TRON (TRX) Nedir?

TRON, akıllı kontrat destekli ve merkezi olmayan uygulamalar için işletim sistemi olarak çalışan blokzinciri projelerinden biridir. TRON ağı, sunduğu yüksek işlem kapasitesi, ölçeklenebilirlik ve ulaşılabilirlik seçenekleri ile merkezi olmayan uygulamalar için güçlü bir altyapı sunmaktadır.

Ethereum platformuna oldukça benzeyen TRON platformunun kriptopara birimi TRX olarak adlandırılmaktadır.

2014 yılında ortaya çıkan proje için en önemli adım 2017’de Justin Sun önderliğinde Singapur’da TRON Vakfı’nın kurulması ile gerçekleşmiştir. TRON blokzincirinin Varoluş Blok’u (Genesis Block) 25 Haziran 2018’de oluşturulmuştur.

TRON (TRX) Nasıl Çalışır?

TRON ağı, merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) için bir işletim sistemi görevi görmektedir. Yazılım geliştiriciler, Solidity yazılım dilini kullanarak TRON blokzincirinde TRC-10 ve TRC-20 formatında akıllı kontratlar oluşturabilirler.

TRON blokzincirinde blok üretimi, 27 Süper Temsilci’den (SR) oluşan Delege Edilmiş Hisse Kanıtı (Delegated Proof Of Stake) konsensus mekanizması ile yapılır. Delegated Proof of Stake ile ilgili detaylı bilgi için Proof of Stake (Hisse İspatı) Nedir? Nasıl Çalışır? başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Cüzdanlarında TRON ağının kriptopara birimi olan TRX’i kilitli tutan kullanıcılar, her 6 saatte bir Süper Temsilci adaylarını seçmek için 27 temsilci adayından birine oy verebilirler.

İşlem ücretleri, kriptopara projelerinde dikkat çeken konulardan biridir. TRON ağında işlem ücretleri Bant genişliği (Bandwidth) ve Enerji (Energy) ile hesaplanır. Her kullanıcı yaklaşık 15 transferi ücret ödemeden gerçekleştirebilir. Sonraki transferlerinde ise kullanılan Bant genişliği’ne göre işlem ücreti ödenir.

Transfer yapabilmek için ağın belirli bir miktar enerjiye ve hesaplama gücüne ihtiyaç duyulur. Akıllı kontrata bağlı olmayan transferler işlenirken enerji harcanmaz ve Enerji sıfır olarak hesaplanır. Akıllı kontrat işlemleri ve merkezi olmayan uygulamalar ise Enerji’ye ihtiyaç duyar ve işlemler, işlem boyutuna göre değişen Enerji ile ücretlendirilir.

TRON (TRX) Nasıl Saklanır?

TRX ve TRON ağının TRC-10 ve TRC-20 akıllı kontratları ile oluşturulmuş kripto varlıklar, bu kripto varlık kontratlarını destekleyen masaüstü, mobil ve donanım cüzdanlarında saklanabilir.

TRX saklamak için kullanabileceğiniz cüzdanların listesine TRON web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Tron (TRX) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: 10 Soruda Tron (TRX)

BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan, BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman’ın sunduğu 10 Soruda Kriptoparalar adlı programın Tron (TRX) bölümünü izleyebilirsiniz.


Türk Lirası ve Tether ile TRON (TRX) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk’e üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 havale ile Türk Lirası göndererek TRON (TRX) alabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors