Çok kısa bir sürede bireysel kullanıcılardan, dev şirketlere kadar hızlıca benimsenen NFT’ler, oldukça popüler hale gelirken ciddi bir piyasa büyüklüğüne ulaşmayı başardı. Sanat, oyun gibi alanlarda kullanım alanları yoğun olmasına karşın şirketlerin kampanyalarında veya koleksiyonerlik alanında da NFT’lerin kullanıldığını görmeye başladık. Bu yazıda, NFT nedir? NFT ne demek? NFT coinler nedir? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
NFT Nedir?
NFT, “Non-Fungible Token” kelimesinin kısaltmasıdır. “Nitelikli Fikri Tapu” olarak Türkçeleştirilmiştir. Blokzinciri teknolojisi üzerine inşa edilen bu dijital varlıklar, benzersizdir ve kopyalanamazlar. Bir NFT’ye sahip olmak, o dijital varlığın tek ve orijinal sahibi olduğunuz anlamına gelir. Çoğunlukla dijital sanat eserleri, oyun içi öğeler ve koleksiyon ürünleri için kullanılır. NFT’lerin sahiplik bilgileri, blokzinciri üzerinde tutulur ve şeffaf bir şekilde takip edilebilir.
NFT Ne Demek?
“Non-Fungible” terimi, değiştirilemez anlamına gelir; yani her NFT benzersizdir ve bir başkasıyla birebir takas edilemez. Örneğin, bir Bitcoin’i diğer bir Bitcoin ile değiştirebilirsiniz çünkü birbirlerinin aynısıdırlar; ancak bir NFT, kendi içinde tekil olduğundan, bir diğeri ile değiştirilemez. NFT’ler genellikle sanat eserleri, müzik, videolar ve oyun içi öğeler gibi dijital varlıkların mülkiyetini kanıtlamak için kullanılır.
NFT Coin Nedir?
NFT olarak tanımlanan varlıkların kendisi zaten bir kriptoparadır. Bu nedenle NFT coin dendiğinde, doğrudan NFT’lerin kendisi kastedilebileceği gibi NFT ekosistemi içinde kullanılan kriptoparalar da bu ifade kapsamına girebilmektedir. NFT ekosistemi içerisinde kullanılan, ancak NFT olmayan kriptoparalara ETH örnek verilebilir. NFT alım-satımlarında, işlem ücretlerinin ödenmesinde veya NFT projelerine yatırım yapılırken kullanılan ETH, NFT değildir ancak NFT coin olarak tabir edilen kapsama girebilmektedir.
NFT Projesi Nedir?
NFT projeleri, genellikle dijital sanatçılar, oyun geliştiriciler veya çeşitli topluluklar tarafından başlatılan ve NFT’lerin kullanıldığı projelerdir. Bu projeler, sanat eserleri koleksiyonları, oyunlar, sanal dünyalar veya özel topluluk etkinlikleri gibi farklı amaçlarla tasarlanır ancak projelerin kapsamı bunlarla sınırlı olmak zorunda değildir. NFT projeleri, benzersiz dijital varlıkları satın alarak bir topluluğa dahil olma ya da oyun içi ödüller kazanma gibi farklı deneyimler sunabilir.
NFT projeleri, sadece sanat veya koleksiyonlarla sınırlı kalmaz; müzik, sinema, spor gibi farklı sektörlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu projeler, blokzinciri teknolojisini kullanarak dijital dünyadaki mülkiyet kavramını yeniden şekillendirmektedir.
NFT Coinleri
BtcTurk | Kripto üzerinde doğrudan NFT varlıkların alım satımı mümkün değildir. Ancak NFT alanında faaliyet gösteren girişimlere ait kriptoparalar BtcTurk | Kripto’da listelidir. Aşağıdaki kriptoparalar, NFT’leri aktif iş modeline oturtan veya doğrudan NFT alım satımına aracılık eden platformlara aittir.
- GALA
- AXS
- ENS
- MANA
- SAND
- BLUR
- RARE
- GMT
- ENJ
Kripto sanat, kripto sanatçıların yolculukları, NFT, yapay zeka, dijital sanat ve Bitcoin üzerine konuların konuşulduğu Bitcoin ve Sanat programını Efsun Erkılıç’ın sunumuyla BtcTurk YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
NFT ile Hayatımıza Giren Kavramlar
NFTlerin kullanım alanları günden güne gelişmekte ve kullanıcıların karşısına her gün farklı bir yerde çıkmaktadır. Dijital sanat, müzik, yazılı içerikler ve daha birçok konuda NFT oluşturan sanatçı, içerik üreticileri ve NFT kolleksiyonerleri, sosyal medya mecralarında kendi jargonlarını oluşturmuşlardır. Böylelikle NFT ile günlük yaşantımıza birçok yeni kavram girmiştir.
NFT ile hayatımıza giren 10 kavramı ve bu kavramların ne anlama geldiğini NFT ile Hayatımıza Giren 10 Kavram! içeriğinden izleyebilirsiniz.