalarıyla ilgili alanlarda farklı kalıplar içerisinde kullanılan yaygın bir terimdir. Kriptopara ekosisteminde de yine projelerin yönetilmesi için yaratılan kriptoparalar governance token yani yönetişim tokeni olarak adlandırılırlar.
Governance Token Nedir?
Governance Token, blokzinciri protokollerinin geleceğiyle ilgili önemli kararlarda yatırımcıların da söz sahibi olmasını amaçlar. Kullanıcılar, bu tokenlara sahip olarak ilgili projenin gelişmesinde karar hakkı elde ederler. Kullanıcılar sunulan geliştirmeler hakkında yorum yapma hakkına sahip olurken aynı zamanda yeni özellikler eklenmesi için önerilerde de bulunabilirler.
Governance Token’ler Ne İşe Yarar?
Governance Token’ler topluluğun karar verme sürecine katılmasına katkı sağlar. Governance Token’ler ile demokratik bir proje yönetim süreci gerçekleştirilir. Kullanıcılar sahip oldukları jeton miktarına bağlı olarak oy hakkına sahip olurlar.
Governance Token’lerin Avantajları
Protokoller zaman içerisinde güncelliklerini yitirebilirler. Bu gibi durumlarda bazı yenilikler yapılması gerekebilir. Merkezi yapılarda bu gelişmeler yönetici kararları ile gerçekleştirilir. Merkeziyetsiz kriptopara projelerinde ise bu tür kararlar Governance Token sahiplerinin oylamaları sonucunda gerçekleştirilir. Böylelikle ağın merkeziyetsiz altyapısı, merkeziyetsiz bir karar mekanizmasıyla desteklenerek demokratik bir süreç oluşturulması amaçlanır.
Governance Token’lerin Dezavantajları
Bir proje içerisinde oylanacak yeni bir gelişme olduğunda Governance Token’ine sahip olan herkes, sahip olduğu token sayısına oranla oy kullanabilmektedir. Bu durum, ilgili konuyla ilgili herhangi bir ilgi ve bilgisi bulunmayan yatırımcılara da oy hakkı tanımaktadır. Zaman zaman bu durum istenmeyen kararların alınmasında veya alınamamasında etkili olabilmektedir. Ancak genel varsayım, oylamadaki çoğunluğun konuyla ilgili kişiler olduğu ve ilgisi olmayanların oy vermek istemeyeceği yönündedir.
Bir diğer potansiyel dezavantaj ise yönetişim tokenlerinin dağıtımıyla alakalıdır. Projeler, kullanıcıların karar mekanizmasında söz sahibi olması için governance token oluşturabilir, ancak bu tokenin çoğunluğunu kendi ellerinde tutabilirler. Bu durumda, karar mekanizmasında merkeziyetsizlikten bahsedilemez. Kullanıcıların token dağılımları konusunda projeleri araştırarak karar vermeleri bu nedenle önemlidir.