Ethena (ENA) Nedir? Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsizlik, kriptopara sektörü için her zaman öncelikli olmuştur. Blokzincirin sağladığı altyapıyla mümkün olan tüm iş modellerinin tokenizasyonu ve merkeziyetsizleştirilmesi çeşitli girişimlerle sağlanmaya çalışılmaktadır. Nitekim, stabilpara konusunda yaygın olarak kullanılan varlıklar merkezi olduğu için bu alanda da merkeziyetsiz çözümler için girişimler yapılmaktadır. Bu alanda hızlı bir şekilde popülerleşen Ethena hakkında merak ettiklerinizi ve Ethena nedir?, Ethena nasıl çalışır?, ENA coin nedir?, ENA nasıl saklanır?, ENA nasıl alınır? gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Ethena (ENA) Nedir?

Merkeziyetsiz ve algoritmik bir stabilpara oluşturmak amacıyla kurulmuş olan Ethena, Ethereum blokzinciri üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir finans (DeFi) platformudur. Bu amaçla oluşturulan USDe stabilparası ve platformun kendi yönetişim tokeni olan ENA kısa sürede bilinirlik kazanarak önemli bir piyasa değerine ulaşmayı başarmıştır.

Ethena, algoritmik stabilpara altyapısı sayesinde, yaygın olarak kullanılan merkezi stabilparalara merkeziyetsiz bir alternatif üretmeyi amaçlamaktadır.

Ethena (ENA) Nasıl Çalışır?

Ethena’nın ana ürünü USDe stabilparasıdır. Bir stabilparanın merkeziyetsiz olabilmesi iki ana şarta bağlıdır. Bu şartlar, stabilparanın teknik olarak merkezi bir yönetim tarafından kontrol edilmemesi ve stabilparanın rezervinde merkezi varlıkların bulunmaması olarak özetlenebilir. USDe stabilparası, ENA coin sahiplerinin oy vererek karar aldığı bir konsensus mekanizması tarafından yönetildiği için ilk maddenin sağlandığını varsayabiliriz.

İkinci kısımda ise Ethena’nın çalışma prensibine detaylı şekilde bakmamız gerekmektedir. Ethena, USDe stabilparasını oluşturmak için Bitcoin, ETH, stake edilmiş ETH veya SOL teminatı talep etmektedir. Bu sayede USDe stabilparasının rezervi merkeziyetsiz kriptoparalardan oluşmaktadır. Bu sayede ikinci madde de sağlanarak merkeziyetsiz bir stabilpara için genel gereklilikler yerine getirilmektedir.

USDe Nasıl Çalışır?

USDe’nin rezervinde bulunan varlıkların değerleri sabit olmadığı için USDe’nin stabilite sağlaması gerekmektedir. Bu amaçla, kullanıcıların teminat olarak verdikleri her bir varlık karşılığında, ilgili varlık için ‘short’ pozisyonu açılmaktadır. 

‘Futures’ market olarak adlandırılan ve kaldıraçlı işlemlere olanak sağlayan borsa yapısı, Long işlemler sayesinde kriptoparanın fiyatı yükselirken ve Short işlemler  ile de kriptoparanın fiyatı düştüğünde ek gelir elde edilmesine imkan veren bir özelliktir.

USDe’nin bu yapısını rezervindeki ETH varlıklar için örnekleyelim:

Ethena, teminat olarak aldığı her bir ETH için ETH short pozisyonu açarak ETH fiyatı yükselse de düşse de USDe rezervinin değerini sabit kılmaktadır. Çünkü ETH fiyatı yükseldiğinde, rezervdeki tokenlerin değeri yükselirken, ETH short pozisyonu aynı miktarda değer kaybederek durumu eşitlemektedir. Aynı şekilde, ETH değeri düştüğünde rezervdeki varlıkların değeri düşerken, ETH short pozisyonu değer kazanarak yine durumu eşitlemektedir. Böylelikle USDe stabil bir değere sahip olur ve karşılıksız kalması engellenir.

Bu sistem, teminat olarak kabul edilen diğer tüm varlıklar için de benzer şekilde işlemektedir.

sUSDe Nedir?

Ethena, kullanıcıların stabilpara üzerinden pasif gelir elde etmesini sağlamaktadır. Ancak bunun için kullanıcıların USDe stabilparasını stake etmeleri gereklidir. Stake sonucunda kullanıcılara stake varlıklarını temsil eden sUSDe kriptoparası verilir.

Ethena’nın USDe stake edenlere verdiği pasif gelirler 2 kaynağa dayanmaktadır. 

1- USDe stabilparasının rezervinde stake edilmiş ETH olduğu için bu varlıklar Ethereum’un staking altyapısı sayesinde pasif gelir elde etmektedir.

2- USDe’nin stabilizasyonunu sağlamak için açılan short pozisyonlar, ‘funding rate’ üzerinden gelir sağlamaktadır. Funding rate, long ve short işlemlerden hangisi fazla ise piyasadaki dengeyi sağlamak maksadıyla, dominant olan pozisyonun komisyonunu yükseltir. Yükselen komisyon, dominant olmayan pozisyonu açanlara ödül olarak ödenir. ETH-BTC ve SOL üzerindeki dominasyon neredeyse sürekli long pozisyonlar lehine olduğu için genellikle short işlem açanlara komisyon geliri verilmektedir. Ethena, buradan elde ettiği komisyon gelirlerini de USDe stake edenlere dağıtmaktadır.

Yakından Tanıyın

  • Ethena platformu ilk olarak Guy Young tarafından Temmuz 2023’de duyurulmuştur.
  • Ethena, Ethereum blokzinciri üzerinde çalışmaktadır.
  • Ethena, merkeziyetsiz bir algoritmik stabilpara platformudur.
  • USDe, Ethena’ya ait algoritmik bir stabilparadır.
  • USDe stabilparası ilk olarak 19 Şubat 2024 tarihinde ve ENA coin ise 2 Nisan 2024 tarihinde faaliyete geçmiştir.
  • ENA coin, Ethena’nın yönetişim kriptoparasıdır. Ethena üzerindeki değişikliklerin oylamasında ENA token kullanılır.
  • ENA coin, aynı zamanda kullanıcıların ödüllendirilmesinde kullanılabilmektedir.
  • ENA coin maksimum arz 15 milyar ile sınırlandırılmıştır.
  • Ethena’nın websitesine buradan, detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Ethena (ENA) Nasıl Saklanır?

ENA varlıklarınızı, Ethereum blokzincirini destekleyen tarayıcı, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile saklayabilir ve yönetebilirsiniz.

Ethena (ENA) Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile Ethena (ENA) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Ethena (ENA) alabilirsiniz.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors