Alışılagelmiş blokzinciri yapısının dışına çıkarak inovatif bir yapıya sahip Celestia (TIA), blokzinciri teknolojisine yeni bir bakış açısı kazandırdı. Blokzincirlerin ölçeklenme problemlerine kökten bir çözüm getirme iddiasında olan Celestia (TIA) hakkında merak ettiklerinizi ve Celestia (TIA) nedir?, Celestia (TIA) nasıl çalışır?, TIA nasıl saklanır?, TIA nereden alınır? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Celestia (TIA) Amacı ve Kuruluş Süreci
2019 yılında LazyLedger adıyla Mustafa Al-Bassam, Ismail Khoffi, ve John Adler tarafından kurulan Celestia’nın teknolojisi üzerine yapılan çalışmalar 2018’e kadar uzanıyor. Celestia’nın faaliyete geçmesi ise 31 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşmiştir.
Celestia (TIA), blokzincirlerin ölçeklenebilirlik problemine çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Celestia’nın blokzinciri yapısı, mevcut blokzinciri yapılarından farklıdır. Bilindik blokzinciri yapıları Monolithic olarak tanımlanırken, Celestia’nın blokzinciri yapısı Modular blokzinciri olarak tanımlanmaktadır.
Monolithic ve Modular Blokzinciri
Mevcut blokzinciri altyapısında, işlemlerin doğrulanması, sıraya sokulması ve bloklara eklenerek finalize edilme süreçleri birbirine benzemektedir. Benzer kural setine sahip bu blokzinciri altyapısında konsensus mekanizması birden çok görevi üstlenmektedir.
Celestia (TIA) blokzinciri, konsensus katmanının görevini tek bir düzeye indirerek ölçeklendirme problemini çözmeyi amaçlamaktadır. Celestia altyapısında, işlemlerin sıraya sokulması, doğrulanması ve finalize edilmesi süreçleri konsensus katmanından ayrılarak her biri ayrı bir katman halinde konumlandırılmaktadır. Celestia (TIA) konsensus mekanizması, blokzincirlerin doğruluğunun kanıtlanması için gerekli veri doğrulanması için elzem olan veri saklama ve bu verilerin dağıtılması görevini üstlenmektedir.
Her bir katman kendi iş bölümü üzerinde çalıştığı için Celestia (TIA) konsensus mekanizmasının efektifliği artmaktadır. Efektiflik de sonuç olarak daha çok verinin depolanması ve dağıtımını sağlayarak ölçeklendirme problemine alternatif bir çözüm getirmektedir.
Celestia (TIA) Node Yapısı
Monolithic blokzincirlerinde, işlem sayısı arttıkça full node işletme maliyetleri de artmaktadır. Full node, ağdaki tüm geçmiş verileri bünyesinde bulundurduğu için blokzincirin büyümesi, full node sayısını azaltmakta ve light node sayısının artmasına sebep olmaktadır. Full node sayısının azalması, ağın merkeziyetsizliğinin düşmesine neden olduğu için ciddi bir problem haline gelebilmektedir.
Celestia (TIA), monolithic blokzincirlerinde klasik hale gelmiş bu problemden etkilenmemektedir. Celestia üzerindeki node’lar light node olarak çalışmakta ve konsensus yapısındaki verilerin bir kısmını bünyelerinde barındırmaktadırlar. Tutulan veri parçaları, Merkle Tree sayesinde tüm veri setinin sağlamasının yapılarak doğrulanabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede node işletme maliyetleri, ağ büyüdükçe artmamakta ve yeni katılımcıların gelmesine olanak sağladığı için merkeziyetsizliği desteklemektedir.
Celestia (TIA) Potansiyeli Nedir?
İlk modular blokzinciri olan Celestia, son derece esnek bir ölçeklendirme altyapısı sunmaktadır. Monolithic yapıdaki katman yapıları, Celestia üzerinde ayrı ayrı konumlandırıldıkları için aynı kural setini izlemek zorunlu değildir. Bu sayede, Celestia üzerinde kolayca farklı yapılara sahip blokzincirleri kurulabilmektedir. Birçok katman 2 çözümü, kendi blokzinciri yapılarını Celestia’nın konsensus mekanizmasıyla birleştirerek kullanabilmektedir. Bu esneklik, Celestia’nın geniş bir pazara hitap etmesini sağlamaktadır.
Celestia (TIA) Nasıl Saklanır?
TIA, Celestia blokzincirini destekleyen tarayıcı, masaüstü, mobil ve donanım cüzdanları ile saklanabilir.
Celestia (TIA) Nasıl Alıp Satılır?
Türk lirası ve Tether ile Celestia (TIA) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 Türk lirası göndererek Celestia (TIA) alabilirsiniz.
Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.