Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından açık kaynaklı olarak yazılmış ve bağımsız yazılım geliştiricilerinin katkılarıyla geliştirilmeye devam eden bir kriptoparadır. Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan, kimseye güvenmeyi gerektirmeyen bir veri saklama teknolojisi olan blokzinciri üzerine kurulan yeni bir ödeme sistemi olarak sunulan Bitcoin, belli başlı bazı kurallara sahiptir. Toplam arz ve bu arzın piyasaya hangi şartlarla sürüleceği, blokzincirinin her bir bloklarının veri saklama kapasitesi, işlemleri doğrulayanlara verilecek ödüllerin dağıtım şekli gibi önemli kriterler, başlangıçta belirlenmiştir.
Bitcoin’in bir ödeme yöntemi ve aynı zamanda bir para birimi olarak çıktığı 2009 yılında, Satoshi Nakamoto tarafından o dönemin teknik imkanları düşünülerek hazırlanmıştı. Blokzinciri, ilk defa bir dijital para birimi için kullanılıyordu.
Blokzincirinde saklanan Bitcoin bakiyelerini yönetmek, Bitcoin transferlerini, ağa iletmek, Bitcoin işlemlerini doğrulamak ve onaylamak için kullanılan Bitcoin cüzdanı yazılımı geliştirildikçe, yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başladı ve yazılım geliştiriciler yeni ve farklı önerilerde bulunmaya başladı. Bitcoin cüzdanının geliştirmesine katkıda bulunan bazı yazılımcılar, Bitcoin’in açık kaynaklı kodunu kullanarak kendi blokzincirlerini (Namecoin, Litecoin, Dash vd.) oluşturdular.
Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin için yazdığı kodlar, bazı yazılımcılara, yeni fikirler üretmek için yol gösterdi. Blokzinciri temelli dijital para biriminin, güvenli ve güvenilir bir ödeme aracı olarak kullanılmaya başlanması daha gelişmiş teknik özelliklere sahip yeni blokzincirlerinin (Örn. Ethereum) ortaya çıkmasına zemin hazırladı.
ANA BAŞLIKLAR
Çatallanma: Yumuşak Çatallanma ve Sert Çatallanma
Yazılım geliştiricilerin aşina olduğu çatallanma (fork) kavramı, geliştirme sürecinde, kodun farklı parçalara ayrılmasını ifade eder. Çatallanma, geliştirme esnasında, birden fazla geliştiricinin ya da geliştirmenin, asıl kodu etkilemeden eş zamanlı olarak yapılabilmesine olanak sağlar.
Çatallanmanın kriptoparalarda nasıl kullanıldığını Çatallanma: Hardfork / Softfork Nedir? makalemizde okuyabilirsiniz.
Bitcoin’in geliştirme sürecinde, topluluğun desteğini alan ve Bitcoin blokzincirini ve Bitcoin yazılımını iyileştirmek amacıyla fikir birliğine varılarak yapılan güncellemeleri yumuşak çatallanma olarak adlandırabiliriz.
Ancak kimi zaman, geliştiriciler kendi aralarında fikir ayrılıkları da yaşamışlardır. Bu fikir ayrılıklarının bazıları, yazılım geliştiricilerin ve girişimcilerin ortak hareket ederek Bitcoin blokzincirinden, kendi kuralları ve blokzinciri olan yeni bir kriptopara üretmesiyle sonuçlanmıştır.
Bitcoin Cash (BCH)
Bitcoin blokzincirindeki en popüler fikir ayrılığı Bitcoin blokzincirinin sert çatallanma ile bölünerek, yeni bir blokzinciri ve kriptopara ortaya çıkmasına neden olan Bitcoin Cash sert çatallanmasıdır. 1 Ağustos 2017’de gerçekleşen bu çatallanma sonucunda 32MB blok boyutuna sahip Bitcoin Cash blokzinciri ve Bitcoin Cash (BCH) isimli kriptopara ortaya çıkmıştır.
Bitcoin Gold (BTG)
Kriptopara ağının gücü, ağdaki işlemci gücü ile doğru orantılıdır. Ağda, işlemleri doğrulayan işlemci gücü, ne kadar merkeziyetsiz ise, o ağ o kadar özgürdür. Ancak, Bitcoin gibi yaygın blokzincirlerinde, ağa dahil olup işlemleri onaylamak için gereken işlemci gücünü temin etmek maliyetli olabilmektedir. Bitcoin ağında, ASIC adı verilen yüksek işlemci gücüne sahip cihazlar ile doğrulama yapılabilmektedir.
24 Ekim 2017’de, Bitcoin blokzincirinden çatallanarak oluşturulan yeni blokzinciri ile ortaya çıkan Bitcoin Gold ise transfer işlemlerini grafik kartlarının işlemcileri ile doğrulamayı amaçlamıştır.
Bitcoin Diamond (BTD)
24 Kasım 2017’de gerçekleşen çatallanma ile 8MB’lık blok boyutu, 210 milyon adetlik toplam arz ve grafik kartları ile madencilik yapılması gibi önemli değişiklikleri barındıran Bitcoin Diamond isimli kriptopara ortaya çıkmıştır. Bitcoin Diamond, ucuz ve hızlı Bitcoin alternatifi olarak konumlandırılmıştır.
Bitcoin Private (BTP)
2 Mart 2018’e Bitcoin ve zClassic blokzincirlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan Bitcoin Private, gizlilik odaklı Bitcoin alternatifi olarak üretilmiştir.
Bunların yanı sıra, Bitcoin Interest, Super Bitcoin, Bitcoin Atom gibi birçok kriptopara Bitcoin blokzincirinin çatallanması ile üretilmiş ancak topluluktan yeteri kadar destek görmemiştir. Bitcoin blokzincirini çatallayarak yeni bir blokzinciri ve yeni bir kriptopara üretebilmek mümkün olsa da ortaya çıkan yeni dijital varlık topluluktan destek alamayabilir.