İngilizce’deki karşılığı buyback olan terim, Türkçe’de geri alım anlamına gelmektedir. Buyback kavramı, genellikle geleneksel finans piyasalarında kullanılıyor olsa da kriptopara sektörünün popülerleşmesiyle bu alanda da kullanılmaya başlanmıştır. Buyback, şirketlerin veya proje geliştiricilerinin, kendi hisselerini piyasadan toplaması anlamını ifade eder. Bu yazıda buyback nedir sorusunun detaylı yanıtını bulabilirsiniz.
ANA BAŞLIKLAR
Buyback Nedir?
Buyback kavramı, geleneksel finans sisteminde, şirketlerin kendi hisselerini geri almasını ifade eder. Bir hissenin dolaşımda olan arz miktarı, şirketlerin kendi hisselerini buyback yapmaları sonucunda azalır. Arzı alan hissenin değerinin artması amaçlanır. Şirketler kendi hisselerini buyback yaparak finansal varlığın dolaşımda olan arzını kontrol altında tutmayı hedefler.
Buyback kavramı kriptopara piyasasında da kullanılır. Bir kripto varlığı geliştiren proje ekipleri, kriptoparanın dolaşımdaki arzını kontrol etmek amacıyla, piyasada bulunan kriptoparaya yönelik buyback işlemi gerçekleştirebilir. Buyback işlemi sonucunda, kriptoparanın arz miktarı azaltılır.
Buyback Neden Yapılır?
Bir kripto varlığı geliştiren proje geliştiricileri, kriptoparanın değerini düşürmemek için buyback yöntemini kullanabilir. Buyback kullanan proje geliştiricileri, kriptoparanın değerini korumaya çalışırken aynı zamanda o kriptoparaya yatırım yapan kullanıcılarının maliyetini düşürmeyi de amaçlayabilir. Dolaşımda olan kriptoparanın, geliştiricileri tarafından satın alınıp arzının düşürülmesi hedeflenir. Arzı düşen kriptoparanın değerinin artması beklenir. Buyback yöntemini seçen proje geliştiricileri, kriptopara piyasasının volatil olduğu zamanlarda, geliştirilen kriptoparanın düşüş eğilimini kontrol altına almayı ve yatırım yapan kullanıcılara güven vermeyi amaçlar.
Buyback ve Coin Burn Arasındaki Fark Nedir?
Kriptopara yakma işlemi (coin burn), bir kriptopara ya da jetonun özel anahtarına erişilemeyen bir cüzdana transfer işlem sürecini ifade eder. Kriptopara yakma işlemi sonrasında, kriptoparanın dolaşımdaki arz miktarı belirli bir oranda azalır. Dolaşımdaki arzın düşmesi, yüksek bir talep oranı yaratabilir. Bu durum yakma işlemi gerçekleştirilen kriptoparanın değerinin artmasına yol açabilir. Proje geliştiricileri için kriptopara yakma işlemi, mevcut kriptoparanın dolaşımdaki adetinde kontrol sağlamak için kullanılır.
Buyback ve coin burn kavramları, temel olarak aynı hedef doğrultusunda gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de bir kriptoparanın dolaşımdaki arzının düşürülmesi ve bunun sonucunda kriptoparanın değerinin artması hedeflenir.
Buyback ve coin burn yöntemleri arasındaki fark ise buyback işlemi sonucunda, proje yöneticilerinin ve geliştiricilerinin geri aldığı kriptoparalar ekiplerin kriptopara cüzdanlarında saklanır. Bu saklanan kriptoparalar, daha sonraki zamanlarda tekrar kullanabilir. Coin burn işlemindeyse, arzı azaltılmak istenilen kriptoparalar erişilemeyen cüzdana transfer edilir. Transfer işleminin ardından bu kriptoparalara bir daha ulaşılamaz ve dolaşımdan silinir.
Coin Burn hakkında daha detaylı bilgilere Coin Yakmak (Coin Burn) Nedir? Ne İşe Yarar? içeriğinden ulaşabilirsiniz.