Cosmos Network, blokzincirlerinin birbirleri arasında etkileşime girebildiği, ölçeklenebilir blokzinciri ekosistemidir. Sağladığı altyapı sayesinde Cosmos kripto piyasasında en çok tercih edilen altyapılardan birisidir. ATOM coin, Cosmos’un kendi kriptoparasıdır.
Blokzincirler, kendi kurallarıyla ve dış dünyadan izole olarak çalışmaktadır. Cosmos network, blokzincirlerin birbirleriyle etkileşime girerek, blokzincirler arasında işlemler yapılabilmesini amaçlamaktadır.
Cosmos network, “blokzincirlerin interneti” (IoB) olarak tanımlanmaktadır.
Blokzincirlerin birbirleri ile etkileşime girmesi için Cosmos network’ün iki bileşeni vardır.
- Tendermint Çekirdeği — Blokzinciri geliştirme platformu olarak çalışan açık kaynaklı temel katman.
Bir uygulamaya sahip olan herkes, kendi merkezi olmayan / dağıtılmış ağını ve kendi BFT(*) uyumlu konsensus modelini entegre etmek için bu blokzinciri platformunu kullanabilir. - Blokzincirleri Arasında İletişim (IBC) — Bağımsız zincirlerin birbirleri arasında iletişim kurabilmesini sağlayan bağlantı katmanı.
Bu katman, ortak bir mimariyi paylaşan ve birbiriyle bağlantılı ancak bağımsız olarak hareket edebilen alanlar ve bağlantı merkezleri oluşturur.
(*) BFT: Byzantine Fault Tolerance — Bizans Hata Toleransı, ağda gerçekleşen işlemleri doğrulayarak blokzincirine yazan madencilerin bazılarının hata yapması ya da kötü niyetli olması durumunda bile çoğunluk iyi olduğu sürece, blokzincirinin doğru çalışmaya devam edebileceğini varsayan ortak çalışma prensibine verilen isimdir.
ANA BAŞLIKLAR
Cosmos (ATOM) Nasıl Çalışır?
Cosmos, tüm sistemin uyum içinde çalışması için Cosmos Hub adı verilen koordinasyon ve doğrulama merkezini çalıştırır. Cosmos network üzerinde gerçekleşen Tendermint işlemleri Hisse İspatı (PoS) algoritması ile doğrulanır.
Tendermint çekirdeğini kullanan uygulamalar, Cosmos Hub ile Uygulama Blokzinciri Arayüzü (ABCI) aracılığıyla iletişim kurar. Blokzincirleri Arasında İletişim (IBC) protokolü, Cosmos Hub’a bağlı alanları (zones) ve ağ merkezlerini (hubs) birbirine bağlayarak, blokzincirleri arasında transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık eder.
Yakından Tanıyın
- 6 Nisan 2017’de yapılan ICO ile satışa çıktı.
- 168 milyon ATOM coin 17.3 milyon Dolar karşılığında satıldı.
- Başlangıçta üretilen 230 milyon adet ATOM token’ın %5’i bağışçılara, %10’u yazılım geliştirici All in Bits şirketine ve %10 projeyi yürüten Interchain Vakfı’na ayrıldı. Yaklaşık %75’i de ICO’da satılmak üzere ayrıldı.
- ATOM coin enflasyon oranı %10 olarak belirlendi.
- Cosmos ağı, “blokzincirlerinin interneti” (IoB) olarak tanımlanmaktadır. Cosmos ağı, farklı blokzincirlerini birbirine bağlayabilmektedir.
- Cosmos ağındaki işlemler, Doğrulayıcılar tarafından onaylanmaktadır. İlk yıl 100 Doğrulayıcı kabul edilen Cosmos ağında, Doğrulayıcı sayısı her yıl %13 artarak 300’e kadar artabilecek.
Cosmos (ATOM) Nasıl Saklanır?
ATOM coin, Cosmos blokzincirini destekleyen mobil, masaüstü ve web cüzdanları ile donanım cüzdanlarında saklanabilir.
Cosmos Network (ATOM) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: 10 Soruda Cosmos Network (ATOM)
BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan, BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman’ın sunduğu 10 Soruda Kriptoparalar adlı programın Cosmos Network (ATOM) bölümünü izleyebilirsiniz.
Cosmos (ATOM) Nasıl Alınır?
BtcTurk | Kripto’ya üye olarak banka hesabınızdan Türk Lirası gönderdikten kısa bir süre sonra BtcTurk | Kripto’da ATOM alabilirsiniz. Dilerseniz, Türk lirası veya Tether (USDT) karşılığında Cosmos (ATOM) alıp satabilirsiniz.