Kusama (KSM) Nedir? Nasıl Çalışır?

Blokzinciri altyapılarında sıklıkla kullanılan test ağlarına (testnet) farklı bir bakış ve iş modeli getiren Kusama(KSM) kriptopara piyasasındaki popüler varlıklardandır. Polkadot blokzincirini destekleyici bir göreve sahip Kusama(KSM) hakkında merak ettiklerinizi ve Kusama(KSM) Nedir? Kusama(KSM) Nasıl Çalışır? Kusama(KSM) Nasıl Saklanır? Kusama(KSM) Nasıl Alıp Satılır? gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Aktif Bir Test Ağı

Hemen hemen her blokzinciri projesinin kullandığı bir test ağı (testnet) bulunur. Bu ağlar, küçük-büyük farketmeksizin ana blokzincir ağına getirilecek güncellemelerin ve yeni uygulamaların kendisini test edebilecekleri, ana ağ ile birebir benzeyen ancak ana ağa bağlı olmayan yapılardır. Böylelikle, herhangi bir eksik veya ihmalden dolayı oluşabilecek zararlar, ana ağı etkilemeden test ağı içerisinde görülür ve test edilir.

Kusama(KSM), Polkadot blokzincirinin bir test ağı olarak faaliyete başlamasına karşın diğer test ağlarından farklı olarak gerçekten aktif bir blokzinciri olarak faaliyet göstermektedir. Normalde testnet üzerindeki varlıkların bir değeri olmazken, Kusama(KSM) diğerlerinden farklı olarak gerçek varlıklar ve değerler sunar.

Yöntem olarak farklı bir yol izlese de Kusama’nın amacı da diğer test ağlarından farklı değildir. Polkadot blokzinciri üzerinde uygulama geliştirmek isteyenler veya güncelleme geliştirenler, bu girişimlerini öncelikle Kusama’da gerçekleştirmektedirler. Çünkü Kusama’nın altyapısı Polkadot ile neredeyse birebir aynıdır. Dolayısıyla Kusama’da başarılı olan bir girişim, Polkadot’ta da başarılı olacaktır.

Kusama (KSM) Avantajı

Test ağlarını kullanan girişimler, herşeyin sorunsuz ilerlediğini gördükten sonra bu girişimlerin asıl versiyonlarını ana ağa entegre etmeye başlarlar. Kusama, aktif bir blokzinciri olduğu için ürünü burada test eden girişimler, ürün başarılı olduğunda Kusama’daki platformlarını terk etmezler. Çünkü Kusama, bağımsız bir blokzinciri gibi hareket ederek, kendine ait kullanıcı kitlesi ve likiditesi sayesinde, girişimlerin tercih ettiği bir blokzinciri olarak çalışabilmektedir. Bu durumun en büyük avantajı ise başarılı olan girişimlerin ilk önce Kusama ağına sonrasında Polkadot ağına gelmesidir. Böylelikle Kusama ağındaki kullanıcılar, ürünlerden çok daha erken aşamada faydalanabilmektedirler.

KSM Token

Kusama(KSM) blokzincirinin kendi yerel kriptoparası KSM, ağdaki işlemlerde ödenecek komisyonlar için kullanılabildiği gibi Kusama’nın sunduğu servislerin ödemesinde de kullanılabilmektedir.

Kusama, Hisse Kanıtı (Proof of Stake) altyapısını kullandığı için KSM token stake edilerek kullanıcıların ağda söz ve gelir sahibi olması mümkündür.

Kusama Blokzinciri

Kusama, Polkadot’un yapısına benzediği için kendi içerisinde bağımsız çalışan Parachain’lere sahiptir. Bu nedenle ağ içerisindeki yönetim için 2 katman bulunmaktadır. Birinci katman “Relay Chain” ağın genel konfigürasyonunu sağlamakla görevliyken, ikinci katman kendi içlerinde bağımsız çalışan parachain’lerden oluşmaktadır.

Yakından Tanıyın

  • Kusama, 2016’da Polkadot’un kurucuları Gavin Wood, Peter Czaban, ve Robert Habermeier tarafından kurulmuştur.
  • Aralık 2019’da KSM token piyasada işlem görmeye başlamıştır.
  • DOT token dağıtımına katılan herkese 1:1 oranında KSM dağıtılmıştır.
  • Polkadot ve Kusama’nın geliştirici ekibi aynıdır.
  • Kusama’nın websitesine buradan ulaşabilirsiniz.
  • Kusama hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Kusama(KSM) Nasıl Saklanır?

KSM varlıklarınızı, Kusama blokzincirini destekleyen tarayıcı, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile saklayabilir ve yönetebilirsiniz.

KSM Nasıl Alıp Satılır?

Türk lirası ve Tether ile Kusama(KSM) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Kusama(KSM) alabilirsiniz.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors