LayerZero (ZRO) Nedir? Nasıl Çalışır?

Blokzincirler arasında veri transferinin gerçekleştirilmesi ve kullanıcı dostu hale getirilmesi, kriptopara piyasasının ana konularından biri olmayı sürdürmektedir. Giderek daha ideal çözümler bulunan bu alanda, en popüler çözüm yöntemlerinden birisini LayerZero sunmaktadır. Bu yazımızda, LayerZero (ZRO) nedir? LayerZero (ZRO) nasıl çalışır? ZRO nasıl alınır? ZRO nasıl saklanır? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

LayerZero Nedir?

LayerZero, blokzincirleri arasında varlık transferini güvenli ve hızlı bir şekilde yaparak efektif bir çözüm sunmayı amaçlayan bir altyapıdır. Bu amaçla kurulan birçok girişim olmasına rağmen LayerZero’nun kendine has çalışma altyapısı ve çözüm önerileri, diğer projelerden ayrışmasını sağlamaktadır.

LayerZero, olabildiğince çok blokzinciri entegre ederek tüm blokzincirler üzerindeki uygulamaların birbirleriyle veri transfer yapabilmesini, böylelikle farklı blokzincirlerdeki likidite ve kullanıcı sayısının geçişken olmasını sağlayarak çok daha büyük bir ekosistemin oluşturulmasını sağlamayı hedefler.

LayerZero Nasıl Çalışır?

LayerZero, halihazırda onlarca farklı blokzinciri birbirine bağlamaktadır. LayerZero’nun kendi özgün altyapısı, Oracle, Relayer ve Endpoint yapılarını kullanış biçiminden kaynaklanmaktadır.

LayerZero’nun nasıl çalıştığını doğrudan bir örnek üzerinden inceleyelim; kullanıcının A blokzincirinden B blokzincirine kriptopara transfer etmek istediğini varsayalım.

  • 1- Kullanıcı A blokzincirindeki varlığı transfer etmek için LayerZero’ya işlem isteği gönderir.
  • 2- LayerZero üzerindeki Relayer, gönderilmek istenen varlığa ait işlem detaylarını ve varlığı doğrulayan kanıtı oluşturur.
  • 3- Oracle, Relayer’ın oluşturduğu kanıtı ve işleme dair verileri hedef blokzincire iletir.
  • 4- B blokzincirindeki Endpoint, Relayer ve Oracle’dan gelen verilerin eşleşip eşleşmediğine bakar. Eşleşirse, B blokzincirindeki node’lara işlem isteğini göndererek transferin gerçekleşmesini sağlar. Eşleşmemesi durumunda işlem isteği reddedilir ve transfer gerçekleşmez.

Bu işleyişte Endpoint olarak bahsedilen kısım, aslında bir nevi iletişim noktalarını temsil eder. LayerZero’nun entegre olduğu her bir blokzinciri, kendi üzerinde Endpoint oluşturmak zorundadır. Bu sayede Oracle ve Relayer’ın verileri kontrol edilerek LayerZero üzerinden iki farklı ağ birbirleriyle konuşabilmektedir.

Yukarıdaki işleyişte gördüğümüz Oracle ve Relayer unsurları, LayerZero’nun güvenliğini sağlayan ana unsurlardır. Bu iki unsurun birbirinden bağımsız olarak çalışması son derece önemlidir. Çünkü Endpoint, sadece bu iki unsurdan gelen verilerin eşleşmesi durumunda işlemi onaylayıp iletmektedir. Bu sayede Relayer veya Oracle’dan bir tanesinden manipüle edilmiş bir veri aktarılırsa, diğer verilerle eşleşmeyeceği için ağdaki işlemleri manipüle etmek zorlaşmaktadır.

Ultra Light Node

LayerZero’nun özgün işleyiş sisteminin ana unsurlarından biri de Ultra Light Node (ULN) altyapısıdır. Blokzincirlerde normalde ya ‘full node’ ya da ‘light node’ olarak tanımladığımız iki node türü bulunur. Full node çalıştırmanın maliyeti zaman geçtikçe arttığı için blokzincirler açısından merkezileşme problemi oluşmaya başlar. LayerZero, bunun önüne geçmek ve daha efektif hale getirmek için node’ların tutmak zorunda olduğu verileri, zincir dışında tutmakta ve node’ların bu sorumluluğunu üzerlerinden almaktadır. Node’ların en büyük problemi zaten tutmakta oldukları veri setinin büyüklüğü olduğu için LayerZero üzerindeki node’lar ekstra hafiflemektedir.

Yakından Tanıyın

  • LayerZero, Bryan Pellegrino, Ryan Zarick ve Caleb Banister tarafından kurulmuştur.
  • Proje üzerindeki ilk çalışmalar 2021’de başlamıştır.
  • ZRO coin, LayerZero’nun kendi kriptoparasıdır
  • ZRO kriptoparası, bir yönetişim tokenidir. ZRO token ile LayerZero üzerindeki değişiklikler oylanabilmektedir.
  • LayerZero’nun websitesi’ni incelemek için buraya, detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

LayerZero (ZRO) Nasıl Saklanır?

ZRO coin, Ethereum ağında faaliyet göstermektedir. Ethereum ağını destekleyen web, tarayıcı, masaüstü, donanım ve mobil cüzdanlarda ZRO varlıklarınızı saklayabilirsiniz.

LayerZero (ZRO) Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile LayerZero (ZRO) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek LayerZero (ZRO) alabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors