ANA BAŞLIKLAR
1) Bitcoin White Paper ne zaman ve nasıl yayınlandı?
Bitcoin teknik dokümanı 31 Ekim 2008’de yayınlandı ve ilk olarak 90’larda popüler olan ünlü Siberpunk Posta Listesi’nin bir yan iletişim aracı olan Kriptografi Posta Listesi’nde paylaşıldı.
2) Bitcoin White Paper’ı kim yayınladı?
Teknik doküman, Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi tarafından yazılmıştır. Bugüne kadar, Bitcoin’in merkezi olmayan doğası göz önüne alındığında, Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu buna tamamen uygun olarak bir sır olarak kalmıştır. Bitcoin açık kaynaklıdır. Bir CEO’su yoktur ve bir grup veya kimse hakkında karar veremez.
3) Bitcoin White Paper’ın başlığı nedir?
Teknik dokümanın başlığı ‘Bitcoin: Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi’ dir. İlginç bir bilgi ise Bitcoin kelimesinin başlık haricinde dokümanda başka hiçbir yerde yer almamasıdır.
4) Bitcoin White Paper ne hakkındadır?
Teknik doküman, protokolün temellerini ve Bitcoin’in arkasındaki teknolojiyi açıklayan 3.319 kelimelik bir teknik belgedir. Sadece 9 sayfada, paranın geleceğini çok basit ve özlü bir şekilde tanımlamaktadır.
5) Bitcoin White Paper’a nereden erişilir?
Orijinalini hala çevrimiçi posta listesi arşivinde bulabilir veya https://bitcoin.org/bitcoin.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. Türkçe PDF versiyonunu da https://cdn.btcturk.com/bitcoinTR.pdf adresinden indirebilirsiniz.
6) Bitcoin White Paper’ın amacı nedir?
Bitcoin ile Satoshi Nakamoto, merkeziyetsizlikten ödün vermeden çifte harcama sorununu çözen gerçek bir eşler arası ödeme sistemi yaratmanın bir yolunu bulmuştur. Daha önce tüm elektronik nakit sistemleri başarısız olmuştur. Teknik doküman ayrıca, 2008 finans krizinin ardından yetkililerin 2 trilyon dolarlık bir banka kurtarma paketi önermesinden haftalar sonra gelmiştir. Bu nedenle merkezi bankacılık sistemine alternatif arayanlar için daha iyi bir zamanlama olamazdı.
7) Bitcoin White Paper’da anlatılan blokzinciri nedir?
Blokzinciri, Bitcoin’in işlem verilerinin güvence altına alındığı ve halka açık bir defter olarak görüntülenebilen, kronolojik bloklarda saklanan zaman damgalı olaylar zincirini ifade eder. İlginç bir şekilde, Satoshi’nin kendisi, teknik dokümanda veya Bitcointalk forumundaki yazılarında ‘blokzinciri’ kelimesini hiç kullanmamış, ‘zaman zinciri’ ifadesini kullanmayı tercih etmiştir.
8) Bitcoin White Paper’da anlatılan İş Kanıtı nedir?
Dr. Adam Back’in Hashcash çalışmasına dayanan iş kanıtı mekanizması, Bitcoin madencilerinin bir bloğa atanan hedef hash’i tahmin etmesi gereken süreçtir. Bunu bir bulmaca çözmek gibi düşünebilirsiniz. Bu süreç esastır çünkü fikir birliğini kolaylaştırır, ağı korur, işlemleri işler ve yeni Bitcoin oluşturur.
9) Bitcoin White Paper’da anlatılan anonimlik ve gizlilik nedir?
Tüm Bitcoin işlemleri halka açık defterde kalıcı olarak görüntülenebilir, bu da herkesin herhangi bir adresin bakiyesini ve işlemlerini görebileceği anlamına gelir. Ancak kullanıcıların kimliği bilinmez. Teknik dokümanda ek gizlilik koruması için Satoshi, işlem geçmişinin kişiyle bağlantılı olmasını önlemek için her işlem için yeni bir anahtar ve Bitcoin adresi oluşturmayı önerir.
10) Bitcoin White Paper neye öncülük etmiştir?
Birçok insan için teknik dokümanı okumak, Bitcoin ve onun yenilikçi teknolojisi hakkında daha bütünsel bir anlayışa doğru attıkları ilk adımdır. Bitcoin’in başarısı için temel teşkil etmiştir. Parayla ve bankacılık ile nasıl etkileşimde bulunduğumuzu sonsuza kadar dönüştürmeye yardımcı olmuştur. Ve bu süreçte milyarlarca yeni servet yaratmıştır. Bu nedenle, orijinal teknik doküman gibi kaynaklar, Bitcoin’in neden benzersiz olduğunu ve neden onun gibi bir başkasının asla olamayacağını açıklamak için her zamankinden daha önemlidir.
Blockstream CSO’su Samson Mow, 10 Soruda Bitcoin White Paper’ı cevaplıyor.