Helium projesi, blokzinciri tabanlı bir “Internet of Things” veya IoT diye kısaltmasıyla karşılaştığımız bir altyapıyı sunmayı amaçlamaktadır. Bu alanda faaliyet gösteren nadir projelerden olan Helium, en eski kriptopara projelerinden biri olmasının yanında dünyanın farklı bölgelerine yayılarak genişlemeyi başarmıştır. Helium (HNT) hakkında merak ettiklerinizi ve Helium Nedir? Helium Nasıl Çalışır? HNT Coin Nedir?, HNT Nasıl Saklanır?, HNT Coin Nasıl Alınır? gibi sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Helium Nedir?
Helium, blokzinciri teknolojisinin sunduğu merkeziyetsizlik özelliği ile nesnelerin interneti olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz IoT altyapısını birleştirmeyi hedefleyen özgün bir girişimdir. Radyo dalgalarını kullanarak geniş bir kapsama alanına sahip WiFi benzeri bir yapı oluşturan Helium, mevcut kablosuz ağlara merkeziyetsiz bir alternatif getirmektedir.
Nesnelerin interneti kavramını kısaca açıklamak gerekirse, bu kavram genel olarak birbirleriyle iletişim kuran veya kurma kabiliyetine sahip fiziksel cihazların iletişim ağını temsil eder. Telefonlardan, yangın sensörlerine, akıllı tasmalardan otomobillere kadar sensör veya yazılım üzerinden iletişim kurabilen her türlü cihaz Helium projesinin sağladığı ağ altyapısını kullanabilmektedir.
Helium bir LoRaWAN altyapısıdır. LoRaWAN, “Long Range Wide Area Network” teriminin kısaltmasını ifade eder ve Türkçe’ye “uzun menzilli geniş alan ağı” olarak çevrilebilir. Radyo ağları sayesinde geniş bir alanda nesnelerin interneti altyapısı kuran Helium, en büyük LoRaWAN altyapısıdır.
Helium Nasıl Çalışır?
Helium’un sahip olduğu node altyapısı, biraz Bitcoin’e benzemektedir. Çünkü Helium üzerinde node olmak için aynı Bitcoin madencileri gibi cihaza ihtiyaç vardır. Helium üzerinden satın alınan bu cihazlar kurulduğunda Helium’un iletişim ağı genişlemiş olur. Cihazlar, radyo dalgalarını kullandığı için çok düşük enerji tüketirler. Cihaz sahipleri node görevi görerek hem çevredeki nesnelere internet sağlayabilirler, hem de aynı madenciler gibi HNT token kazanabilmektedirler.
Helium ağına bağlı her bir cihaz Hotspots olarak adlandırılmaktadır. 1 milyondan fazla hotspots ile Lisbon, Los Angeles, New York, Washington, Londra, Zurich, Amsterdam, Istanbul, Berlin, ve Sydney şehirlerinde tam kapsama sunan Helium, şimdiden geniş bir yayılıma sahiptir.
Helium Altyapısı
Helium üzerinde 3 adet transfer edilebilen ve 1 adet transfer edilemeyen olmak üzere 4 kriptopara bulunmaktadır. Helium ağı genişledikçe hizmet verilen sektörlerin birbirlerinden ayrılmasına karar verilmiştir. Bu nedenle mobil ağ hizmeti veren altyapı Mobile Network olarak, nesnelerin interneti hizmeti veren ağ ise IoT Network olarak Helium çatısı altında birbirlerinden ayrılmışlardır. Bu iki ağın kendilerine ait IOT coin ve MOBILE coin isimleriyle iki ayrı tokeni bulunmaktadır.
IOT Coin Nedir?
IOT ağının yani nesnelerin interneti altyapısını sağlama amacıyla çalışan ağın kriptoparası olan IOT coin, bu ağda hizmet veren hotspots sahiplerine ödül olarak verilmektedir. Aynı Bitcoin madencileri gibi, IoT ağı üzerindeki hotspots sahipleri de verdikleri servis karşılığında IOT token ile ödüllendirilirler.
MOBILE Coin Nedir?
Mobil cihazlara hizmet veren ağ altyapısındaki hotspots sahipleri, verdikleri servis karşılığında MOBILE token ile ödüllendirilir ve teşvik edilirler.
HNT Coin Nedir?
Helium’un ana kriptoparası HNT coin’dir. Helium çatısı altındaki IOT ve MOBILE token’lar, HNT token ile teminatlandırılmışlardır. Yani IOT ve MOBILE token sahipleri, bu tokenlerini çekmek istediklerinde bu token’lar öncelikle HNT tokene dönüştürülmekte ve o şekilde farklı cüzdanlara çekilebilmektedir.
Data Credits Nedir?
Helium ağı üzerinde yapılacak işlemler için Data Credits kullanılmak zorundadır. Data Credits transfer edilemez ve sadece ağdaki işlemler için ödeme yapmak amacıyla kullanılabilir. Data Credits, sadece HNT token karşılığında satın alınabilmektedir. Dolayısıyla Helium ağını kullanmak isteyenlerin HNT token alarak bunları Data Credits’e çevirmeleri gerekmektedir.
Helium Yönetim Mekanizması Nasıl İşler?
Helium, topluluk tarafından yönetilir. Oy verme işlemi için ağdaki HNT, IOT ve MOBILE kriptoparaları kullanılabilir. Ancak IOT ve MOBILE token sahipleri, sadece kendi ağlarıyla ilgili değişiklik önerileri için oy kullanabilmektedir. HNT token sahipleri ise Helium üzerindeki her türlü değişiklik için oy kullanma hakkına sahiptir.
Yakından Tanıyın
- Helium 2013 yılında Amir Haleem, Sean Carey, ve Shawn Fanning tarafından kurulmuştur.
- Helium 2019 yılında kendi blokzinciri üzerinden faaliyete geçmiştir.
- Helium, 18 Nisan 2023 tarihinde Solana blokzincirine taşınarak kendi blokzincirini kullanmayı bırakmıştır. Bu sayede Helium ağının hızı artarken, maliyetler ciddi oranda düşmüştür.
- Solana’ya geçiş sonrasında HNT token’a ek olarak IOT ve MOBILE kriptoparaları oluşturulmuştur.
- 1 milyonun üzerinde hotspots ile Helium, en büyük LoRaWAN ağıdır.
- Helium ağının büyüklüğü güncel olarak harita üzerinden görülebilmektedir. Haritaya ulaşmak ve canlı istatistikleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
- Helium websitesine buradan, detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Helium (HNT) Nasıl Saklanır?
HNT kripto parası, Solana ağını destekleyen tarayıcı, web, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanlarda saklanabilir.
Helium (HNT) Nasıl Alıp Satılır?
Türk lirası ve Tether ile Helium (HNT) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Helium (HNT) alabilirsiniz.
Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.