Dinamik NFT (dNFT) Nedir? Nasıl Çalışır?

Blokzinciri teknolojisinin gelişimiyle birlikte, NFT’ler (Non-Fungible Token) farklı kullanım alanlarıyla karşımıza çıkmaya başladı. Bu yeniliklerden biri de Dynamic NFT (dNFT) kavramıdır. Türkçe’ye Dinamik NFT olarak çevrilen dNFT kavramı, değiştirilebilir özelliklere sahip NFT’ler olarak tanımlanabilir. Bu, standart NFT’lerin aksine, zamanla veya belirli koşullar altında içeriğinin değiştirilebildiği interaktif NFT varlıkları ifade eder.

Dinamik NFT (dNFT) Nedir?

Dinamik NFT, güncellenebilen altyapıya sahip bir NFT türüdür. Standart NFT’ler, belirli bir amaç doğrultusunda mint edildikten sonra sabit kalır ve içeriği değişmez. Ancak dinamik NFT’ler, akıllı kontratlar kullanılarak belirli olaylar, kullanıcı etkileşimleri veya blokzinciri dışındaki durumlarla ilgili verilere bağlı olarak güncellenebilir. Kısacası, Dinamik NFT’ler değişebilen yapısıyla daha interaktif ve fonksiyonel varlıklardır.

Dinamik NFT Nasıl Çalışır?

Dinamik NFT’ler, temel olarak aşağıdaki prensiplerle çalışır:

  1. Akıllı Kontratlar: Dinamik NFT’lerin davranışlarını ve güncellemelerini kontrol eden akıllı kontratlar bulunur. Bu kontratlar, belirli kurallar veya tetikleyiciler doğrultusunda NFT’yi güncelleyebilir.
  2. Koşula Bağlı Güncellemeler: dNFT’ler, hem blokzinciri üzerindeki değişkenlere bağlı olarak hem de blokzinciri dışındaki değişimlere bağlı olarak güncellenebilmektedir. NFT projesinin belirlediği kriterlere göre izlenen değişimler, NFT’nin bağlı olduğu akıllı kontrata aktarılarak güncellemenin tetiklenmesini sağlamaktadırlar. 

Dinamik NFT Kullanım Alanları

1. Oyunlar

Oyun içi öğeler olarak kullanılan dinamik NFT’ler, oyuncunun ilerlemesine veya performansına göre değişebilir. Örneğin, dNFT olarak üretilen oyun içindeki bir eşyanın güç seviyesi değiştikçe, dNFT de buna göre güncellenebilir.

2. Sanat ve Koleksiyon

Sanat eserleri, zamanla veya belirli koşullar altında evrimleşebilir. Örneğin, klasik bir sanat eseri günümüz mevsimsel koşullarına göre yapay zeka tarafından sürekli yeniden tasarlanabilir veya sürekli değişebilen özgün modern sanat eserleri dNFT olarak ortaya çıkarılabilir.

3. Kimlik ve Sertifikalar

Kimlik belgeleri veya sertifikalar, kullanıcı bilgilerine göre güncellenebilir. Örneğin, bir eğitim sertifikası, tamamlanan yeni kurslara göre tekrardan güncellenebilir.


NFT projeleri, gelişip yeni alanlara yayılmak veya mevcut süreçleri geliştirmek istediklerinde genellikle bunu yeni NFT koleksiyonları ortaya çıkartarak veya NFT’lere ek çıkarılan kriptoparalarla sağlamaktadırlar. Bu durum, kullanıcıların cüzdanında bir süre sonra birçok NFT’nin bulunmasına ve karmaşanın yaşanmasına neden olabilmektedir. Dinamik NFT’ler bu probleme çözüm getirdiği gibi çok daha esnek yapıdaki projelerin yapılabilmesini sağladıkları için tercih edilebilmektedirler.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors